Hudvård mot depression

2 years ago

Älskar när samtiden synkar ihop ens tankar och funderingar. Eller kanske det mest handlar om bekräftelse kring att jag inte är den enda som går omkring och funderar på om mängden skriverier om hudvårdsrutiner ökat explosionsartat de senaste åren. Jag snubblade idag över den här texten i Huffington Post som är ett slags resonerande och försvar till kvinnors hudvårdsrutiner, men samtidigt ett erkännande att intresset för produkter starkt hänger ihop med kapitalismen och att det inte existerar något som “perfekt hy”. Att kämpa för att få någonting som inte existerar är ju den kapitalistiska drömmen/grundvalen. Eftersom ingen någonsin kommer att nå sitt mål kommer folk att fortsätta köpa produkter i all evighet. I en text på The Outline argumenterar Krithika Varagur för att hudvårdrutiner till och med kan göra hyn sämre. Som jag skrev i ett tidigare inlägg tycker jag inte att hudvård helt går att jämföra med traditionellt manliga hobbyn eftersom målet här är att få finare hy = se bättre ut.
Samtidigt finns det helt klart positiva faktorer, som någon kommenterade här kan det vara mysigt och meditativt.  Samtidigt i den här tråden på Reddit pratar folk om hur de motar bort negativa tankar genom att fokusera på sin hy. Hur hudvårdsrutiner får dem att stiga upp ur sängen på morgonen, trots att de helst av allt skulle ligga kvar.
Tänker vidare att smink och hudvård kanske ändå inte går hand i hand. Smink kan vara ett sätt att uttrycka sig, lekfullt, kanske till och med konst i någon mån. Som exempel Annahita (som många av er tipsade om) med sloganen “Smink som killar hatar”. Då är kanske det “naturliga sminket” det som, enligt min egen högst personliga erfarenhet, den som killar generellt gillar mest, den mest patriarkala. Liksom: Gör dig själv lite snyggare, men var inte FÖR mycket. Grön, glittrig ögonskugga och mörkt läppstift blir något utanför att behaga andra. Förstår ni vad jag menar?
Det sagt: Jag vill inte skriva ner de (oss) som har hudvårdsrutiner. Själv pysslar jag mer eller mindre halvhjärtat med olika sorters krämer, masker och rengöringsgrejer. Genom att blogga om det (och läsa era kommentarer) hjälper jag mig själv att analysera kring fenomenet och förstå vad det egentligen handlar om.

Louise · 2 years ago
Så intressanta och kloka reflektioner! Och ja jag tycker den här ”smink eller inte”-diskussionen ofta blir alldeles för onyanserad, som att det bara skulle finnas antingen eller. Men i smink finns ju verkligen en väldigt kreativ del och massor som inte alls stryker patriarkatet medhårs. Precis som du nämner ovan. Å vad det är skönt att läsa nyanserande och reflekterande texter! Tack Peppe! Du är grym.

Peppe Öhman · 2 years ago
Tack snälla! Ibland rädd för att vara tråkig när jag skriver å ena sidan å andra sidan.

Johanna · 2 years ago
För min egen del tycker jag att problemet ligger mest i att det som vanligt handlar om konkurrens kvinnor emellan. Den dagen det finns lika mycket plats för alla kvinnor överallt (och inte bara den som anses snyggast), kommer hudvårdsrutiner vara lika avdramatiserat som, eh, män och deras klimatförhatliga bilar. Har tills dess tyvärr svårt att se det eventuella systerskapet i det. Men många bra kommentarer på förra inlägget på temat - tack!

Peppe Öhman · 2 years ago
Just det upplever jag inte alls. Tvärtom tycker jag att kvinnor är oerhört peppande och generösa med tips och råd och komplimanger både i och utanför just hudvårds- och sminkgrupper. Men jag kanske lever i en bubbla av nåt slag.

Annika i Spanien · 2 years ago
Jag har inget klokt att tillägga. Tycker bara att det var ett så himla bra inlägg.

Peppe Öhman · 2 years ago
Tack! Blev glad!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.