H&m är ingen mänsklig rättighet

5 years ago

Jag läste precis om hur H&M betalar sina sömmerskor i Etiopien 10 kronor om dagen. Drygt en dollar. Nu är jag antagligen extra känslig för just Etiopien eftersom jag fick åka dit med Läkarmissionen i höstas (bli månadsgivare, det gör en stor skillnad!), men motsvarande gäller såklart Bangladesh, Kambodja, Vietnam och en massa andra platser där det är billigt att sy upp kläder. Att leva på 10 kronor i dagen är extremt lite också om man lever i ett land med mycket lägre priser än vårt.

Peppe Öhman, Louise Winblad, Befrdu Meseret, Väveri skola Entoto Addis Abeba

Fotograf: Anna Ledin Wirén (alla bilder) och så är det såklart Louise bredvid mig. Vi slöscrollar inte på Twitter, vi gör intervju och antecknar på telefonen.

Och jag fattar ju att det finns en poäng med argumentet att H&M har gjort modet demokratiskt. I och med H&M och andra lågpriskedjor kan alla köpa moderiktiga kläder, passa in, vara trendiga och en del av konsumtionssamhället! Det är ju fint. Förutom om man ser på de människorättsliga och miljömässiga aspekterna. Demokrati och jämlikhet gäller tydligen bara för oss västerlänningar. För evigheter sedan länkade jag till filmen “The True Cost” (finns på Netflix, Linnea bloggade också om den här), men det tåls att upprepas. Mycket sevärd film om människor som jobbar i fabrikerna, de förbrukade plaggen och hur klädkonsumtionen stigit med 400 procent de senaste 20 åren i USA. Jag tycker också att det är en feministisk fråga, om vi kämpar för lika lön här kan vi väl också kämpa för bättre lön för kvinnor långt borta? Ekonomisk frihet
Det är inte en mänsklig rättighet att köpa billiga kläder. Kläderna som ofta är av så dålig kvalitet att de inte har något second hand-värde, istället blir de en del av ett växande sopberg. Sällan hos oss, oftare i fattigare länder.
I senaste podden berättar Karin om Mari Kondo-metoden där en ska lägga sina kläder framför sig, smeka dem och avgöra om de tillför en lycka. Om svaret är nej, ska de ut. Jag föreslår att en tidigarelägger den här metoden och funderar noga innan en köper ett nytt plagg. Och istället för att slänga bort det som inte längre ger en glädje, låt det vila, kanske det kommer en dag då det gör det. Använd alla kläder tills de är slut. Det känns så västerländskt arrogant att kasta bort plagg en annan person kämpar för att sy ihop.

Peppe Öhman Louise Winblad barnbärare Addis Abeba Läkarmissionen


Men hur ska vi göra då? I somras skrev Nordea att om H&M höjde sina priser med bara 25 cent skulle det påverka sömmerskornas löner avsevärt. Kanske det stämmer, jag tänker ändå att det enda miljömässigt vettiga måste vara att konsumera mindre och skapa mindre sopor. Jag har shoppat min beskärda del på lågpriskedjor, men har på sistone nästan helt slutat, Jag vet bara inte om det räcker. Det måste finnas nåt mer. Kom gärna med konstruktiva förslag!

Jooles · 5 years ago
Ingen snabblösning så klart men en grej är ju så klart att föregå som gott exempel åt sina barn. Min metod, är att jag brukar tänka att det måste fylla ett behov dvs något annat måste vara uttjänt /fel storlek innan man får köpa nytt. Lite jobbigt just nu då jag har behövt en ny jobbgarderob efter vårdledighet. Men där tänker har precis som du skrev om mari kondos metod att det ska göra mig lycklig om det går komma med hem. Inga misstag som sen dumpas på loppis, för att det är ingen miljögärning.

Peppe Öhman · 5 years ago
Bra sagt: att dumpa sina grejer i second hand-lådorna är inte en miljögärning.

Lina · 5 years ago
Mera undervisning om global medvetenhet i skolorna. Jag läste nyligen att det finns en del i PISA-testet som mäter det (eller nåt som tangerar det), men Finland har avböjt att delta i det. Det ante mig.

Peppe Öhman · 5 years ago
Är det sant? Finns det någon förklaring på varför? Jag var själv en late bloomer och skulle verkligen ha behövt lite mer global medvetenhet i skolan.

Magdalena · 5 years ago
Jag har också blivit mer medveten och handlar inte lika mycket som förut. Min princip har alltid varit kring skor och jeans att jag använder dessa tills de inte går att laga mer då köper jag nytt (mest för att jag inte tycker om att handla dessa ting- bara besvärligt) Ungdomstiden då handlade man festtopp ofta men de höll ju inte passform och kvalite efter ett par tvättar. Tycker ändå det är lite som en djungel att hitta bra märken/kläder som passar ens kropp och plånbok när det väl behövs. Till barnet försöker vi tänka samma att handla bara använda kläder eller absolut vad som är nödvändigt. Funkar då denne är ännu så pass liten och kan inte önska kläder ;) Tror det skulle bli bättre om folk kan bli mer medvetna och att få praktiska tips, som någon nämnde redan i skolan...också att dessa tipsen ska kunna funka för olika människor med olika bakgrund. Inte alla kanske har så pass bra jobb att de kan välja bättre/dyrare märken men åtminstone vara medvetna. Prata mer om det, tipsa varandra... Tror lite som vid utbildningen till socionom att det är lite som vid beroende att människan inte alltid är redo att ta emot tips/hjälp men till slut en dag är den emottaglig. Nu bombarderas vi ju med uppmuntran eller varnandes finger överallt så tror det skapar lite att till slut bryr en sig inte och bara kör på. Lite som Marthaförbundet här gör bra grej att de informerar till sina medlemmar om olika saker! Sen är kanske målgruppen inte precis den som handlar mest så att göra riktade informationskampanjer både i skolan och via reklam som gör även yngre mer medvetna. (blev lite lång text men funderar - tror oxå att vi alla tycker olika beroende på var vi står i livet just nu :) )

Peppe Öhman · 5 years ago
Bra poäng. Vardagslivet är så stressigt att man kanske inte har energi att ta reda på fakta, då kan det vara skönt med praktiska lösningar som du nämner. Älskar för övrigt Marthaförbundets kampanjer. Tycker att de är så jäkla bra.

Mimmi · 5 years ago
Jag har inga smarta tips kring hur man ökar medvetenheten och minskar det GIGANTISKA problemet* med att vi i Västvärlden profiterar på andra människors hälsa för att vara snygga och ha den nyaste mobilen. Jag är definitivt skyldig själv även om jag minskat min konsumtion och försöker tänka till. Jag tror till viss del på konsumtionsmakt, det vi inte köper tillverkas inte MEN jag tror ändå att detta är något som måste ordnas globalt och politiskt. Lagstiftas, hårt. Dels tror jag inte mänskligheten i stort är rimlig nog för att konsumtionsmakt ska fungera och sen är det också på något vis odemokratiskt. Det är lätt för oss i medelklassen att handla ekologiskt och shoppa ett fåtal Filippa K istället för H&M men vi har en stor grupp människor som vänder på varenda slant och inte har det alternativet. Det är ju en politiskt fråga som går hand i hand. Och förlåt, jag vet att du redan har denna medvetenhet men tydligen behövde jag ranta lite. Det jag vill säga är dock : fortsätt skriv om sådant här då och då! Det var en sådan här post som gjorde mig till månadsgivare hos Läkarmissionen och inte bara slänga iväg en slant till random välgörenhet när den knackar på den mentala dörren och jag tror alla behöver bli påminda då och då om att vi helt ärligt väldigt sällan behöver den där toppen eller vad det nu må vara. Det krävs lite jobb att inte dras med. *Problem är ju en kraftig underdrift. Katastrof är mer sanningsenligt.

Peppe Öhman · 5 years ago
Håller verkligen med. Det krävs politiska åtgärder OCH för att det ska ske behövs det medvetenhet och kunskap.

BackstageiMammalivet · 5 years ago
Tipsar om http://www.slowfashionuppropet.se/ som Johanna skapat https://www.slowfashion.nu/ massor med bra tips, råd, kunskap etc

Peppe Öhman · 5 years ago
Tusen tack för länkarna

P · 5 years ago
Bra idé det där att bara köpa och ha kläder som ger en lycka. Jag har fyra stycken fina ylle/kashmirtröjor som jag använder hela tiden nu när det är så kallt i Finland. Det betyder att jag växlar mellan de här och jag vet inte om mina kollegor på jobbet sett mig i några andra tröjor under det här året. Det är tröjor som jag är varm och bekväm i. Till våren och sommaren skulle jag vilja ta hjälp av en personlig stylist för att få ihop en välfungerande garderob med några få plagg i bra kvalitet och som går att kombinera sinsemellan. Jag gillar verkligen inte att shoppa sommarkläder, så ofta (=varje sommar) blir det att köpa några t-shirtar när vädret blir sommarvarmt. Helt ogenomtänkta inköp alltså. Mitt tips är facebook-loppisar för att hitta barnkläder. Jag gillar inte att gå på loppis då allt luktar så unket, men att titta på fb hemma och sedan köpa fina plagg för några euron av någon som vill slippa dem i samma stad. Då får man (oftast) fräscha, fina kläder som man också sedan kan sälja vidare. Köper man begagnat har man också råd att köpa ekologiska kvalitetskläder.

Peppe Öhman · 5 years ago
Alltså kashmirtröjor. Har själv en så bra och sitter just nu i Magnus ultrasköna James Perse-tröja. Kan inte du svänga förbi ett varuhus och be någon av deras stylister hjälpa dig med sommargarderoben? Det KAN ju vara en bra investering. Och OM du gör det, hör av dig och berätta hur det gick!

läsaren · 5 years ago
Medvetenhet.....det måste ju finnas lättillgängliga alternativ för att man ska välja dem. Tror att det är nåt på gång, har sett att några nya märken med produktion i Finland är på väg upp, t.ex. Pura. Det är i och för sig en grej som är svår i detta. Nämligen att sömmerskorna kanske skulle ha det ännu sämre utan HM. Har också läst att Asien börjar vara ute för HM:s produktion, då sömmerskorna organiserat sig och kräver högre löner. Nu är det Afrika som gäller. Alltså har HM faktiskt bidragit till en högre levnadsstandard i Asien. Men jo, folk har betalat ett omänskligt pris.

Peppe Öhman · 5 years ago
Har hört om Pura! Och håller med dig om att det nåste finnas alternativ. Sen fattar jag vad du menar med att H&M kanske är bättre än ingenting alls, men samtidigt kunde de vara lite sjysstare och betala sina arbetare mer. Tycker inte att det är okej att rycka på alxlarna och säga att det inte finns någon minimilön i Etiopien. Det är kanske här vi konsumenter måste kräva förbättring.

läsaren · 5 years ago
Har du förresten läst Hyvän mielen vaatekaappi? Där står det en del intressant om att man som konsument faktiskt kan påverka företag. För nåt år sen gick en intressant serie på tv som hette Kvalitet. Camilla Thulin var programledare. Den var intressant på många sätt. Hittas säkert på nätet någonstans.

Peppe Öhman · 5 years ago
Har inte läst eller sett! Tusen tack för tips!

asd · 5 years ago
Jag har läst en del om minimalism/klädkonsumtion och "hyvän mielen vaatekaappi" golvade mig efter ett kapitel! Sjukt bra bok.

Peppe Öhman · 5 years ago
ska försöka få tag på den när vi är i Finland i sommar!

ylva · 5 years ago
Håller totalt med diskussionen, men HM får alltid stå exempel för dåliga löner i tredje världen, även dyra märken betalar samma låga löner och de märken som inte gör det är nog undantagen. Jag tycker inte heller att en nylonskjorta från HM är sämre än en nylonskjorta av dyrare märke, tycker att HM håller ganska bra faktiskt och att urdåliga kvalitén är en myt eller något alla slänger sig med. Jag tycker verkligen att det är så absurt när man i Sverige förfasar sig över orättvisorna i detta samhälle, när vi inte alls ser hur rika vi är globalt sett och som att vi bara bara ska se till vårt eget samhälle. Som att man hyllade IKEA grundaren för att det blev så demokratiskt att alla kunde köpa möbler titt som tätt (och där håller jag med om att IKEA kvalitén ej är superbra). MEN det är ju inte helt okomplicerat, som min kollega från Bangladesh realistiskt sa; fabrikerna ger jobb, vad har folk för alternativ, prostitution? Nya kläder och prylar är också väldigt lättillgängligt och jag kan bara gå igenom en galleria från jobbet till t-banan och köpa på mig några snygga tights för att känna mig sportig och lite "comfort feeling" i äckliga februari. Jag får verkligen se upp, för man kan alltid hitta på ett skäl till att man behöver något. Eftersom jag bor trångt, så är det något som får mig att tänka på onödiga inköp och dessutom så är jag hyfsat bra på att lämna igen plagg som jag sedan hemma fattar att jag inte behöver. Det är kanske mitt bästa tips. Lämna tillbaka till butiken. Och som du Peppe skrev en gång; man behöver inte vara rädd för att man aldrig hittar ett lika snyggt plagg eller kap igen...det kommer garanterat nytt. Blev glad när en förälder på förskolan stolt berättade att han köpt sina kängor på Tradera och att i år ska han inte köpa nya kläder. Jaja kanske en trend som ej håller, men tycker om att tänket blir det normala.

Peppe Öhman · 5 years ago
Håller med om att H&M alltid för statuera exempel, men kan det vara för att de är så jäkla stora och finns överallt? Alla känner till dem så det blir ett enkelt exempel? Sen tycker jag nog att deras kvalitet är ganska usel, men jag kanske har haft otur. Eller så är det en uppfattning som hänger med från länge sen. Tänker att vi som konsumenter måste ställa krav, att H&M kan ha kvar sin fabrik i Bangladesh, men också betala sina arbetare skäligt. Och fin historia! HAr en god vän som jobbar på Blocket och hon säger samma sak: att second hand normaliseras allt mer.

Mascarponepannkakor och annat bra - Livet & LA · 5 years ago
[…] blev en så bra diskussion under inlägget om att H&M inte är en mänsklig rättighet att rekommenderar att läsa kommentarerna (och ber om ursäkt om jag missat att svara på någon). […]

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.