Bota klimatångesten

3 years ago

Det här är ett kommersiellt samarbete med kampanjen Ekofasta.

Jag får panik av bilder på skelettliknande isbjörnar som på grund av den globala uppvärmningen håller på att svälta ihjäl, koraller som bleknar och babysköldpaddor som drunknar. De ger mig  både ångest och skuldkänslor. Jag är nämligen en miljöbov. Faktum är att min livsstil gör att klimatförändringen sker i en allt snabbare takt. Både djur och människor påverkas av mina handlingar.

Jag bor på andra sidan jordklotet från mina närmaste släktingar och vänner och flyger elva timmar långa flyg minst två, oftast fler, gånger om året. Jag försöker trösta mig själv med att jag inte ätit kött de senaste femton åren och shoppar väldigt sällan, men efter att vi flyttade till L.A. köpte vi en bil. Och så har vi nuförtiden inte bara ett, utan två barn. Hur jag än försöker försvara mig ÄR jag en miljöförstörare. Det finns såklart såna som är värre, men jag kommer inte från att jag är en stor belastning för klimatet. Detta ger mig sån oro i kroppen. Vad det är för värld Maggan och jag lämnar efter oss åt Vidar och Majlis? Vilken rätt har jag att roffa åt mig av det som inte ens är mitt?

Ett jättebra projekt för den som vill finna lite lugn i sin klimatoro är Ekofastan som ordnas för sjunde året i rad av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Ekofastan handlar i år just om att känna hopp, och med i kampanjen är också Finlands svenska Marthaförbund och Finska missionssällskapet. De producerar bland annat sex poddavsnitt med diskussion kring klimatångest och vad en själv kan göra: Minska matsvinnet, sortera avfallet, kyrkans roll i miljöfrågan, globalt perspektiv och såklart konsumtion. Jag rekommenderar varmt att lyssna på dem! Kolla också på Instagram under hashtaggen #ekofasta

(Gå också in på Ekofasta.fi för tips och inspiration för ett miljövänligare liv)

Jag fattar att en kanske känner att det ändå är försent och att en liten människa ändå inte kan påverka en hel rörelse, men vi kan faktiskt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Eller det ger i alla fall mig tröst. Jag tänker så här: Klimatångesten botas bäst av handlingar. Att istället för att bara ge upp, istället justera om i vardagen. Att så ofta som möjligt välja det miljövänligare alternativet. Det är så mycket lättare att göra en förändring till en vana om en börjar med realistiska mål och peppar sig själv. Jag tror på allvar att alla mår bra av att göra något, även om det i stunden kan kännas som en bagatell.

Går det att byta ut ett flyg mot tåg? Tänk om kött endast är nåt en äter på restaurang och på helger? Är splitternya kläder nödvändiga, finns det redan alternativ i garderoben eller i second hand-affären? Måste en beställa grejer från Kina? Ni fattar.
Och så vill jag hemskt gärna att ni inspirerar mig med era bästa tips för en miljövänligare vardag! Jag tänker att ett “aldrig mer” kan bli avskräckande, men att anstränga sig för att hitta det miljövänliga alternativet i stunden ger en hopp.

Monika · 3 years ago
Hans Rosling sa "det är aldrig för sent att ge upp, så det kan vi lika gärna göra någon annan gång". Håller på och läser hans biografi, superbra! Jag tänker man noga ska fundera igenom vem man röstar på och vad deras parti vill göra i miljöfrågor. Kontakta staden/kommunen ifall man har nån konkret idé om vad som kunde göras i ens närsamhälle. Skriv upp sig på någon nonprofit-organisations mejlinglista och skriv på eller donera till ett cause som verkar viktigt (sumofus.org och wemove.eu är exempel på sådana).

Peppe Öhman · 3 years ago
JA! Jag läste också precis den. Grät flera gånger, för övrigt. Bra bok! Och bra tips du kommer med! Tack!

Karin · 3 years ago
Tack för att du skriver om detta!! Det kan ju också vara bra att påminna sig om (då det känns som ens hanslingar inte är av betydelse) att lokala åtgärder har betydelse för hur känslig din närmiljö blir för de globala förändringarna (förstöra korallrev, utfiske, kemikaleutsläpp, nerskräpning mm gör ekosystemet ännu mer känsligt). Precis som du säger; ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Peppe Öhman · 3 years ago
Så sant! Hade aldrig själv klarat av att formulera det kort och slagkraftigt.

Lena · 3 years ago
Jag tycker detta är jättesvårt. Jag är vegan, handlar bara begagnat (och mindre och mindre) sen tio år, har ingen bil utan cyklar, flyger inte... men det hjälper faktiskt inte, det enda som hjälper mig mot ångest är att helt ignorera nyheter och information om klimatförändringar. För även om jag ändrat mitt beteende känner jag mig som en udda fågel i samhället i stort, och lever ju ändå i en vardag som är väldigt negativ för klimat och omvärld (vänder mig egentligen mot att man säger att man ska hjälpa klimatet - det kommer finnas kvar, det är oss själva vi måste rädda). Det kan lätt bli en känsla av isolering och att tycka att andra gör "fel" val. Inte heller helt positivt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Men kanske just såna som du som verkligen anstränger sig för att minimera miljöbelastningen som borde berätta om det så att de andra som gör det inte skulle känna sig så ensamma och finna hopp? Plus alla andra som kunde inspireras av er!

Elena · 3 years ago
Minska användningen av plast är en stor miljögärning! Haven börjar vara fulla med plast och ett konkret sätt att minska mängden mikroplaster är att undvika t.ex. fleece och andra plastmaterial (polyester, akryl) som kläder är gjorda av. Vid varje tvätt lossnar helt hiskeliga mängder mikroplaster från t.ex. fleece och reningsverk har svårt att fånga upp det här. För att inte prata om smink och hudvårdsgrejer med mikroplaster.

Peppe Öhman · 3 years ago
BRA tips det där med fleece! Kalifornien förbjöd nyligen microplaster i kosmetika. Alltid nåt.

Louise · 3 years ago
Å vilket bra inlägg! Jag har haft svårt att prata och skriva om detta just för att jag känner mig så skenhelig! Men precis som du skriver så måste man inte tänka "aldrig mer". Jag är en "på eller av"-människa vanligtvis men börjar mer och mer acceptera att det är okej att vara ljummen. Det gör i slutändan att jag gör mer vettigt än om jag skulle gasa totalt för att sedan bromsa. Gu som jag pladdrar... Hur som helst! Det jag gör är: 1). handla eko-kläder. Jag vet, man ska handla 2nd hand helst, men det kräver tid och energi o jag är inte så intresserad av kläder så detta är min lösning i alla fall. Det är bra på flera sätt: det är dyrare = jag handlar färre saker och bara när jag anser att jag behöver något. Det är begränsat = det finns inte så mycket att välja på = skippar okynnesshoppingen. Och det är miljövänligt. Ju fler av dessa märken man stöttar desto bättre tänker jag. 2) veckoplanerar mat och köper bara det vi ska använda. Jag har matslängarångest och det gör att vi sällan slänger mat. Eller i alla fall väldigt lite. Jag såg faktiskt också en sida som handlade om att klimatkompensera flygresor. Man kan räkna ut hur mkt ens resa "kostat" och betala till olika miljöprojekt. Detta är GIVETVIS inte en lösning, typ Ah då kan jag sluta åka tåg och flyga istället bara jag skänker pengar. Men jag tyckte ändå att det kan vara precis vad det säger, en kompensation. Bättre än inget?

Peppe Öhman · 3 years ago
Det där med att köpa eko-kläder är ett så bra tips! Jag är också urdålig på second hand (vill vara bättre, men tänker att man måste lägga ner en massa tid på att BLI bra på det och den har jag inte eller intresset). När man investerar i ett lite dyrare plagg tar man ju också bättre hand om det än grejer man spontanshoppat. Lättare att älska ett plagg man suktat efter och sedan investerat i, än ett man bara köpt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.