åk på språkresa i sommar!

6 years ago

Detta är ett kommersiellt samarbete med EF-Språkresor

I högstadiet drömde jag om att åka på språkresa till England, det verkade så roligt. Min längtan grundade sig antagligen mindre i språkstudierna och mer tanken på att få umgås med jämnåriga från hela världen (läs få nya vänner och hångla med killar från andra länder). Det blev ändå aldrig någon resa, delvis för att jag valde ridläger och delvis också för att mina föräldrar nyligen hade skilt sig och det inte fanns pengar för både språkresor och hästar. (Under: Tolv år gammal bild på mig i Rom).   I efterhand önskar jag att jag ändå skulle ha kommit iväg. Inte bara för att det verkar så härligt med språkresor, men också för att det skulle ha varit ett så jädrans bra sätt att få en stabil grund i det engelska språket (eller tyska, spanska, franska, japanska osv). Att lära sig ett språk genom att visast i miljön där språket talas är ju en helt annan sak än att lära sig det på skolbänken. Jag pratar fortfarande spanska (det som nu finns kvar) med Buenos Aires-slang. Jag tror att det handlar om att när man vistas i en viss språkmiljö också är tvungen att ta till sig kulturen och att det i sin tur gör det lättare att förstå varför vissa saker heter som de gör på det nya språket. (Bild: Nyårsafton 2005 i Buenos Aires). Nu är jag inte längre tonåring, men noterade att det inte för sent! EF Språkresor också har resor för vuxna och företag (här är den finska sidan). Fatta att åka på språkresa till Tokyo med sina bästa vännen? Hur kul? Vansinnigt kul! Jaja, det jag egentligen ville tipsa om är att EF nuförtiden erbjuder ett stipendium för unga med inlärningssvårigheter (EFs grundare, Bertil Hult, är själv dyslektiker och delar ofta med sig av de problem och motgångar han upplevt i sin ungdom). Jag föreställer mig att om man har en inlärningssvårighet kan det kanske kännas som en extra stor utmaning att plugga ett språk utomlands. Men tänk om inlärningssvårigheten är en superpower in disguise och fyra veckor i ny stad och kultur låter den här superkraften komma fram. För att få stipendiet ska du bara berätta om dig själv, din inlärningssvårighet (du definierar själv vad som är en inlärningssvårighet och hur den påverkat dig), hur du övervinner den och en motivering av varför du bör tilldelas stipendiet. Berättelsen ska vara max 500 ord lång och du anmäler dig genom att maila in den till [email protected]. Du har då chansen att vinna ett stipendium som ger dig möjlighet att studera språk utomlands i fyra veckor. Berättelsen ska vara hos EF tillhanda senast den 30:e april. Din ansökan kommer endast granskas av EFs utvalda jury och vinnaren meddelas i maj. Jag tycker att detta är så jäkla bra. Om du inte själv är en ung person med inlärningssvårighet kanske du känner en sån? Tipsa då omstirpendiet! Tack!

Mia · 6 years ago
Är stipendiet öppet att söka endast för svenska ungdomar? (Frågar en lärare i Svenskfinland... :) )

Peppe Öhman · 6 years ago
Alla får och ska vara med! :)

Matilda · 6 years ago
Jag ville åka på språkresa till England sommaren innan gymnasiet. Jag hade en stor övertalningskampanj med mina föräldrar men vilka argument jag än kom med fick jag nej. Första argumentet var "det är för långt bort" och när jag bytterligare ort till en som var närmare blev argumentet "det är för dyrt" och fast jag jobbade som tusan och hittade lösningar till alla argument som kom så kom näst sista argumentet, som jag inte förstod men accepterade, "du får inte åka på utomlands på språkresa för jag var utomlands på språkresa i din ålder." nu tror jag att jag förstår argumentet. Men när mamma sa så drog jag till med ett sista tappert försök: men får jag åka till Skåne då? Jag kan lära mig skånska istället! Jag fick inte åka till Skåne heller.

Matilda · 6 years ago
Altså. Ser nu att jag var pyttelite otydlig. Mammas argument för "nej" skulle jag ju skrivit.

Peppe Öhman · 6 years ago
Fattade såklart ändå! Både vad du menade OCH vad din mamma tänkte på den tiden :)

Koko · 6 years ago
Så roligt att se att EF ordnar språkresor för vuxna! Jag blir riktigt sugen. Jag var på en EF-språkresa i tonåren och minns att den var riktigt bra, den började med ett nivåprov, vilket gjorde att alla i gruppen var på en ganska jämn nivå. En del av musiken som användes i undervisningen lyssnar jag ännu på ibland :-) (Och nu kommer jag nostalgiskt ihåg hur otroligt kär jag blev i en typ på kursen... vi var så totalt på samma våglängd, det är sällsynt. Vi brevväxlade till och med ett tag, det blev förstås inget av det, men vissa saker minns jag ännu mycket bra :-) )

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag blev också så glad över stipendiet! (och jag skulle GARANTERAT ha blivit olyckligt kär i kursens tuffa kille om jag åkt på språkläger när jag var tonåring).

Koko · 6 years ago
Och stipendium för inlärningssvårigheter - hur fint är inte det?!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.