Hur ska vi göra med hudvården?

4 years ago

Okej, här kommer en snabb spaning: Korrigera gärna mig ifall den inte går i mål. Skriver detta i hasten mellan middag och dusch efter ridlektion, men here goes: Hudvård! Så mycket som handlar om hudvård i dessa tider. Jag är visserligen frivilligt med i en hudvårdsgrupp på Facebook, men också i andra grupper och på bloggar och andra sammanhang snackas det om syror (Hanna bloggade om det häromdagen), foundations, rengöring, lotions och tusen andra produkter och sessioner.
Jag tycker handen på hjärtat att hudvård ska få vara ett intresse som vilken hobby  som helst (ingen klagar på snubbar som lägger ner oskäligt mycket pengar och tid på sina intressen (här satt jag i fem minuter och tänkte: VAD GILLAR KILLAR? Fotboll? GTA?), men eftersom hudvården finns överallt och att det blir allt mer normaliserat att göra lite ingrepp här och där (hej influencervärlden!) är det svårt att inte alls bli påverkad. Eller jag blir det i alla fall.
Jag har på sistone noterat små rynkor kring mina ögon och i pannan, leverfläckar och födelsemärken. Fåfängan i mig vill smörja in mig med ALLT. Jag vill att folk ska tycka att jag är snygg. Jag är sugen på att köpa skiten, men nånstans inom mig säger en röst att det är ganska mycket pengar för ganska lite resultat. Det går liksom inte att göra det Cher vill när hon sjunger If I could turn back time.
Och jag tycker verkligen att folk ska få ha ett hudvårdsintresse! Leka med smink och utforska nya produkter (jag är bara avundsjuk på de som är bra på att sminka sig). Jag fattar att det är kul. Jag vill verkligen inte vara den som nervärderar ett kvinnligt intresse, det ska fanimig ha lika hög status som traditionellt manliga hobbyer, MEN nu råkar det sig att just det här intresset handlar om att göra en snyggare, bromsa upp åldrande, ge en jämnare hy och se piggare och finare ut. Kanske alla (andra) gör det för sig själva, men visst är det det är ett lustigt sammanträffande att det är sådant som patriarkatet ger tummen upp för. Kvinnor ska vara snygga att se på, unga och vackra har högre status än motsatsen. Det är den här tillfälligheten som skaver i mig.
Tänk om det nya stora kvinnliga intresset istället handlade om att bli smartare, eller bättre på pingis?

 
Pjuck: Blankens DTLA, jeans Mother, t-shirt Everlane och minns inte varifrån jeansskjortan kom, men gammal som gatan är den. Plats: Ventura Boulverad, har nynnat på Tom Petty-låtar hela dagen.

isabella · 4 years ago
Kan inte nagon äntligen uppfinna en creme som gör att man blir mindre rynkig, smalare, attraktivare och bättre pa pingis? Needless to say så skulle cremen förstas vara klimatvänlig, innehålla solskydd... hälsningar fran schweiz, isabella

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag köper den!!

ninni · 4 years ago
Huden blir torrare och mindre elastisk med åldern och det försöker många göra grova pengar på. Att vräka på ekologisk mandelolja till natten och använda solskydd på dagen räcker ju väldigt långt men det låter ju inte så avancerat och speciellt. Kanske med trendigare namn, stenåldershudvård? Paleovård? Veganvård? Minimalistisk hudvård? Många snubbar skulle förresten också må bra av mera fukt och solskydd... Det som ofta glöms bort i debatten är att det känns trevligare i ansiktet om man inte har torr och sprucken hud, tycker jag iaf!

Peppe Öhman · 4 years ago
Du kunde jobba på marknadsavdelningen för ett hudvårdsmärke. Och ja, vill inte dissa all hudvård, älskar ju att INTE vara torr och skrynklig, men känns som om alla pålötsligt har ett så AVANCERAT intresse.

Hanna · 4 years ago
Ja men exakt. Man lever i detta samhälle och påverkas etc och hudvård är väl ett bättre intresse än säg... motorer. Men man kan ju ändå tänka tanken vem som tjänar på detta.

Peppe Öhman · 4 years ago
Ja men TACk!

Lisa · 4 years ago
JA! Har omedvetet och medvetet hakat på trenden liite, fast pga att man är student så är man ganska begränsad. Jag har blivit besatt av att använda solskyddsfaktor (https://skincity.se/sv/resist-youth-extending-daily-mattifying-fluid-spf-50). Den är dyr, men bäst. Hur som, funderar också på om all den researchen folk lade på hudvård och dylikt portionerades ut till typ... politik? Att man läste mer böcker? Jag har satsat som fan den senaste tiden på att svarva mitt intellekt (haha). Bland annat så innebär det att lyssna på er podd! Puss och tack!

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag kör också massor av solkräm varje dag. Typ faktor 50, men märker att jag börjar snegla på allt mer avancerade produkter och att det går allt mer pengar till hudvård trots att jag egentigen inte är så intresserad.

Fia · 4 years ago
Jag gillar förvisso smink, men tycker att hudvård är så otroligt tråkigt. Dessutom tror jag inte på den. Alltså visst, det är asgött att köra en skrubb i ansiktet och känna att huden blir len och så klart märker jag att min hud behöver fukt efter en dusch. Och klart rökning och sprit är dåligt för den som inte vill se lite härjad ut. Men alltså de här syrorna och föryngringsgrejerna och allt annat tänker jag är hittepå (tråkigt hittepå dessutom) och lägger därför inte pengar på det. I slutändan kommer min hud bli vad den blir ändå. Är med i en enda skönhetsgrupp och så fort något om hudvård dyker upp skrollar jag förbi för att... som sagt... tråkigt ämne. HUR SOM HELST - min uppfattning är att de som gillar hudvård tycker om själva pysslet bakom och gör det mer för myset än effekten ( i alla fall den effekt som inte bara varar för stunden). Men jag kanske har spanat helt fel? Det tar iofs inte bort det faktum att produkterna marknadsförs med löften om "bättre" utseende. Jag vet inte. Kanske helt irrelevant kommentar här. Har precis hittat tillbaka till bloggandet och bloggläsandet och känner mig som bambi på is i den här världen igen. Vill väl bara höras :)

Peppe Öhman · 4 years ago
Så glad över att du börjat blogga igen! Ska få upp min blogglista i högerbalken och lägga in dig. :)

Flicka · 4 years ago
Har haft svår acne (inte bara liksom några ”fula” finnar, utan smärtsam cystisk acne) och därför har jag alltid varit ganska mån om min hudvård. Är inte rädd för rynkor men nog jätterädd för att acnen återvänder. Har ett ganska svårt förhållande till min kropp, har haft ätstörning och lider av en kronisk autoimmunsjukdom. Det finns liksom många saker i min kropp som jag inte kan påverka och då kan det kännas väldigt bra att kunna påverka hur mina naglar eller mitt smink ser ut. Däremot kunde jag nog tillämpa min feministiska världssyn bättre på mina konsumtionsvanor. Borde definitivt vara bättre på att prioritera små varumärken ägda av icke-män och poc, till exempel. Mitt intresse för kosmetik och hudvård utesluter inte heller andra intressen, som till exempel artificiell intelligens, algoritmer och politik.

Peppe Öhman · 4 years ago
Mycket bra sagt, att en sak inte utesluter en annan. Man kan vara smart och intresserad av massor av andra saker OCH kunna om/gilla smink. Hoppas att du inte tog mitt inlägg för anklagande, för det var inte meningen så. Mer av en reflektion.

Flicka · 4 years ago
Inte alls! Jag tolkade absolut inlägget som en reflektion. Annahita Yazdi tycker jag är ett ganska bra exempel. Hyllad beautybloggare, uttalad feminist och jurist. Älskar hennes slogan "Smink som killar hatar".

Peppe Öhman · 4 years ago
Ja! Läser Annahitas blogg sedan några år. Älskar också sloganen.

frida johnson · 4 years ago
Alltså, jag har alltid varit en sådan som gillar att pilla med mitt ansikte. Innan jag blev intresserad av hudvård bestod pillandet mest av att klämma pormaskar och finnar. Nu smörjer jag in mig med krämer och serum i stället. Dyrare, men färre sår i ansiktet. Det är nog ingen annan som ser skillnad, och jag inbillar mig inte att jag blir snyggare, utan det är som någon sorts meditation för mig. Men visst håller jag med att det allmänt är störande hur mycket man som tjej lägger ned på sitt utseende, tid, pengar, tankekraft!!

Peppe Öhman · 4 years ago
Fair enough! Jag tänkte faktiskt skriva nåt om just den där meditativa (kanske motsvarande att laga mat för någon annan) där man får pyssla med sig själv och vara ifred.

Sara · 4 years ago
Oh orkar inte. Var krämberoende ett tag, men grejen var att ju mer jag koncentrerade mig på krämer och på rynkrona - de finns ju där - desto fler "fel" hittade jag på mitt ansikte. ÖVERALLT. Nu lägger jag ned flera hundra procent mindre tid på sånt där, smörjer in mig med någon olja, eller ultrafet kräm på kvällen, och rynkor och skönhetsfläckar och DEFEKTER känns mycket mindre signifikativa. Så märkligt det där, att vi liksom kräver av oss själva att vi ska vara släta och rynkfria och ogillar när vi inte är det, samtidigt som det är just de där rynkorna i pannan, eller de första gråa håren på våra män som gör att vi tycker att de är superattraktiva? Eller är det bara jag? SUperlång kommentar sorry xx

Peppe Öhman · 4 years ago
Det är inte bara du! och så bra spaning i att all hudvård får oss att fokusera på allt som inte är prefekt i huden. Åtminstone är precis så för mig.

Lina · 4 years ago
Jag bryr mig cirka 2 % om hudvård. Äger en hudlotionburk som jag öppnar om det skulle vara riktigt kris, men allt detta smörjande, researchande, shoppande (!!) fattar jag bara inte. Okej om man har ett hälsoproblem med sin hud alltså, men annars - fattar inte. Och här är jag antagligen lite som när en smal person "inte fattar varför nån bryr sig om sin vikt" för jag tror att jag är lyckligt lottad med mina hudgener. Men är det inte också så att det är minimalt vad man egentligen kan påverka till exempel rynkbildning genom att vårda huden? Jag kan ha fel. Men jag tycker att människor (kvinniskor) sätter orimligt mycket tid på skönhetsritualer med tanke på vad man egentligen vinner på det, annat än tanken "min hud är okej". Man kan ju tänka den tanken utan att använda 5 produkter om dagen. Men - givetvis ska man få ha det som hobby också precis som att det finns människor som håller på med fågelskådning och curling även om inte jag förstår varför. :)

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag tror också att genetiken spelar en enormt mycket större roll än krämerna.

K · 4 years ago
Men vad är det alltså som är fel med de små rynkorna kring ögonen? Det här fattar jag inte! Jag är bara glad då jag nu, som 40-åring, äntligen utseendemässigt börjar komma ikapp min jobbstatus. Alltså, så länge jag hade helt slät hy (såg länge ut som 25) kunde gubbarna på jobbet verkligen inte respektera mig och mina åsikter. Jag blev förbisedd pga "ung kvinna-appearance". Nu äntligen (ÄNTLIGEN!) tror gubbarna på mig! Och det är givetvis tack vare en pondus som erfarenheten i branschen och livet överlag fört med sig. Men huden har ju direkt med detta att göra, att man ser ut som den ålder man är i. Då ska jag tillägga att jag som artist visserligen har hela arsenalen av scensmink i min necessär så jag är inte alls främmande för smink, sminkborttagning och hudvård. Men avsikten med scensmink är att förstärka ansiktsuttrycken, inte att föryngra huden, eller så tänker jag i alla fall.

Peppe Öhman · 4 years ago
Inga fel alls med rynkor!

Magdalena · 4 years ago
Jag har oxå faktiskt funderat lite på det där + tillägg duschcreme och kroppslotion. Liksom att de ska vara utan vissa ämnen som är skadliga egentligen men ja... jag hade lite eksem som barn och hade svårt för parfymerade, kladdiga lotions som lämnade efter sig konstig efterlukt på kläderna mm. Så... jag älskade o älskar egentligen nivea soft krämen (inte i blå burk för den är för fet). Nu är jag ju mer medveten om att inte alla krämer egentligen passar kanske huden, som skidälskare så kan man inte dutta på sig "vatten" när man ska ut i -20 tex.. :) Men det är en djungel, trodde alltid jag hade torr hud men verkar vara blandat o djungel att hitta krämer o börja se rynkor eller att jo jag närmar mig åldern där krämerna riktas mest mot typ... men jag har inget sånt intresse, smink o sånt... tog fasta på ett par tips när jag gifte mig för 4 år sedan..har en perfekt ögonskugga som min mamma hade (o det där med bästföre datum öh) så :) Men det är intressant diskussion.. Jag pratade med min väninna om att våra män behöver också fuktkrämer men det pratas inte högt om, var en idé att ge present till alla som fyllde 35 att gå på sån där hudkräms workshop eller liknande. (De flesta är barndomsvänner också). :)

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag har faktiskt under de senaste fem-sex åren börjat köpa hudkrämer i julklapp och födelsedagspresent (ja och pressutskick) åt Magnus och han älskar det. :)

Lotta K · 4 years ago
Hittar inte rätt inlägg (eller orkar inte leta, haha!), så ursäkta off topic fråga: Hur hittade du din karrlärcoach? Väldigt sugen själv... Och alltså med "hittade" menar jag bara, personligt tips eller internet? Antar att det är en djungel.

Peppe Öhman · 4 years ago
Coachen hittade mig! Hon heter Marianne Norrgrann och är superbra! Rekommenderar varmt: http://www.grandnord.se/employees/marianne-norrgrann/

Erika · 4 years ago
Jag vill nog ändå sticka ut hakan och säga att det här stora hud-, hår- och sminkintresset som (nästan iaf) bara kvinnor har visst är ett problem och inget jag vill uppgradera. Det är ju ett problem att det är så j-a viktigt för kvinnor hur vi ser ut och det har ju knappast uppstått ur ett vakuum. Att vi gör detta för oss själva vet vi ju i grunden inte är sant. Vid en mjukgörande kräm och hårborste går gränsen om jag levde själv i skogen. Med det sagt skulle jag för den saken skull aldrig nedvärdera individen och hennes intresse! Nä nä. Jag nedvärderar bara patriarkatet som har skapat detta. Och jag sminkar mig och fixar med krämer etc, dock inte så himla mycket. Men mer än min man... Jag har en dotter och jag skulle gärna lägga av för hennes skull, men jag kan inte.

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag håller egentligen helt med dig. Att all skönhets- och hudvård handlar om att kvinnor ska vara unga och snygga. Sen kan jag fatta att det kan vara ett intresse också. Att det är lite meditativt att pyssla om sig själv, men att intresset i grund och botten kommer från den patriarkatet med en önskan om snugga brudar.

Karin · 4 years ago
Tack för tips om detta kommentarsfält! Och tack för att du tar upp detta superspännande ämne. Fast egentligen borde jag väl inte tycka att det är så spännande, jag borde ju engagera mig i viktigare saker ™. Men som en produkt av vårt samhälle så är hudvård och smink något av ett intresse för mig. Mindre nu, då jag även är en stressad småbarnsmor, än då jag hade all tid i världen att använda mina många ögonskuggor. Däremot har jag satsat på en del ny hudvård efter barnafödandet, för jag är fullständigt övertygad om att mitt ansikte blivit hängigare och rynkigare efter förlossningen. Den galna amningstorrheten gjorde också sitt. Jag använder AHA-syra nån dag i veckan, tänker att det ska jaga torrhetsrynkorna på flykten. Har ett serum också, i ärlighetens namn vet jag inte om det gör varken till eller från, men jag inbillar mig att det skulle se värre ut utan. BHA-syra använder jag sedan ett par år tillbaka för att hålla pormaskarna i schack. Hudvård kostar och jag kunde lägga den -faktiskt- korta tiden det tar på att läsa en sida eller två i en bok, men det är ganska skönt att stå och smörja fejset också. Läppstift använder jag gärna och nu har det blivit något av en markör för att jag inte är hemma och skrotar utan på jobbet eller ute bland folk. Dessutom gillar jag tanken på att läppstift kan vara "smink som killar hatar".

Peppe Öhman · 4 years ago
Älskar också tanken på smink som killar hatar. Att smink kan vara konst eller åtminstone ett sätt att uttrycka sig. Inte nödvändigtvis bli snyggare. Nu när jag tänker närmare på saken så är kanske "naturligt smink" det mest patriarkala av alla sminkningar.

Hudvård mot depression - Livet & LA · 4 years ago
[…] att nå sitt mål kommer folk att fortsätta köpa produkter i all evighet. Som jag skrev i ett tidigare inlägg tycker jag inte att hudvård går att jämföra med traditionellt manliga hobbyn eftersom målet […]

Linnea · 4 years ago
Haha kunde inte bry mig mindre. Äger en salva som jag använder ibland på vintern när ansiktet blir torrt. Glömmer den hela tiden och kommer på mig först när det börjar svida typ för skinnet är ömt. Och bryr mig inte att jag inte bryr mig. Lägger noll hjärnkraft på detta. Och jag har vänner, ett fungerade liv och jobb för det. ;)

Under skinnet på hudvården - Livet & LA · 4 years ago
[…] därför vill jag slussa er vidare till den här essän om hudvård jag skrev tidigare i vår (bloggade om det då också), men som publicerades först nu. Den handlar om feminism och min ambivalenta relation till […]

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.