De 6 bästa sovtipsen

3 years ago

Innan jag fick barn brukade jag skryta med att jag kunde somna var som helst. Sömnen var självklar. Sen kom Vidar och även om han var ett välsovande barn blev det tidiga helgmorgnar och en tredje, roterande, person i sängen.
Majlis är av en annan sort, hon vaknar minst en gång om natten och gallskriker tills hon får en flaska mjölk, sen gnäller hon i sömnen och sparkar lite på oss. Igår vägrade hon somna om hon inte fick sova på mig. Hon blir så förbannad om hon inte får som hon vill. Vi lägger henne i egen säng, men halvvägs igenom natten ska hon upp i vår och skapar sedan bokstaven H av våra kroppar. Eller så lägger hon sig rakt över våra ansikten eller nåt annat obekvämt. Ibland drömmer Vidar mardrömmar och joinar oss i sängen, han roterar fortfarande och gnisslar tänder. Långa naglar på griffeltavla och ja ni fattar. Få är de nätter som jag sover utan avbrott.
Förr trodde jag att jag måste få minst åtta timmar sömn, men nu vet jag att jag kan fungera hur bra som helst på mellan sex-sju. Blir det färre än så är jag inte speciellt kreativ och vill gärna ta en tupplur på eftermiddagen. Drömmer ändå om åttan.

Därför gör jag mitt yttersta för att maxa den sömn jag får. Här är mina egna bästa tips:
1. Skaffa ej barn. (Skoja! En gillar ju sina barn och det är väl värt sömnlösheten i längden. Eller så får man göra som folk här i LA och anställa en night nanny).
2. Sovmask. Känner mig nuförtiden naken utan min sovmask. Skaffade den ursprungligen på grund av att det var så ljust under sommarnätterna i Stockholm, men sedan dess har den hängt med. Är ni nybörjare på området “sovmask” rekommenderar jag att skaffa en supermjuk och len i silke.
3. Politisk podcast i öronen. Lyssnar oftast på nån news roundup på NPR eller New York Times Modern Love där olika kända personer läser upp kärlekshistorier som läsarna skickat in. Sövande som bara den.
4. Frisk luft. Lång promenad före läggdags eller ÅTMINSTONE fönstret på glänt.
5. Befria dig från sömnen. För att minska på prestationspressen: intala dig själv att vila är minst lika bra som sömn. Det räcker med att ta det lugnt. Har du tur blir du så avslappnad i den här tanken att du somnar av bara farten.
6. Planera bok/artikel du ska skriva. Själv får det mig alltid att somna och gör det för ovanlighetens skull inte det har jag i alla fall fått lite jobb gjort.
Det sägs ju att man påverkas av ljuset från en skärm, men jag somnar varje kväll till en tv-serie på min dator. Ni då: Vilka är era bästa tips mot sömnlöshet?

Peppe Öhman · 3 years ago
Sömn föder sömn ska bli mitt mantra! Tack för det! Uppskattar också alvedon-tricket. Hoppas att du får sova nu.

Frusnygg · 3 years ago
Ligga på rygg och följa andetagen, kommer sällan till tio. Magnesium på kvällen.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ligga på rygg och räkna andningen gjorde jag förut, ska ta i bruk det igen. Funkade alltid för mig med.

When the Cat is Away · 3 years ago
Om vi är inne på tabletter, kan jag rekommendera receptfria melatonin. (ett hormonpräperat) Orsaken varför den fungerar är också värt att notera: så vidt jag minns, sänker melatonin kroppstemperaturen lite - det gör kroppen för att sova. Så svala sovrum är nog en bra ide. Sovmasken har också hängt med mig ett tag nu och jag känner mig också naken utan den. Skaffade en vid ett sjukhusbesök nångång. För ni som bor i Finland: Stockmann har bästa sovmasken, och den är värd pengarna. Den finns i resavdelingen och är blå. (Det finns olika, fråga personalen. Det finns även såna som värmjar (om man sover i tält kanske bra, men annars inte) Sover i tillägg med hörlurar eller öronproppar. Om med hörlurar, lyssnar jag på ASMR (googla ifall det interesserar, det e en konstig paralellvärld på Youtube som man måste komma in på innan det känns bra). Oh, och dygnsrytmn. Alltid samma tid till sängs, alltid samma tid upp, veckodag som helg. Jag har lyxen att inte ha barn ;) , så jag satsar på att sova varje natt 8-9 timmar, också om jag har tidigt väckning. Nuförtiden har jag hellre sömn än några tv-serier till på kvällen. Men ju, jag e extrem, för att jag har haft insomnia problemer i många år, och jag e så glad att jag sover nuförtiden. Så glad och lättad över det att jag t.o.m inte längre bryr mig om socialt liv på kvällerna - så länge jag får hålla min dygnsrytmn är jag glad.

Peppe Öhman · 3 years ago
Gläder mig att höra att du fått sömnen tillbaka! Jag brukar ta melatonintabletter mot jetlag, men kanske det kunde vara en idé att ta de också till vardags när sömnen uteblivit några nätter.

Bella · 3 years ago
Sängyoga - Yoga with adrienne har en godnatt rutin som jag testade och så googlade ”bedtime yoga” och gör några liknande avslappningsövningar. Många gjorde jag faktiskt utan att veta att det är ”yoga” Försöker att släcka ner och ha en tyst lugn stund innan läggdags funkar bra med barnet. Samma rutin varje dag (han kollar på ipaden medan jag tar bort smink, borstar tänder, plockar undan etc). Barnet har samma läggtid varje dag (ej helg) och det tror jag också är en bra vana även för vuxna. Jag lämnar telefon i köket så skrollar jag ej mitt i natten eller väcks... jag hör larmet men ser inte ljus från mail etc. Mitt barn sov knappt alls första två åren (nattammade) och sen jobbiga läggningar tills han var typ 4 men nu vid 6-7 funkar läggningarna utan problem på typ 15 min men vi samsover (delar 1,40 säng + junior)

Peppe Öhman · 3 years ago
Måste kolla Adriennes godnatt-yoga. Har ju testat hennes vanliga och gillar hennes sätt.

Basse · 3 years ago
För mig: telefon i annat rum än sovrummet, i säng i tid, läs en bok en stund innan du släcker.

Peppe Öhman · 3 years ago
Du är så old school, Basse.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.