Vad skiter ni i?

6 years ago

Läste ni den här krönikan av Ida Östensson? Där hon skriver om att hon 2018 skiter i att bränna ut sig. Utmattningsdiagnoserna som ökat mest är gruppen unga kvinnor, 16–25 år och den absolut största gruppen utmattade är kvinnor, 36–45 år, med minst två barn. Östensson skriver att hon bland annat skiter i att "... laga hälsosam fin mat, i dieter, inredning, att raka mig, stryka tvätt och tvätta fönster. Jag skiter i att vara noggrann, att skriva korrekt och att korrläsa. Jag skiter i att svara alla killar som skriver till mig att jag ska förklara saker för dem, och att svara i telefonen." Det räcker med att, som Östensson säger, vara killräcklig. Kan inte ni också bidra med saker som ni skiter i #jagskiteri ? Jag tänkte att jag skulle börja här på bloggen, men märkte att den duktiga och samvetsgranna personen i mig hade till en början väldigt svårt för att hitta på fler än tre saker. Men okej, men lite ansträngning: Jag skiter i att dammsuga, sminka mig när jag egentligen inte orkar, lägga ner energi på att leta upp grejer andra familjemedlemmar förlagt, hålla liv i vänskapsrelationer där jag är drivande, vara en personlig Los Angeles-guide för folk jag inte ens känner, svara i telefon och skämmas över att jag inte svarar i telefon, att undrar vad uppdragsgivare tyckte om min text då de aldrig återkom med feedback, att alla tankar och formuleringar måste vara så jävla vassa hela tiden, vad folk skriver på Facebook, sortera strumpor (det har jag iofs aldrig gjort), uppdrag som betalar skrattretande lite, att avsluta dåliga böcker, lyssna på alla poddar, försöka ha stenkoll på amerikansk, finländsk och svensk inrikespolitik och att vara så jävla duktig hela tiden. Fuck you, duktigheten.

Annika · 6 years ago
Ska fundera ut min lista! ”Vara en personlig Los Angeles-guide för folk jag inte ens känner” så BRA! Fattar precis vad det handlar om och tänker på det här i lägger: https://kingasanden.wordpress.com/2014/10/06/din-guide-till-buenos-aires/

Peppe Öhman · 6 years ago
Vilken otroligt bra länk! Tack! Ser fram emot listan

Johanna · 6 years ago
Haha Kingas inlägg som Annika länkade till, mkt bra. Och kul initiativ, ska också skriva en lista!

Peppe Öhman · 6 years ago
Så SJUKT bra! Jag ska spara den och länka till den vid tillfälle. KRAM

Sylvia · 6 years ago
#jagskiteri ... människor som klagar på frivilligarbete i föreningar, som om de vore en servicebranch. Typ: föräldrar till barn i hobbyer eller idrottsföreningar som klagar på ”servicen” när det är andra föräldrar som utför den. Eller vuxna i vuxenföreningar som klagar på frivilliga ansvarspersoner, som vore dom kunder på fuckn’ Tiffanys. Fan ta det! Tänker skita i såna människor.

Peppe Öhman · 6 years ago
Jäkligt bra skita i!

AlandsPetra · 6 years ago
Jag har redan länge varit bra på att skita i människor som är opålitliga, ska definitivt fortsätta med det. Vill öva mig i att skita mer i en missnöjd klient - men usch va svårt det är, i och för sig också bra med tanke på vad jag jobbar med. Vill skita mer i att diskmaskinen inte är urplockad å disken staplas på hög...å nu började jag fundera på om jag syftar rätt...... ”skita mer eller skita mindre”....??? Så nu ska jag skita i d också :-)!

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag kan känna igen det där, att man har en missnöjd uppdragsgivare och det får en att känna sig misslyckad som människa, fastän det såklart inte alls är ens person, utan ens jobb (om om det verkligen var dåligt är en subjektiv åsikt) det handlar om.

Louise · 6 years ago
Den krönikan var så inspirerande! Det var ändå intressant att läsa inne på FB där jag kände att det "erkändes" inom vissa gränser, en del saker är bara FÖR jobbiga att berätta att man skiter i. Din lista är superbra!! Speciellt den där med att lyssna på poddar och att försöka formulera sig vasst och korrekt hela tiden. Det ska jag lägga på min egen lista också. En del saker tycker jag löser sig med enorma mängder jobb, då ser man vad som faller bort och vad man då lider av att de faller bort och vad man faktiskt klarar sig utan. Jag ska försöka att skita i att ha dåligt samvete för att min sambo sköter hemmet så mycket. Jag vet att jag gör SÅ mycket annat. Ändå kan jag inte låta bli att känna ett sting av dåligt samvete. Men nu får det va slut med det! Jag tror att jag allra mest ska satsa på att ha en ljummen nivå. Jag vill inte skita i träning, matlagning och miljötänk, men jag tänker tillåta mig själv att lägga krut när jag pallar och avstå när jag inte gör det. Det låter ju lätt, men det är det ju inte! Typ: ÄR jag miljövän eller inte?! Tack för bra inlägg! <3

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag vet precis vad du menar, det finns saker som är så skämmiga att man inte vågar skriva ut dem (och det är kanske helt okej), men att inte orka byta lakan varje vecka eller att ge sina barn samma middag i tre veckor. Tack själv, hörru

Jenny · 6 years ago
Heja dig! Jag ska också fundera ut min lista. Eller skita i det.

Peppe Öhman · 6 years ago
Skit i den!

Carin · 6 years ago
Tack för bra inlägg igen! För mej hänger det här jättemycket ihop med ditt inlägg om hur mycket man ska och bör och måste jobba. Att det inte många sammanhang är fint och bra att jobba MASSOR. Grundtemat här är väl BEKRÄFTELSE. Att så många av oss är så ängsliga att inte duga utan allt detta. Och då menar jag "duga" på ett lite djupare plan. Tror att många av oss som kämpar med dethär med bekräftelse nog på ytan är ganska self confident och framgångsrika. Men sen ändå finns dendär jäveln på axeln. För mej har det här tagit sej uttryck i att slutligt acceptera att jag inte ORKAR jobba så mycket som jag vill och som jag kunde innan livet kom och satte krokben på olika sätt. Det är ingen kul grej att inse och ta till sej. Det ställer en ny fråga på sin spets; vem är du då om du inte definierar dej som dendär hårt arbetande framgångsrika personen? Bra fråga, håller på att ta reda på. Och skriver en dethärskiterjagi-lista. Puss och kram och gott nytt år!

Peppe Öhman · 6 years ago
Så bra analys. TACK för att du skrev detta. Puss och Kram och gott nytt år.

Carin · 6 years ago
Smög in dej ett skrivfel i andra meningen; Att det i många sammanhang är fint och bra att jobba MASSOR - ska det stå.

Karin Palmén · 6 years ago
Jag behöver inte ha stenkoll på alla nyheter och politik globalt, i Finland och Sverige, jag är så med dig där. Speciellt nu när jag är trött bebiförälder, har jag inte lust att läsa nyheter som läxor är det liksom FAN SÅ OKEJ. Det är inte min uppgift att se till att barnen har kläder av svärmor på sig när vi besöker henne och hela den evighetslånga micromanagementträsket av kläder, gåvor, fotografier, tillräckligt städat/god mat för att bevisa min ypperlighet som jonglerande tvåbarnsmor inför släkt. Jag tänker låta bli att gå ut med barnen ibland om det känns som så, de går ej sönder. Och behöver inte alltid vara så himla pedagogisk och istället modellera, pyssla, måla, rita, limma utan man får faktiskt se på TV ibland istället för att sporta ute.

Peppe Öhman · 6 years ago
JA! Nyhetsbevakning som läxor, PRECIS så är det! (ja på allt annat också. Hög igenkänning på det där med kläder som ska på när man träffar folk som gett dem)

Daniela · 6 years ago
Jag skiter i att sätta mitt futtiga vårdbidrag på att köpa presenter och julklappar till min partners släktingar. Ska också försöka skita i skammen på släktkalas och julafton då ovannämnda släktingar öppnar dåliga gåvor (eller inga gåvor alls).

Peppe Öhman · 6 years ago
JAAA! Det finns bättre ställen för ditt vårdbidrag att landa på.

LI · 6 years ago
Vilket inspirerande inlägg! Under 2017 har jag skitit i att sminka mig till vardags (stort steg för ett acnefejs som jag). Det resulterade i längre sovmornar, nöjd pojkvän- då inte badrummet varit ockuperat halva morgonen, lägre make-up utgifter.. och ingen verkar gilla mig mindre. Tror bestämt jag ska skita I fler saker under 2018.

Peppe Öhman · 6 years ago
Så BRA gjort av dig! Heja! Får alltid en lätt panik när jag ser Kim kardashian och tänker på att jag aldrig skulle platsa in i den stilen av smink och att det 'r lika bra att ge upp och bara vara osminkad.

Malin · 6 years ago
Jag skiter i att jobba stenhårt. Jag skiter i att göra vissa grejer på jobbet som ändå saknar betydelse i det långa loppet. Jag skiter i att förklara varför jag inte gör vissa grejer. Jag skiter i att ta ansvar för min mans känslor när jag framför kritik. Jag skiter i att analysera allas missnöje. Jag skiter i att städa skåp. Jag skiter i att bokföra, pengarna räcker. Jag skiter i att lyssna på"välmenande" råd.

Peppe Öhman · 6 years ago
Fasiken vilken bra lista! Mycket inspirerande, kan ta till mig allt.

Frusnygg · 6 years ago
Skiter i att städa tvättstugan, stänger dörren. Skiter även i trista typer och att följa traditioner.

Peppe Öhman · 6 years ago
Mycket befriande!

Sabina · 6 years ago
Jaghar börjat skita i saker först efter att ha fyllt 50, men bättre sent än aldrig.. Gott nytt år till dig!

Peppe Öhman · 6 years ago
Bra gjort av dig! Gott nytt år!

Lena · 6 years ago
Skiter i så mycket... det jag kommer på är Sminka mig och kroppsvård generellt - alltså då menar jag inte att jag aldrig duschar, men typ raka mig, hudvårdskrämer och sånt Bry mig om vad jag har på mig Handla saker Sociala medier Kolla på tv/film till vardags (kanske max 1 gång i månaden blir det) Städa särskilt ofta För att palla heltidsjobb och småbarnsliv. Skiter tyvärr också lite för mycket i att vårda vänskapsrelationer, det tar så oerhört mycket energi för mig (typiskt introvert person) men borde bli bättre på det.

Peppe Öhman · 6 years ago
tänker att vänskapsrelationerna får vänta lite tills barnen är lite äldre. Det går nog bra.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.