8 julklappar som inte är grejer

6 years ago

De flesta av oss har redan alldeles för mycket grejer. Minns när Linn Jung skrev om sitt år utan shopping och tyckte att det var noll problem. Imorse när bara Majlis och jag var vakna passade jag också på att läsa den här New York Times-kolumnen som handlade om samma sak och hur skribenten bara genom att rota igenom rockfickor, resväskor och badrumsskåp hittade det mesta hon behövde i hudvårdsprodukter. Det är såklart ändå kul att ge bort julklappar, men varför inte försöka göra det i form av upplevelser och tjänster? Här kommer mina bästa förslag. Fyll gärna på.
  1. En ljudboksprenumeration i ett visst antal månader. Det tog sin lilla tid innan jag fattade storheten med ljudböcker. Jag hade fått för mig att det var antingen eller, antingen läser jag fysiska böcker eller så lyssnar jag på dem. Nu vet jag bättre, de kompletterar varandra. Plus för att det går blixtsnabbt att få tag på boken en letar efter på ljudboksappen när den fysiska bokens leverans kan ta några dagar. Det är en fysisk bok med en signering OCKSÅ en magiskt bra present.
  2. Gör någon till månadsgivare på Läkarmissionen. För bara 10 euro/100 kronor får ett barn gå i skola, två mål mat och hälsovård en hel månad. Otroligt värdefullt. Bor du utanför Sverige kan du betala in en summa här: IBAN: SE34 9500 0099 6042 0900 0217 BIC(SWIFT): NDEASESS Kontoinnehavare: Läkarmissionen
  3. En matkassetjänst. Så skönt för en barnfamilj att få en matkassetjänst i säg en månad och inte vara tvungen att planera middagen. Själv älskar jag Imperfect produce som levererar frukt och grönsaker varannan fredag.
  4. Barnvaktstjänst! Erbjud ett visst antal barnvaktskvällar åt en barnfamilj du känner. Otroligt uppskattat! Sign. har knappt haft barnvakt alls de senaste fem åren.
  5. Teater-, konsert- eller varför inte föreläsningsbiljetter. Kanske ni kan gå tillsammans och ditt sällskap blir en bonuspresent.
  6. Gör en jäkligt bra spellista på Spotify. Hur fint är det inte när någon verkligen lagt ner tid och tanke på dig.
  7. Skriv ett tal. När Magnus och jag gifte oss höll våra närmaste vänner tal för oss och det var en av de finaste stunderna jag varit med om. Tänker fortfarande tillbaka på dem. Vågar du inte hålla talet, ge bort det i skriftlig form. Kanske som första sida i en snygg anteckningsbok.
  8. Har du en färdighet? Klippa hår, massera, ge ridlektioner, sminka, trimma skägg, göra pedikyr eller vad som helst. Erbjud det! (Är du till exempel chef ska du dock inte erbjuda massage åt dina anställda).
  9. Plockade du fruktansvärt mycket blåbär i höstas? Gör en sylt på bären och ge bort den i en snygg glasburk.
  10. Vill du absolut ge bort en grej, ta ett varv på din lokala loppis.
Bild: Bookbeats instagram.

Linnea · 6 years ago
Har i år fått igenom att på paketlekem ska det endast vara saker som redan finns hemma, alt upplevelser. Trodde släkten skulle protestera högt åt denna antikonsumtionside, men de flesta tyckte det var bra. Ett steg i rätt riktning.. :)

Peppe Öhman · 6 years ago
Bra gjort!!

Jenni · 6 years ago
Bra förslag! Min pappa kom med förslaget att nästa år ska vi göra egna presenter till varandra, inte köpa nått utan man ska göra presenter av sånt man har hemma. Sen ska man göra en lek av det hela som går ut på att alla väljer en present i högen och därefter kan man "stjäla" presenten om man vill ha den. Det gick ut på att presenten får byta ägare endast 2 gånger och sen får man den... lite svårt att förklara haha.

Peppe Öhman · 6 years ago
Hahaha! Låter väldigt kul i alla fall (lite våldsamt att stjäla varandras presenter, men men.. ;)

Basse · 6 years ago
En grej är att så många av oss konsumerar så mycket nu för tiden samt konstant äter så god och bra mat (som barn åt vi på restaurang ett par gånger om året, nuförtiden ofta lika många ggr per vecka) att julen i mitt tycke tappat sin traditionella betydelse som högtid då man festar upp med mat och presenter. Vad är poängen då vardagen är likadan? Nu har vi redan bokat gäster och besök för den här julen, men nästa år ska vill jag tammefan åka iväg till någon rustik bondgård i mellersta Finland, leva på limpa, potatis och fisk i olika former i en vecka, läsa böcker och bada bastu. Som jesusbarnet gjorde!

Peppe Öhman · 6 years ago
För mig är julen flera dagar av pratande, promenerande, vindrickande, chokladätande och bastubad med min syrra och sen lite blinier på det.

Koko · 6 years ago
Presentkort på massage, säger Koko som älskar massage. Aromterapimassage är extra lyxigt och alldeles möjligt för åtminstone denna parfymöverkänsliga person.

Peppe Öhman · 6 years ago
Åh massage! Unnar mig det högst en gång om året, men älskar det och känslan efteråt.

Lisa · 6 years ago
Tack för bra tips! Har någon förslag på vilken ljudbokstjänst man ska välja? Är helt novis på detta så glad för guidning!

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag har själv bara testat Bookbeat och gillar den! Du kan ju shoppa runt lite, de flesta brukar ja mellan 2 veckor och en månads gratis testperiod :)

Annika · 6 years ago
Åh men så bra! Ska spara den här listan till nästa år!

Peppe Öhman · 6 years ago
hjärta hjärta hjärta!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.