Gravidlistan

4 years ago

Hittade en gravidlista hos Jenny, här kommer min version. (Rekommenderar också att läsa Jennys version)
Jag har varit gravid två gånger och fött två barn.
När blev du förälder?
I mars 2010. Magnus och jag hade varit ihop i ungefär två år och gift oss nio månader tidigare. Sedan blev jag tvåbarnsförälder i Los Angeles oktober 2016 när Majlis kom.
Hur många barn har du?
Två: Vidar och Majlis.

Var graviditeterna planerade?
Nja, planerade är väl att ta i, men vi vet hur barn blir till och kunde ha varit lite noggrannare med att skydda oss från det ödet om vi VERKLIGEN inte hade haft lust att bli föräldrar.
När fick du reda på att du var gravid? 
Med Vidar: Dagen före vårt bröllop sommaren 2009. Hade väldigt ömma bröst och tyckte att bouillabaissen vi serverade var gränsfall till ätlig.
Med Majlis: tidigt en morgon i februari 2016. Trodde verkligen inte att jag var gravid, men ville ändå kolla och fick en lätt chock.
När berättade du om graviditeterna? 
Med Vidar dagen före vårt bröllop åt syrran och hennes man. Minns inte så noga vem som kom sen, men att jag tyckte det var lite jobbigt att avslöja att jag var gravid. Det var så tydligt att Magnus och jag haft sex.
Med Majlis berättade jag först åt Cissan när hon och jag skulle sitta och skriva ihop en förmiddag och jag inte kunde hålla mig. Sedan höll jag mig till typ veckan 20-21 innan jag gick ut med nyheten på bloggen.
Hur många barn vill du ha?
Ett. SKOJA! Två.
Tätt ihop eller långt isär?
Långt isär har hittills varit ett genidrag.
Har du oroat dig mycket under graviditeterna?
Nja, har väl varit för dum för att oroa mig.

Hur var graviditeterna?
Inte min grej alls. Jag borde egentligen inte ha något alls att klaga på, men avskydde att istället för att vara en person vara Den Gravid Kvinnan. USCH. Det kändes som om min egen identitet suddades ut och det enda folk ville prata med mig om var graviditet och barn. Det sagt har graviditeterna varit goda mot mig. Med Majlis var jag sjösjuk i början. Låg på soffan och tyckte synd om mig själv, men det är allt jag kan komma med på graviditetskrämpsfronten. Ja och usla järnvärden såklart.
Gillade du att vara gravid? 
Nej tack.
Visste du vilket biologiskt kön det skulle bli? 
Ja. Med Vidar fick vi veta på ultraljudet. Med Majlis fick vi efter ett blodprov en avancerad förklaring där det stod att men inte kunde detect en y-kromosom hos fostret. Magnus och ja ba: “HIGH FIVE! Det är en tjej!” Sedan började vi tvivla på våra biologikunskaper från lågstadiet och googlade för säkerhets skull resultatet.
Förlossningar. Hur har de varit?
Vidar kom på utsatt datum. Det var torsdag kväll och vi bodde i Rödbergen i Helsingfors. Jag hade precis stigit upp ur badet när vattnet gick. Fick panik och tvingade Maggan att ringa Barnmorskeinstitutet där förlossningen skulle ske. De sade att vi kan komma in när värkarna sätter igång, men senast 12 timmar efter att vattnet gick. Följande morgon svängde vi förbi kafét tvärs över gatan, tog varsin kaffe med oss i taxin och åkte in till Barnmorskeinstitutet. Sedan försökte vi få igång förlossningen på medicinsk väg i ungefär 36 timmar. När värkarna till slut kom igång gjorde det vansinnigt ont och allt gick så fort att den enda smärtlindringen jag hann med var lite lustgas. Tyckte inte att den hade någon inverkan alls. Minns att jag påväg från förlossningssalen tänkte: “Skönt att aldrig mer vara tvungen att göra detta”.
Med Majlis hade jag en perfekt förlossning. Värkarna kom igång på morgonnatten, vi åkte in när solen gick upp, värkarna blev intensivare, tog en kort promenad i Silver Lake och födde sen bebisjäveln i ett badkar. Like a boss. När modekakan skulle ut slets något sönder och jag blödde vansinnigt mycket. Beställde thaimat, åt den i sängen och åkte sedan hem medan solen sjönk ner i Stilla havet. Bra dag ändå. Var dock väldigt svag i flera veckor efter det på grund av blodbristen.
Hur var första bebistiden? 
Minns inte så noga. Vidar var en bra sovare tidigt. Majlis lite sämre.
Hade du bestämt namnen sedan innan? 
Ja, tror att det var Maggans kompis Tommy som föreslog Vidar och vi gillade det. Innan vi visste könet på babyn funderade vi på namnet Liv. Och Majlis såklart! Första kvällen Magnus och jag träffades (han intervjuade mig och så tog vi en öl efteråt) kom vi fram till att båda våra mormödrar hette Majlis.
Ett råd till blivande föräldrar? 
Kom ihåg att alla goda råd du får av andra föräldrar bara baserar sig på just deras egna erfarenheter och inte nödvändigtvis behöver funka hos er. Och att folk gärna vill att alla gör på precis samma sätt eftersom de då inte behöver ifrågasätta sina egna val.

 

Annika · 4 years ago
Klok som en bok är du! Skulle gärna läsa mer om åldersskillnaden! Hur syskonrelationen funkar, hur det var för er att "börja om" som föräldrar, etc. etc.

Peppe Öhman · 4 years ago
Skriver gärna om den! kram

Ennet · 4 years ago
Ett fint råd!

puva · 4 years ago
Medhåll på större åldersskillnad mellan kidsen. Kommit så mycket lättare undan på många fronter.

Peppe Öhman · 4 years ago
JA! Så glad att det blev så här för oss.

Sara · 4 years ago
Oh, roligt ! Jag snor listan! ÄLSKAR ATT PRATA OM MINA GRAVIDITETER . :)

Peppe Öhman · 4 years ago
Bring it on! Läser så gärna!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.