Feministiska reklamer

4 years ago

På sistone har jag fått göra några jobb för Yle. Väldigt kul! Recenserade Ivanka Trump-boken “Women who work” förra veckan och i dag ligger en text om Kalevala korus kampanjvideo “Kesyttämätöntä kauneutta” på sajten. Jag skriver om reklam och feminism och om hur företag åker snålskjuts på bland annat feministiska och kroppspositiva rörelser. I morgon kväll sänds också en radiodiskussion med mig och utgångspunkt min text.
Här ett utdrag: “Alla dessa reklamer, H&M, Dove och Kalevala Koru handlar nämligen om kvinnlig skönhet. Vi utgår fortfarande från att kvinnor skall och vill vackra. Till och med uttalat feministiska reklamer har som utgångspunkt att skönhet är det viktigaste försäljningsargumentet. Må så vara att det är olika sorters skönhet, men grundtanken är ändå att kvinnor strävar efter att vara vackra. Hur vi än definierar skönhet stannar reklamen vid att kvinnor bedöms och därmed objektifieras på grund av sitt utseende.”
 

Sunni · 4 years ago
Tack, Peppe, for glasklar analys. Jag tittade pa KK reklamen och det var nagot som skavde, men jag kom inte pa vad. Har citerat dig nedan, for det ar sa jakla bra. Samtidigt far man ju saga att KK reklamen ar ett enormt steg framat for mangfald i det finska (reklam) landskapet (tror jag som bott utomlands i ett och ett halvt decennium). :) Speciellt t.ex. om man jamfor med den dar Lumene-reklamen. Undrar aven om Ahlens-reklamen du namnde funkar i den analysen? Handlade den om att spela in pa kvinnnors (av industrin skapade) behov av att vara vackra eller handlade den lite om att "expose" just detta behov som konat? Kommer inte riktigt ihag. Citerar en liten del av din Yle-artikel har: "Vi utgår fortfarande från att kvinnor skall och vill vackra. Till och med uttalat feministiska reklamer har som utgångspunkt att skönhet är det viktigaste försäljningsargumentet. Må så vara att det är olika sorters skönhet, men grundtanken är ändå att kvinnor strävar efter att vara vackra. Hur vi än definierar skönhet stannar reklamen vid att kvinnor bedöms och därmed objektifieras på grund av sitt utseende. Föreställ dig att ett företag skulle sälja produkter till män med budskapet: ”Du är vacker, hur du än ser ut. Det finns skönhet i alla hudfärger, vikter och åldrar.” I nuläge känns detta otänkbart. Samtidigt är reklam riktad till män beviset på att det faktiskt är möjligt att göra försäljningskampanjer utan att locka med skönhet. Det är bara företagen som tjänar på att ständigt upprepa att skönhet och kvinnlighet hör ihop. Det finns nämligen alltid något kvinnor kan konsumera för att bli ännu vackrare och kvinnligare."

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack snälla! Det är en sån oerhörd lyx att få skriva såna här lite längre texter och dessutom få betalt för det. När folk tycker om det jag skrivit är det dessutom alldeles magiskt. Tack för de fina orden!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.