Yle och blackface

7 years ago

Nu sitter jag här, vit som snö i min medelklassoffa, och skriver om rasism igen. Men jag fick det här mailet: "Hej! Skulle gärna se ett inlägg i din blogg/ställningstagande artikel om problematiken som Malin Slotte lyfte fram i sin kolumn. Nämligen det att Yle idag sänder en rasistisk film (Träskalle och Stumpen som negrer) innehållande Black-face och neger ordet och samtidigt inte ser behovet av att sätta in detta i ett historiskt kontext eller belysa felen i filmen. För mig är denna problematik ytterst viktig eftersom jag och mina mörkhyade barn möter rasism och ordet neger i dagens Finland. Det känns oansvarigt av Yle att sända Filmen utan att förklara sig och bära sitt ansvar. Ser Yle som delansvarig för det öppet rasistiska klimat vi idag har i Finland." Förra julen var jag hemma i Finland och chockerades över att ett finskt "humorprogram" på MTV3 sände ett avsnitt med huvudpersonen i blackface. I går skrev Malin Slotte på Hufvudstadabladet om att Yle (alltså public service) kommer att visa ett program från 1960-talet med namnet "Träskalle och Stumpen som n***er". Jag vill inte ens skriva ut ordet för jag tror att det normaliseras och avdramatiseras för varje gång man läser det/säger det högt. Slotte ifrågasätter Yles val och får följande svar: "Pentti Väliahdet, programchef på Yle TV1, säger att filmen är en del av en finsk filmkultur som Yle ser som sitt uppdrag att visa. Han motiverar att filmen sänds med att den måste förstås utifrån den tid och den kultur den tillkom i, och att dess avsikt ursprungligen inte har varit rasistisk. – Då filmen gjordes hade ordet neger ingen rasistisk klang. Det har blivit rasistiskt först senare. På den tiden gavs filmen bara det här namnet, och vi har inte ingripit i upphovsrätten genom att ändra på det, säger han." Att visa en film med den här titeln och förklara sig med att den måste "förstås från den tid den tillkom i" är inget försvar. Att folk "menade väl" gör inte att man tvättas ren från rasism. Argumentet att det inte fanns några rasifierade på den tiden i Finland, alltså därmed inte kunde finnas rasism, håller inte heller. Bara genom att slå upp n-ordet i gamla uppslagsverk och skolböcker ser man att det visst fanns fördomar om hur icke-vita är också i 1960-talets Finland. Eller för en närmare referens, ta en titt på hur vi behandlade/behandlar romer och samer i vårt land. Det är för att vi är bättre utbildade i dag, för att vi sett de historiska kopplingarna som vi förstår bättre än att inte använda n-ordet i dag. Att en det finns vita människor som inte tycker att n-ordet är rasistiskt vare sig det är 1960 eller i dag är helt irrelevant. En priviligerad persons åsikt om vad som är nedsättande eller inte har ingenting med verkligheten att göra. Den som aldrig själv har upplevt rasism eller annat förtryck kan ha svårt att fatta att det existerar sånt, men då måste hen lyssna på dem som utsätts för förtrycket. Det är alltid den förtryckta som har tolkningsföreträde. Att just den här filmen är "en del av vår kulturhistoria" och därför ska visas 2016 låter också superkonstigt i mina öron. Ordna då istället en diskussion om rasism och bjud in rasifierade. Prata om hur lite man tydligen visste om rasism på den tiden då den här filmen producerades. Jag tycker att mailet jag fick sätter huvudet på spiken: Att bara visa filmen utan kontext gör att den kan tolkas hur man själv vill. Att Väliahdet i en intervju gör en efterkonstruktion på hur man ska tolka filmen är bara patetiskt. Jag tycker att Maria Turtschaninoff hade en bra poäng i en Facebook-diskussion skrev att om att det finns rasifierade barn som kommer hem från skolan och ser den här filmen där folk med liknande hudfärg som deras görs narr av. Vidrigt, säger jag. Genom att visa den här filmen normaliserar Yle rasism i ett Finland som redan nu lider av främlingsfientlighet och ren rasism. Ber om ursäkt om detta var råddigt. Har brådis och är arg.

Johanna · 7 years ago
Tack!

Johanna · 7 years ago
vad kan man säga om det här förutom att det är helt vansinnigt? blir mållös. har inte Yle några ägardirektiv som reglerar att de finns till för alla finländare?

Lina · 7 years ago
Jag är tyvärr inte förvånad alls. För en månad sen skulle jag fortfarande varit det, men genom att den senaste månaden ha levt ännu närmare mina asylsökande vänner har jag vaknat till en smärtsam insikt om hur otroligt marinerat Finland är i rasism, på så många nivåer. Ända från privatpersonerna på gatan som visar fingret och skriker SALAM ALEIKUM till alla som ser ut att vara muslimer, till polisen som ger negativt asylbesked med orden "Men åk nu vara dit du kom ifrån, börja int överklaga" till Juha Sipilä som nu låter Finlands asylpolitik dikteras av Sannfinländarna. Det är om jag förstått rätt Jussi Halla-aho som skrivit det invandrarpolitiska program som vi nu följer mer eller mindre till punkt och pricka. Tv-programmet är bara ytterligare ett symptom på det här. Nu måste vi alla ta ett ordentligt krafttag och bekämpa roten till det onda. Jag vet inte vad jag ska svara min kompis Ahmed som tror att alla finländare är rasister. Hur ska han kunna gissa att så många tysta inte är det när han dessutom knappt känner nån finländare?

Jooles · 7 years ago
Det där med kulturarv är sånt otroligt bs, i så fall kunde man ju hävda att slaveriet hör till USA:s kulturarv. Vilket ju vissa så klart gör. Jag måste säga att jag trodde det skulle bli bättre under min livstid och nu verkar vi backa ner för stupet.

Anna T · 7 years ago
Fy usch vad förbannad jag blir!! Är numera skiträdd varje gång jag kommer "hem" på semester till Finland med mina ickevita barn. Finland känns inte längre tryggt att bo i för min familj, och därför har jag numera väldigt, väldigt sällan hemlängtan. Det känns så sorgligt, skrämmande och vidrigt att det ska vara så här.

Peppe Öhman · 7 years ago
Haft Guacamolen i ca ett år och den har hållit sig fin. Inga avfärgningar på fingren heller.

Peppe Öhman · 7 years ago
Så otroligt obehagligt när rasismen genomsyrar precis hela samhället.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.