är ditt syskon din bästa vän?

5 years ago

I dag åkte min syster Pyret hem. Det är så SORGLIGT, jag vill ju vara med henne hela tiden. Vi har knappt tre år av åldersskillnad och har alltid kommit väldigt bra överens. Det kanske beror på att jag är lite omogen eller hon mogen eller att knappt tre år aldrig har varit en så himla stor åldersskillnad egentligen. Ibland funderar jag också på om våra föräldrars skilsmässa gjorde att vi kom varandra ännu närmare. Vi har självklart också bråkat och vet precis hur vi får den andra irriterad, men samtidigt finns det en stor trygghet i att ha någon som känner mig så bra att hon vet exakt vad jag tänker.
En kompis berättade hur hennes föräldrar alltid var noga med att uppmuntra syskonens vänskap. Förklarat för dem hur värdefullt det är och ansträngt sig för att få dem att umgås. Jag minns inte att mina föräldrar skulle ha gjort så, men det har gått bra ändå. Kanske just för att Pyret och jag på så många sätt är lika.
Har ni bra relationer med era syskon? Har det automatiskt blivit så eller har era föräldrar uppmuntrat er till det? Har ålderskillnaden eller könet spelat roll? Föreställer mig fördomsfullt att kvinnor generellt är bättre på att upprätthålla relationer, också syskon emellan. Berätta, berätta!
IMG_8203
Sista groupien med gänget. Nu åker de hem till Finland och vår hem känns plötsligt så tomt att jag är tvungen att ta Vidar på bio.

yllet · 5 years ago
Jag och brorsan är tajta och har alltid varit vänner. Visst har han gjort tusen nålar på mig tills jag började grina och visst tyckte han jag var jobbig som snodde hans Okej-tidningar och LP-skivor men jag fick alltid krypa ner hos honom på natten när jag vaknade och var rädd för Hulken och han har alltid funnits där. Sist vi pratade i telefon skrattade vi så vi inte kunde andas nån av oss. Vi har nu 60 mil mellan oss och de är lite väl långt. Det blir inga spontanfikor här heller. Om jag säger så. Han är fem år äldre än mig.

Peppe Öhman · 5 years ago
Mycket fint att höra att ni har samma sorts humor. Ibland tänker jag att vuxenrelationer syskon emellan nästan är viktigare än barnrelationer.

Marina · 5 years ago
Ja! Min tre år yngre syster är och har alltid varit min närmsta vän och den som känner mig allra bäst. Vi är olika på flera sätt men tycker också lika om väldigt många saker och ofta räcker det med en blick för att veta vad den andra tänker. Det har varit självklart för oss att umgås sen vi va små, men vår Mommo har alltid påpekat hur lyckliga vi är som har en syster. Och jag håller helt och hållet med henne!

Peppe Öhman · 5 years ago
Smart mommo ni har!

Karin · 5 years ago
Mina syskon är absolut mina närmaste vänner. Speciellt min yngre syster som är född 1,5 efter mig. Det finns inte ord för hur mycket jag uppskattar henne och skulle vilja ha henne nära jämt, men hon bor i Stockholm och jsg i Finland. Vi har nog alltid varit nära förutom en period i puberteten då vi bara bråkade. Jag har en fyra år äldre bror och även vi har alltid varit varandra nära och haft många gemensamma vänner. Med Min stora syster som är åtta år äldre, har relationen varit mera komplicerad och först nu när hon är över 40 och har fått barn, så har vi kunnat utveckla en bra relation. Jag har inte tonvis med vänner, men mina syskon väger upp för detta många gånger om och jag hoppas vi för bli gamla tillsammans. That's true Love

Peppe Öhman · 5 years ago
Låter mycket fint.

Yvonne · 5 years ago
Min syster och jag har alltid varit nära vänner, fastän det är nästan sju år mellan oss. Jag vet inte ens om våra föräldrar har behövt uppmuntra oss till det. På något sätt är det så självklart i min familj och i min släkt att vi står varandra nära <3

Peppe Öhman · 5 years ago
Fint att höra!

Hanna · 5 years ago
Jag har tre äldre syskon och jag och min syster som är fyra år äldre har alltid stått mig väldigt nära. Vi är på många sätt olika, men precis som du beskriver din syster så tänker och reagerar vi på saker på samma sätt. Jag kan alltid ringa henne med något bekymmer och hon förstår direkt hur jag känner mig. Jag har också två äldre bröder som är sex och nio år äldre, och med dem har jag aldrig haft en speciellt nära relation, vilket tidvis har grämt mig. Jag tycker dock att min relation till mina bröder har blivit bättre då vi blivit vuxna. Du har ju också två yngre halvsystrar. Hur skulle du beskriva relationen till dem?

Peppe Öhman · 5 years ago
Vi har haft en så pass stor åldersskillnad och har aldrig bott under samma tak att vi inte utvecklat den där "tänka på samma sätt"-egenskapen. Dock har vi alltid älskat varandra väldigt mycket och självklart.

Anna · 5 years ago
Jag står väldigt nära mina syskon. Men som tonåring då jag var äldst i denna syskonskara, vi är fyra, var jag ganska trött på familjelivet då det kändes som att jag bodde på ett dagis och höll mig mest undan. Som vuxen är de dock alla tre bland de bästa och finaste i mitt liv.

Peppe Öhman · 5 years ago
Fint att höra. Föreställer mig faktiskt att relationen mellan syskon är viktigare i vuxenlivet än som barn.

Anna · 5 years ago
Är också väldigt nära min syster även om det kan vara lite till och från beroende på i vilket stadie i livet vi befinner oss i. Vi kan också läsa varandras tankar och skratta åt samma saker utan att någon sagt något, det blir andra vansinniga (läs: avundsjuka) på. Gillar också tanken att förmodligen är relationen med sin syster den bästa relationen en haft under ens livstid. Kuriosa, din syster och min syster har varit kompisar, måste ju vara bra typer båda två.

Peppe Öhman · 5 years ago
Är det sant!? Vad roligt att vi har en kontakt yta där.

Alina · 5 years ago
Jag har alltid varit avis på folk med systrar för det verkar så mycket kivogare. Har två äldre bröder och är inte särskilt tajt med dem även om vi bor nära. Synd. Delvis beror det väl på att vi är ganska olika och har olika värderingar.

Peppe Öhman · 5 years ago
Jag var nyfiken på det där om relationerna skiljer sig mellan systrar och bröder. Har de en tight relation med varandra? Tror att kvinnor tar mer socialt ansvar och därför får de automatiskt bättre relationer.

E · 5 years ago
Känner stark kärlek för bägge mina syskon men har en närmare relation med min syster. Hon är 18 år äldre än jag (!!) men vi hann bo ihop mina första år och hon tog t o m hand om mig på heltid under ett av dem. Sen har jag tillbringat mycket av lov och semestrar med henne. Så jag tror det handlar om tid och såklart om hur bra man synkar personlighetsmässigt. Vår mamma har varit mer svartsjuk än uppmuntrande (vet inte om hennes egen status som ensambarn bidragit till den konstiga inställningen) så föräldrarna är nog inte avgörande heller. För mig har det iaf alltid varit ett mysterium att så många tror att liten åldersskillnad är det som gör syskon tajta. Min svärmor är jätteförvånad att mina barn med knappt fyra års åldersskillnad "har sån glädje av varann". Ehh...varför skulle de inte haft det undrar jag? Det är ju inte som att de ens känner till något annat. Sen vet man ju inte hur relationen blir när de blir vuxna, men so far so good.

Peppe Öhman · 5 years ago
Intressant det där med hur ett påstående (om tex liten åldersskillnad) blir en sanning om man upprepar den tillräckligt många gånger. Och det där med föräldrars svartsjuka borde vi tala mer om. Föräldrar är ju människor med ädla och mindre ädla känslor som vem som helst.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.