Den omoderna kvinnan

5 years ago

På många sätt ser jag mig själv som en modern kvinna, men det finns en del som jag ännu inte bemästrar och det är second hand-shopping. Min syster fixar alla barnkläder genom lokala grupper på Facebook och min kompis Linnéa som jobbar på Blocket verkar hitta de snyggaste kläderna och bästa möblerna genom sin arbetsplats. Det enda jag köper second hand är böcker på Amazon, en kamera och nån enstaka väska eller annat på eBay. Mitt nyårslöfte för i år blir att fokusera min konsumtion mot sånt som inte är nyproducerat.
Hur mycket shoppar ni andrahand? Var? Och vilka är era bästa tips?

Fiat · 5 years ago
Älskar second hand! Köper i princip allt begagnat med några få undantag. Emmaus vid Slussen i Stockholm har bra utbud. Emmaus i Malmö med! Myrorna har också en del okej grejer, annars blir det mycket på Tradera och garageloppisar. Annat hett tips: ha bytesdag med vänner! Då blir man även av med allt gammalt skröfs. Och det som blev över tar närmaste asylboende hand om. I våras fick ett boende i Farsta två svarta sopsäckar fyllda med jättefina kläder efter en av våra bytesdagar. Nackdel med second hand: det kräver mycket mer tid om man är ute efter något specifikt. Jag har varit ute efter en ny vinterjacka ett bra tag nu, t.ex. Och med exempelvis Tradera tillkommer ofta frakt som gör att enskilda plagg kan bli dyra. Men det finns en nätbutik där som heter Sellpy och där hittar man ofta flera saker som kan samfraktas. Annars är ju EBay fantastiskt och säkert mycket billigare för dig när du bor i USA och slipper tull/fraktavgifter som ofta är höga till övriga världen. Det är nämligen i USA allt fint finns. Har jag märkt. Facebook har många bra grupper. Jag är med i en för Älvsjö, där jag hittade Isaks växasäng! Kommande barnets vagn hittade vi på blocket. Annars är det generellt bra att ha is i magen, inte dras med i vinnarjakten på auktioner och att våga ställa frågor. Jag är ganska dålig på allt det, och får säkert betala mer än många andra pga det. Shit vad jag kan skriva mycket om detta... Dock pockar snart fyraåringen med en bok (från Stadsmissionens second hand) i mitt huvud nu, så att.... Lycka till :)

Peppe Öhman · 5 years ago
Älskar tipset om bytesdag! Ska styra upp det när vi kommer hem till LA. Och ja, ebay är väldigt bra. Tack för lång och uttömmande kommentar. Uppskattar!

L · 5 years ago
Massor! Inte till mig själv men till min ettåring genom Tradera. Det var lättare att hitta fina kläder till bra priser i de minsta storlekarna men det går nu också, även om jag är kräsen. Köpte en nästan ny vinteroverall från PoP för 200 kr i stället för ny för 1200 kr. Perfekt om man som vi inte har någon vi ärver efter. Jag inser att jag kommer att få öka andelen nyinköp ju äldre hon blir men tror jag kommer undan hela förskoletiden med en stor del begagnat. Bra för plånboken och bra för miljön. :-)

Peppe Öhman · 5 years ago
Du har så rätt, ungarna växer ju blixtsnabbt ur sina kläder och hinner knappt använda dem, än mindre slita ut dem. PLUS de bryr sig nada om det är en splitterny PoP eller en second hand.

L · 5 years ago
Nej precis, i förskoleåldern bryr de sig inte. Och begagnat är ofta tvättat ett par gånger och mjukt och skönt.

Sara · 5 years ago
Stundvis är jag bra på att handla på loppis, men den senaste tiden måste jag erkänna att jag inte varit så aktiv på den fronten. Köper gärna begagnade fotoprylar, objektiv eller dyl. Kläder har jag svårt att hitta eftersom jag aldrig hittar min storlek, men skulle gärna handla mera. Inredningsprylar hittar jag gärna också på loppis. Men nog blir det ju ändå mera nytt än begagnat även för mig, tyvärr. Men skulle gärna bli bättre på det. Tänker också att jag gärna skulle handla barnkläder i framtiden på loppis. Men det här är en superbra idé för nyårslöfte, jag tror nästan att det får bli mitt också!

Peppe Öhman · 5 years ago
Jag har också lättare för teknik och inredning än för kläder.

Emma · 5 years ago
Hej, mitt tips är att relativt ofta titta in på loppisar i ens egna hoods och där man nu råkar röra sig, men utan tvång att hitta nånting (annars köper man lätt onödiga saker/ skräp). Ibland slår man sedan till och hittar sjukt fina plagg just i ens egen stil&storlek eller prylar relativt förmånligt. Med denna strategi består min garderob nu av ca 60% gammalt och 40% nytt. Vissa plagg (t ex underkläder, vanliga basic t-skjortor av hög kvalitet osv) köper jag gärna nya, medan om jag känner mig sugen på att testa nånting nytt eller vet att ett visst plagg ALLTID går att hitta second hand (t ex ylletröjor, roliga jackor, kjolar/sommarklänningar) köper jag oftast gammalt. Gott nytt år!

Peppe Öhman · 5 years ago
Superbra tips! Tack!

Linda · 5 years ago
Jag shoppar det mesta second hand, med några undantag; badkläder, underkläder och strumpbyxor. I år fick jag också köpa ett par nya jeans då de gamla blev för trasiga och jag inte hittade just då på second hand. Har äv köpt en grå långkoket då min flera år gamla gav upp i vintras. Svårt att köpa second hand om det är något som "måste" ersättas på direkten. Jag köper på second hand, grupper på Facebook och även på Tradera.

Peppe Öhman · 5 years ago
Jag ska försöka lokalisera lokala FB-grupper i Santa Monica och LA.

Lisa · 5 years ago
Jag shoppar nästan alla kläder till barnet (5.5), utom underkläder och byxor, byxor börjar bli svårt att hitta i storlek 110-116. "Vanliga" kläder på loppis, ytterkläder lite oftare på tradera. Till mig själv köper jag också nästan allt på loppis. Tips: det tar tid. Gå på några få loppisar ofta, så lär du dig vad du kan hitta var. Kolla dragkedjor. Bunkra. Köp kläder till barnet i större storlekar, och spara tills de är lagom. Barn verkar få ryck och plötsligt växa ur alla byxor/tröjor på en gång, då är det bra att ha ett litet lager att plocka fram. När en väl kommit in i det, vänjer en sig vid loppispriser, och tycker allt annat är dyrt, så det blir lite som en god cirkel. Lycka till!

Peppe Öhman · 5 years ago
Så bra! Tack! Imponeras av att så många här shoppar så mycket på loppis.

Lotta K · 5 years ago
Har köpt mycket på Ebay, och varit hemskt nöjd. Två tips: 1. Följ märken som du gillar och som du vet passar dig. Då kan du lätt scrolla igenom vad som är nytt, eller leta efter något specifikt. 2. Lär dig vilka storlekar som passar i olika märken. Det är förvånansvärt enkelt att räkna ut vad som kommer att passa bara man vet storlekar, och är realistisk om vad som vanligtvis ser bra ut på en. (Dvs tex jag skall aldrig mer så länge jag lever titta på en figursydd kavaj som går till rumpan. Så snyggt på andra men dömt att misslyckas på mig.)

rock · 5 years ago
Jag vet man ska, men efter att kompisar fått vägglöss kommer begagnat inte över denna tröskel.

Peppe Öhman · 5 years ago
NEJ! HUUU!

marina · 5 years ago
Jag flyttar som bäst, och har förfärats över hur oerhört mycket stuff en ensam människa äger. Har sålt bort som en galning för att få bort dubletterna när mina saker ska förenas med nyblivna sambons. Var glad att upptäcka att de saker som jag trodde att ingen skulle vilja ha faktiskt blev sålda. Det som inte såldes och jag inte behövde fick fara till kierrätyskeskus. Men det tar massor med tid har jag märkt. Små saker som att komma överens om hämtning/postning. Nu har jag ännu fyra påsar med kläder som jag skulle vilja bli av med och vill veta var de är mest till nytta (dvs flyktingförläggning där det bor kvinnor) så att man inte för damkläder till fel ställe, eller till ett ställe där de redan har fått säckvis. Min nya princip ska bli att tänka efter inför varje inköp. Bara sådant jag behöver och av kvalitet. Om möjligt lokalt.

Peppe Öhman · 5 years ago
Tänker på samma sak varje gång jag gräver igenom de grejer vi lämnade i min mamma källare. HUR kan man äga så mycket. Försöker ge bort/sälja en del varje gång vi besöker Finland.

L · 5 years ago
Glömde ju andra halvan av mina loppisköp: böcker. Köper numera alltid semesterpocket på loppisar för max 10 kr/st i stället för att köpa nya. Är de i okej skick när de är utlästa så lämnar jag dem vidare till loppis. Skulle någon bok vara superbra så letar jag efter den på loppis i inbundet format i stället. Älskar också att titta på glasföremål på loppis. Så mycket fint det finns, både nytt och gammalt!

Peppe Öhman · 5 years ago
Det gör jag också. Köper begagnade böcker på Amazon. Så förmånligt och lika bra som nytt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.