Asylsökanden och våld mot kvinnor i finland

6 years ago

Jag har fått ganska många kommentarer på det här inlägget om att flyktingar ska lära sig finländska seder och därmed inte våldföra sig på finländska barn och kvinnor. 

Jag håller med om att det är vettigt och logiskt att informera nyanlända om vårt lands kultur och sedvanor, men att tala om flyktingar som en homogen grupp och insinuera att alla i den här gruppen eller alla med en viss sorts religion har egenskaper som ett rövhål bland dem visat sig ha, är faktiskt snudd på rasistiskt. Dessutom matar det främlingsfientliga krafter och dessa har vi tillräckligt av i Finland som det är. 

En våldtäkt är ett fruktansvärt brott och jag fördömer givetvis aset som våldförde sig på den fjortonåriga flickan. Det som sticker mig i ögonen är att det tydligen är skillnad på folk och folk. När urfinländare våldtar och misshandlar kvinnor blir det sällan eller aldrig löpsedelstoff och kommentar av statsministern. 

Enligt Amnesty är våldet mot kvinnor i Finland, jämfört med andra EU-länder, synnerligen utbrett och normaliserat. Trots det saknas den politiska viljan att agera. I den senaste jämförelsen från EU:s byrå för grundläggande rättigheter toppar Finland statistiken i flera kategorier. Bland annat är finländska kvinnor mest rädda för att utsättas för våld i hela EU och rädslan är inte obefogad: Hela 47 procent har utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld.

Amanda Audas-Kass · 6 years ago
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Lina · 6 years ago
Exakt. Samma dag som vi läste om våldtäkten i Kempele kunde vi läsa (om vi ville) om 17-årigen i Björneborg som våldtagits av sin f.d. pojkvän och lämnats i en lada, som pojkvännen sen tände på. Jag har inte sett nåt fördömande av det.Och så mycket skulle bli så mycket bättre om människor bara kunde ta kontakt, verklig kontakt, med de asylsökande. Lära känna nån, få se flera perspektiv, bygga upp en relation som gör att det är naturligt att man pratar om olika saker - t.ex. kulturskillnader. För visst finns de. Men likheterna är många fler. "Alla blir kompis med en flykting"-kampanjen tycker jag att vi ska starta. Det är inte en uppoffring. Det är bara fint.

Anonym · 6 years ago
Det är inte "snuddpå rasistiskt" det ÄR rasistiskt och behöver inte förskönas. Det var ett bra inlägg du skrev och det finns flera finska seder jag hoppas flyktingarna eller andra invandrare inte anammar.

Anonym · 6 years ago
Fast det har ju skett åtminstone 3 våldtäkter nu inte bara en. Tycker det är helt vettigt att informera asylsökande med en video som den som gjordes. Då har det fått infon och så är det klart. De som redan bor här får ju nog höra både det ena och det andra nuförtiden. Det känns mest rättvist och jag förstår inte heller varför det skulle vara rasistiskt med tanke på varifrån de sökande kommer. Värt att notera att Amnesty endast undersökt EU-länder.

Peppe · 6 years ago
jag skulle precis svara och tacka för fina ord.

Peppe · 6 years ago
håller med dig till fullo, ju närmare man kommer andra människor desto mer inser man att vi trots allt är väldigt lika.

Peppe · 6 years ago
du har helt rätt.

Peppe · 6 years ago
Vad menar du med "med tanke på varifrån de kommer"? Och varför är det värt att notera att Amnesty endast undersökt EU-länder? Att 47 % av alla kvinnor i Finland utsatts för våld förändras inte av det.Och i så fall borde man skicka ut en motsvarande videofilm till finländska män. Det är ju ändå de som står för den stooooora majoriteten av våld mot kvinnor.

Basse · 6 years ago
Det är naturligtvis härligt att själv på känslomässig basis sitta här och gissa vad asylsökanden borde informeras om (sysslar med det själv!), men tänk om man i stället skulle fråga t.ex. erfarna sakkunniga på Röda Korsets asylmottagning och sådana som beviljats asyl? Vad behöver man veta som nyanländ? Det finns enorma kulturskillnader, men kan skilja enormt mellan folk som kommer från samma land beroende på varifrån i landet de kommer osv.

Anonym · 6 years ago
Den f.d. pojkvännen var afghan "17-vuotiaan porilaisen tytön surmasta syytetty 26-vuotias afganistanilaismies on hetki sitten tuomittu elinkautiseen vankeuteen" Bara för att inte tala om äpplen som päron...

Anonym · 6 years ago
Skulle det vara "ett rövhål bland dem visat sig ha", men saldot exempelvis förra veckan. 2 olika fall där en 14-åring blir våldtagen av en asylsökande. Fredag natt i en park i Hfors våldtar en annan 20 årig asylsökande en kvinna. I rätten behandlas ett fall där en 45 årig Abdi Salaam Ahmed Kulane våldtog sitt betydligt yngre offer 2 ggr. Han pausade emellan för att be och gjorde det sen igen. Igår i rätten ännu ett annat fall där både offret och brottslingen behövde tolk, brottslingen därför att han är afghan och offret för att hon är både syn- och hörselskadad. Henne följde han efter från tåget/bussen och våldtog. Att när man talar om att "vilja se" eller om "endast ett rövhål" så då förvränger man fakta och förskönar rövhålens andel.

Mikaela · 6 years ago
Det var inte jag som skrev den första kommentaren, men jag vill i alla fall säga att om man jämför Finland med länder utanför EU, så är statistiken som rör endast EU-länder inte så relevant. Jag hittade lite statistik som rör länder från hela världen här: http://tinyurl.com/p8m85t4. Finland finns med i vissa grafer, och vi ligger jämförelsevis illa till då det gäller fysiskt våld mot kvinnor (ser ut som ca 45%, så det är mycket nära det som Amnestys statistik säger), medan förekomsten av sexuellt våld inom parrelationer är mycket lägre än i många andra länder. När det gäller statistik är det alltid viktigt att komma ihåg att man inte utgående från den kan dra slutsatser om enskilda individer, för det är väl det som kallas rasism. Man kan enbart dra slutsatser om grupper. Kommer det stora grupper asylsökande, så kan man väl utgående från statistik försöka förutsäga vilka problem som kan uppstå i mötet mellan två kulturer, och i mån av möjlighet försöka förebygga. Det betyder inte att man behandlar gruppen som homogen, men så länge man inte på individnivå kan förutse vilka som beter sig som rövhål, så måste man behandla alla på samma sätt. Sen är det förstås bra att motarbeta våldet bland finländare också.

Anonym · 6 years ago
Tänker man alltså att våldtäkten berodde på okunskap? Att övergreppet hade undvikits ifall förövaren hade haft tillgång till information om att våldtäkt är olagligt? Jag hoppas att ni inte tänker så, ni som får det att framstå som ett informationsproblem.

Anonym · 6 years ago
Tycker det är intressant om parrelationerna, det pratas ju ständigt om att det är supervanligt att finländska män misshandlar (fysiskt/psykiskt) sina kvinnor, varifrån kommer den statistiken isåfall? I övrigt kan man ju konstatera att det verkar vara mycket stora skillnader i hur våld mot kvinnor mäts i olika länder. Pratar alltså om undersökningen som det länkades till här ovan.På tal om "med tanke på varifrån de kommer": Afghanistan verkar inte ens finnas med i statistiken, vilket inte förvånar mig. Där har man exempelvis en lagändring sen i fjol om att släktingar inte kan vittna då det gäller våld inom familjen (inte helt säker på om det är allt våld eller bara våld mot kvinnor). Det försvårar ju statistiken nåt oerhört.Våld mot kvinnor är alltid vidrigt och det finns inget som jag lika gärna kämpar mot, hela mitt liv. Tycker absolut att finländska män borde få en riktigt jävla uppläxning. Och till kommentaren här under: det är väl långt bevisat att personer med lägre utbildning begår flera brott? Information behövs. Och strängare straff - för ALLA som begår brott.

Peppe · 6 years ago
Det där har jag också tänkt på. Myndigheterna: "I Finland är seden och kulturen sån att vi INTE våldtar". Asylsökande: Jaha! Alltså INTE våldtar. Ursäkta, ursäkta jag hade ingen aning om att det är fel att sexuellt tvinga sig på en annan människa"

Mikaela · 6 years ago
Det var det sexuella våldet som inte var så jättevanligt i Finland enligt statistiken. Kvinnor i Finland verkar alltså bli slagna och misshandlade psykiskt i rätt stor utsträckning, men våldtäkter är mindre vanliga.

Peppe · 6 years ago
Här kan man läsa mer om våldtäktsstatistiken i Finland: http://www.hs.fi/kotimaa/a1448950672350?jako=5685ead065a0ceb21b5215baa6d6c8a6(på finska)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.