Alla är vanliga människor

5 years ago

Läste en text om hur vi sprider bilder på döda barn för att få folk att reagera på flyktingkrisen. Om hur vi aldrig skulle dela bilder på vita anonyma barn på samma sätt. Om att det är respektlöst mot människor som genomlidit detta och är tvungna att konfronteras med samma trauman genom att se bilderna. Att rasifierade barn är objekt, medan vita alltid är subjekt. 

Sprider ni bilder på Lisa Holms döda kropp? NEJ. För att hon är VIT och därför indirekt blir upphöjd till subjekt. Man pratar om hennes intressen, hur hon var som person och hur hennes vänner uppfattade henne. Sorgen efter hennes bortgång.

Ni skulle aldrig någonsin se vita kroppar på samma sätt som ni nu sprider bilder på döda bruna barn. Hade barnen varit vita så hade det sådant extremt stort ramaskri att mediaväsendet hade kollapsat totalt.

Gör barnen till subjekt. Berätta om deras liv. Deras familj. Deras vänner. Deras drömmar. Deras mardrömmar. Skrik deras namn så högt ni kan och låt ingen komma undan vetskapen om att detta var vilka de var. Vad de skulle kunnat bli om de fick leva i trygghet. För de var barn. De var barn som vilka andra barn som helst. De ville leka. Och de ville framför allt leva.”

Här finns hela inlägget. 

Jag vet att alla som delar bilderna vill väl. De vill ruska om andra priviligerade och få dem att reagera. Göra någonting så inga barn (eller vuxna) ska behöva drunkna eller kvävas ihjäl i en lastbil. Men vi kan inte fortsätta att betrakta dessa människor som objekt, människor som inte är “vanliga människor” som du och jag. För det kunde vara du och jag. Det går att påvisa människovärde på andra sätt.

Anonym · 5 years ago
Vad kunde vara intressant är att se en_ritad_ bild på hur det ser ut med den mängden människor som läggs på båtar, lastbilar etc. Att få känslan utan att visa människan. Orkar inte se mera foton på kris. Tur att jag inte sett så många av dem att jag skulle bara säga "meh" när jag ser och hör om dem... ;) Johanna

Bella · 5 years ago
Fastnade för hans, Max, ord om att berätta deras liv... Tack för att du delade det här!

rockpaperetc · 5 years ago
Minns ni bilden som fick pris som årets bild, minns inte vilket år. Då en fotograf tog en bild på alla andra fotografer som fotograferar ett litet barnlik och armbågar varandra för att få den bästa bilden. Just min facebookfeed är inte fylld av bilder på barnlik, faktiskt inte en enda hittils och det är jag tacksam för. Jag skulle inte bli mer medveten av att se kroppar, mer illa berörd ja, men inte mer medveten och jag tänker på hur noga vi är med att itne tlägga ut bilder på andras barn på facebook med hänsyn till integritet, att barnet har rätt att välja exponeringen av sig själv.Men tydligen inte när man är död.Jag vet inte hur jag hade känt om mina barn varit inblandade i en katastrof och folk försökte skapa medvetenhet kring den katastrofen med hjälp av bilder på deras döda kroppar. Förhoppningsvis får jag aldrig reda på hur det känns. Däremot klingar det, för mig, falskt när jag hör argumenten om varför det är rätt att dela och sprida sådana bilder. Att det handlar om att inte tysta ner och jag tänker att det måste finnas andra sätt att inte tysta ner än att sprida just sådana bilder. Att det blir skevt och förenklat att säga att man tystar ner en flyktingkatastrof bara för att man itne visar bilder på döda barn. Ibland tänker jag också på hur just mängden av bilder på just barnkroppar i katastrofer någonstans faktiskt normaliserar just bruna döda barn

Peppe · 5 years ago
Ja verkligen! Att sköta det hela med grafik istället för fotografier. Och som du säger är det bra att vi fortfarande reagerar, men tyvärr känns det som ens tolerans blir högre för varje vidrig bild man ser.

Peppe · 5 years ago
Tack för att du läste.

Peppe · 5 years ago
Minns precis bilden. Och jag skriver under allt. Om hur alla bilder på döda (rasifierade) människor normaliserar det. Fy fasiken. Tänk att det ska var så svårt att förstå att de är precis som vi. Alla människor är vanliga människor.

Candelaria · 5 years ago
Your website can go viral, you need some initial traffic only. But how to get initial traffic? Search in google for: Mamjo's viral tool

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.