Flicknamn, släktnamn eller helt nya namn?

6 years ago

The New York Times hade en text om att byta namn vid giftermål. Tydligen blir det allt vanligare (igen) för kvinnor att behålla sitt flicknamn (alltså “flicknamn”, är man flicka tills man gifter sig och blommar ut till full kvinna?). 

Enligt NYT handlar det ändå mindre om uttalad feminism, mer om att folk är allt äldre när de gifter. Och att kändisar behåller sina namn och då vill ju vi vanlisar göra samma sak. Tydligen är det mest sannolikt att en urban högutbildad kvinna ska behålla sitt namn.

I vårt fall handlade det om feminism, jag behöll mitt namn medan Maggan sedan 2009 heter Silfvenius Öhman och faktiskt mest “Ohman” här i USA eftersom det är så jobbigt att bokstavera Silfvenius. 

Johanna · 6 years ago
Vi tänkter också ta mitt när vi gifter oss. Av feministiska skäl, samt pga att det i någon mån är svårare för mig som journalist att byta än det är för A (som är lärare, rent jobbmässigt.

Klara · 6 years ago
Jag behöll mitt namn, våra barn har mitt efternamn. I min mans hemland, nya Zeeland, har vi båda rätt att nyttja sin partners namn enligt lagen,utan att behöva ändra det. Intressant att så många blir förvånande över att barnen har mitt namn!

Lo · 6 years ago
Jag bytte till min mans efternamn, helt enkelt eftersom jag gillade hans bättre än mitt, som jag aldrig varit förtjust i. Och så tycker jag om att vi alla fyra har samma namn!

Lotta · 6 years ago
.....om jag gifter mig kommer detta att vara en stor grej. jag tycker att det helt enkelt skulle vara KUL att byta namn (lite spännande det där), men som feminist så känns det lite obekvämt att ta min mans namn..... äh, kanske jag bara tar o byter till typ "Lotta The Queen" haha

Hanna · 6 years ago
Vi valde det som lät finast.

Oca · 6 years ago
Jar är inte gift, men min sambo har det vanligaste efternamnet i Finland och jag har ett efternamn som bara en handfull har så jag kommer inte att ändra det om det mot förmodan sku vara så att vi skulle gifta oss. Våra barn har också mitt efternamn, vilket chockerade min svärmorskandidat rätt mycket när det begav sej, numera har hon nog vant sej...

Eva Ekholm · 6 years ago
Min man tog mitt efternamn när vi gifte oss. Det var av lite olika skäl, men kanske var den främsta orsaken den att jag inte ville byta namn samtidigt som han tyckte att i en familj ska alla ha samma efternamn. No drama there.

Cecilia · 6 years ago
Jag bytte pga jag ville. Det var mycket väl övertänkt och helt mitt eget val, min man skulle aldrig lägga sig i det beslutet. Känns dessutom fint att höra ihop även på det sättet, kanske än mer för att vi är en familj med barn sen tidigare.

Anna · 6 years ago
Jag tog min mans namn eftersom det låter coolare �� Dessutom skulle det ha låtit konstigt om han skulle ha tagit mitt eftersom han är utlänning och har lite svårt med uttalet.

Mia · 6 years ago
Efter mycket velande behöll jag mitt namn när vi gifte oss. Vi testade också tanken att min man skulle ta mitt efternamn, men då skulle han ha fått samma namn som min kusin, vilket kändes både opraktiskt och osjysst. Däremot tog jag dubbelnamn fyra år senare, när vi skulle få vårt första barn - jag tycker ju egentligen dubbelnamn är klumpiga, men ville att hela famijen skulle ha ett gemensamt efternamn. Så så fick det bli.

Gunzi · 6 years ago
Jag höll mitt namn när vi gifte oss. Den officiella orsaken är att min man har ett namn som ofta måste bokstaveras, namnet innehåller bokstaven R och jag har R-fel. Vill inte varenda gång jag berättar vad jag heter dessutom måsta stå där och rodnande förklara "ei.ei, ÄLL niinkuin Listo!"Men antagligen skulle jag inte ha bytt namn även om han hetat något mindre utmanande. Det handlar kanske om jämnställdhet, kanske lite om dendär åldersfrågan, kanske lite om att det helt enkelt inte kändes viktigt att heta samma.

Colombialiv · 6 years ago
Jag har aldrig riktigt reflekterat över möjligheten att byta efternamn, tanken har aldrig slagit mig. Säkert delvis för att min mamma aldrig bytte efternamn när hon gifte sig, vilket säkert var revolutionärt på den tiden, och jag dessutom alltid har haft min mammas efternamn. Sedan gifte jag mig med en colombian och där byter man inte efternamn, så det var aldrig något som ens kom på tal.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.