Leva och jobba i la

9 years ago

Caroline frågade: Vad roligt! Jag har en fråga som tangerar det här lite, i er podd (tack för den, finns mycket klokt där!) diskuterade ni en gång amerikansk dagvård och då konstaterade du att dagvårdssystemet inte är så bra i USA jämfört med Finland, men att det ju finns så mycket annat bra med USA. Då är jag nyfiken på vad exakt som är så bra med USA? Sku vara roligt att höra från någon som faktiskt bott där, när det mesta jag hör om USA i allmänhet är negativt.

Vad roligt att du lyssnar på och gillar podden! Innan jag flyttade hit första gången sommaren 2013 brukade jag säga: "Ah, jag är inte så intresserad av USA. Kunde kanske tänka mig att bo i New York eller San Francisco, men ärligt talat så finns det andra ställen i världen som intresserar mig mycket mer". Det här landet är så himla stort att allt man påstår är både sant och falskt, men ur mitt högst subjektiva perspektiv här i Los Angeles är det bästa att folk är så glada och öppna. Människor ser varandra på ett helt annat sätt än hemma i Finland. Jag har en känsla av att allt verkligen är möjligt här. Jag känner mig också fri på ett helt annat sätt jämfört med Finland. Ja och så är det ju storleken på staden, diversiteten, Stilla havet och de perfekta avokadofrukterna.

Anonym: Funderar på om det är så att ni jobbar betydligt mindre då ni är i LA att det är mera som semester med sol uteliv utemat och lyckliga gatan. Att ni delvis kan leva på sparade slantar o bara jobbar för "fickpengar" eller jobbar ni 8h / dag ? Den uppfattningen har jag fått att amerikaner över lag jobbar massor mer än 8h o har mästan ingen semester. Men de kanske har annan typ av jobb? Berätta mer om hur ni kan leva så lättsamt liv där med resor gäster strandhäng!? Skulle ni klara er i längden??? 

Jag tjänar som tur är mer här i LA än hemma i Finland. Hur mycket jag jobbar syns ju sällan på bloggen eftersom det inte blir så bra inlägg med en person som bara sitter framför datorn och skriver. Brunchar, resor och strandhäng är mer fotogeniska, om vi säger så. Att jobba för ett amerikanskt företag verkar jobbigt eftersom de har så lite semester, hierarkierna är stelare och facetimen är så viktig (obs generalisering). Försöker att inte alls tulla på  våra besparingar. PS Nån frågade om att hyra bil här. Om det är billigare eller dyrare att göra det hemifrån. Vi köpte vår egen bil, så jag har ganska dålig koll. På det stora hela är det i alla fall avsevärt billigare än hemma i Norden.

Caroline · 9 years ago
Tack för svaret! Inser att USA förstås är ett väldigt stort land som rymmer både högt och lågt. Vad bra för er att just LA är så sympatiskt!

Peppe · 9 years ago
Ja, känns verkligen som om vi landat rätt. Men det finns å andra sidan många rätta städer att bo i. Frågan är bara hur man ska hinna med dem alla under en kort livstid.

Anonym · 9 years ago
Vår erfarenhet angående att hyra bil ifall det intresserar någon: vi köper flyg samt hyrbil samtidigt via ebookers.fi (inga problem med dollar rent a car hittills), bilen blir billigare då än om jag hyrt den direkt från dollar (på plats betalar du ännu en valbar bilförsäkring), hotellen bokas via hotels.com. Så här har vi gjort flera gånger då vi åkt till LA och det har fungerat bra. Första gången vi åkte bokade vi hotell via booking.com och då vi kom fram mitt i natten fanns ingen bokning hos hotellet, så booking undviker jag. ~Petra

Emzi · 9 years ago
Jag sku så gärna vilja bo i nåt annat land (typ USA) i nåt skede av mitt liv.

Marie · 9 years ago
Jag läser gärna ett inlägg där du skriver mer om ditt jobb i LA. Vad gör du? Om du inte har en typisk jobbdag, kan du då ge exempel på några olika dagar? Tycker att det här är jätteintressant.

Peppe · 9 years ago
Roligt! Jag skriver reportage och kolumner, tar bilder och videosnuttar för KSF Media, jobbar som konsult för Finlands största kommunikationsbyrå Miltton, har ett superspännande skrivprojekt för en institution i Sverige (ännu lite hemligt), skriver på en ny roman, bloggar och så lite frilansuppdrag hit och dit, mest kolumner. Stiger upp lite över sju och jobbar hårt till tio när de andra vaknar. Sedan hänger jag med dem och när de går till parken jobbar jag ytterligare några timmar. Skriver, gör intervjuer och sånt. Nånstans på eftermiddagen avlöser jag Magnus och leker med Vidar medan han jobbar. Försöker att inte jobba på veckosluten, men i söndags åkte jag till exmpel runt Venice och filmade/tog bilder.

Peppe · 9 years ago
Gör det! Kolla om du kan får praktik eller åka på utbyte nånstans.

Peppe · 9 years ago
Tack! Uppskattar mycket din hjälp.

Anna · 9 years ago
Okei yritin ensin ruotsiksi, mutta ei se enää onnistu :) Kiinnostaisi tietää minkälaisella viisumilla te siellä tällä hetkellä olette ja minkälainen prosessi viisumin saaminen oli (kun siis käsitän, että teette töitä vain Suomeen/Ruotsiin, ettekä suoraan amerikkalaiselle firmalle)? Meillä kun tuo viisumiprosessi oli ihan kamala ja kesti melkein kaksi vuotta, siksi tuollainen freelancer-työskentely kuulostaa ihanan "too good to be true":lta :) Olisi kiva kuulla positiivinen tarina USA:n viisumihallinnosta!

Peppe · 9 years ago
Är det ok om jag svarar på svenska? Vi hade tur (jag har också hört om alldeles vidriga visumprocesser). Med brev från arbetsgivaren och presskort tog det ca en vecka att få mediavisum efter att vi hade varit på intervju på amerikanska ambassaden. :) Det är såklart lättare om man jobbar mot Europa än om man ska jobba för ett amerikanskt företag.Bor ni i Seattle?

Anonym · 9 years ago
Tack för svaret om hur du jobbar. Om man ser på bloggen kan man få för sig att de mest är shangrilaliv. Förstår nog att det är slit för varje frilanseuro men de kul att veta hur det går till. Spännande med alla olika projekt, filmer, bilder och böcker. Ny miljö kultur o sol ger ju inspis. Skriv mer om arbetsmarknaden o takten i LA. Intervjua gärna vanligt folk. Hur ser det ut i mediabranschen där. Hur klara sig tidningarna? Uppsägningar där också? Berätta berätta och dela så vi vet var vi ska läsa!!!

Anna · 9 years ago
Oj lyckliga ni! Grattis :) Jo, har bott i Seattle för 5 år nu. (Huh, tuon verran uskallan ruotsiksi :)

Peppe · 9 years ago
ska skriva och länka! och vet du, trots att det är mycket vardag och jobb här också så känns det lite shangrila eftersom solen skiner, stilla havet kluckar och staden är stor.

Peppe · 9 years ago
haha, bra gick det! hör av dig när du börjar blogga igen :)

Anna · 9 years ago
Will do :) Det blir svårare ock svårare att börja igen. Behöver kanske den Kaliforniska solen att bli inspirerad igen :) (Herregud det är svårt att skriva på den andra officiella!)

Mia · 9 years ago
Vad roligt med frågestund! Jag har en annan. Jag har ju fått en helt annan bild av Finland sen du började berätta allt här men hur ser du på USA? Du verkar så himla lycklig där men precis som i Finland finns väl en ganska mycket som känns ruttet? Som rasism, segregation, utrikespolitik, jämställdheten - eller bristen därav m.m. Påverkar den dig där också eller märker man inte av det som skandinav? Jag har ju inte bott där så permanent som du men när jag bodde där en sommar märkte jag enorma skillnader i värderingar av andra kulturer mellan mig som skandinav och jänkare. Man var inte intresserad av något utan för USA och hade ingen kunskap om det heller rent generellt och som sagt kvinnosynen var verkligen annorlunda. Nu älskar jag USA och är vad de flesta skulle kalla pro-usa men det var ändå något som störde mig. Skulle vara intressant hur du jämför de två länderna?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.