Ett alldeles lysade svar

9 years ago

Hej och välkomna tillbaka till feministbloggen! I det här kommentarsfältet förklarar RockPaperScissors mycket tydligt varför föräldraförsäkringen inte är det enda mätinstrumentet på jämställdhet, men också varför det är ett bra sådant.

"Faktum är att kvinnors ekonomiska underordning i samhället kostar en helsickes massa pengar. Att kvinnan ses som den självklara huvudsakliga barnomvårdaren i familjen leder till att det i de allra flesta fall blir så att barnen vid en separation bor med kvinnan. När de allra flesta kvinnor då har svårare än män att få trygga anställningar och välavlönade arbeten så leder det till att dessa kvinnor blir en belastning på samhället i termer av bostadsbidrag, ett större behov av barnomsorg osv. Ett mer jämställt samhälle, där även den socialiserade mansrollen innebär omvårdnad och ett delat huvudansvar över barnen, kostar mindre pengar för staten."

och

"Ett, enligt mig, ganska stort problem i den allmänna samhällsdebatten är det ganska vanliga svar som har börjat slängas ut nästan rutinmässigt så snart man gör ett påstående - har du källa på det?! Enskilda studier ger inte alla svar, det är ju ett vetenskapligt fält det rör sig om som vi pratade om ovan, problemet blir då när man som insatt i området mer eller mindre tvingas välja mellan att antingen spendera ett par dagar med att göra en hel litteraturstudie komplett med 573 referenser bara för att kunna skriva ett blogginlägg eller ett svar på ett forum, eller att helt enkelt hålla käften. Ifrågasättanden och rena åsikter går nämligen utmärkt att basera på en enda källa, att kunna bemöta det och förklara sammanhangen kräver dock lite mer och det gör att man ganska ofta känner att man jobbar i en enorm uppförsbacke. Ingen jävel skulle dock kräva att en teoretisk fysiker skulle kunna förklara sammanhang inom sitt vetenskapliga område så att vem som helst skulle förstå - och hålla med!"

Och händelsevis pratar Vargpodden om samma saker med utgångspunkt i Knausgårds konstaterande att alla män funderar på hur det skulle vara att ha sex med de alla kvinnor de möter. Diskussionen mynnar ut i vem som har råd att säga vad och vem som har råd att skilja sig.



rockpaperscissorlizardspock · 9 years ago
gull, nu blev jag ju alldeles rörd och glad ju, tack för en väldigt fin komplimang!

Johanna · 9 years ago
Helt sant!!! Kände lättnad i motsats till frustration när jag läste det här inlägget.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.