Svarestund

7 years ago

Vem var mest hajpad på Bokmässan?

Siri Hustved.

Har förstått att ni ska åka tillbaka till LA senare i höst; vad är det ni skall syssla med där den här gången? Hur länge stannar ni? Du har säkert skrivit om det i något blogginlägg, men har missat det… Eller så vill du inte dela med dej om det och då accepterar jag det naturligtvis

Har bara nuddat vid det här på bloggen så du har inte missat nåt. Vi ska jobba med ungefär samma saker som i Finland, alltså skriva och TV.


Hur många gånger hann du se mässans mest solbrände – Björn Ranelid? (förlåt för ytlig fråga men min hjärna är slut.)

Haha! Bara två. En gång på mässan och en annan i en hiss.

Vilken är din favoritbok och varför?

Helt omöjlig fråga. Just nu älskar jag (med) Liv Strömquist nyaste: Kunskapens träd.Varför tycker du man ska försöka få barn? Eller varför inte?

För att det är så mycket känslor (framför allt kärlek) inblandat. Man lär sig mycket om livet (alltså hur fantastiskt och hur skört det är) och så är det också väldigt roligt att ha barn (ibland. På vardagsmorgnar är det ofta hemskt). På den andra frågan måste jag svara: Man ska kanske inte försöka få barn om man tycker om att sova eller bara lugn och ro. Eller för att alla andra gör det och man vill vara på den säkra sidan.


1. Var och med vad skulle du helst vilja arbeta? 

I Los Angeles, Stockholm, Köpenhamn, Buenos Aires, Bangkok, Kapstaden, Helsingfors och en massa andra städer. I nån form av media, skrivande och diskuterande. 

2. Vore skoj att diskutera med dig om jämställdhet i tredje världen. Hur skulle du leva i och arbeta för jämställdhet om du bodde i ett mycket fattigt land? Tror du du tvingades förändra dina nuvarande “metoder” för att arbeta för jämställdhet? Hur? Bor o arbetar själv i ett fattigt land som enligt mig är förskräckligt ojämställt. Vågar dock själv (som utländsk vit kvinna ) knappt öppna munnen här om jämställdhet för kulturen och religionen är så krånglig och svår att förstå sig på. Man kan bränna broarna för evigt om man säger för rakt på sak sina åsikter som för dem är radikala. Har du kanske tips på litteratur? Har du nånsin funderat på att jobba för jämställdhet på andra ställen i vår värld än i väst?

Jag är definitivt intresserad av att jobba med jämställdhet i tredje världen (är det okej att säga tredje världen? hade en föreläsare på USC som avskydde benämningen?) och jag inser att andra metoder antagligen är nödvändiga där borta än här i Finland. Är ödmjukt inställd på att jag har mycket, mycket att lära mig. Tycker också att white privilege som du nämnde är en faktor som vi borde ta i beaktande i mycket större grad här i väst. Vi har ju fortfarande ett slags kolonialinställning om att just vi sitter på nåt slags absolut sanning om feminism, rasism och
det korrekta sättet att leva på.


Resten av svaren kommer imorrn! 

Anonym · 7 years ago
Detdär med att man kanske inte ska skaffa barn om man tycker om att sova eller lugn och ro håller jag nog inte med om. Vem tycker om att vara trött och sova dåligt?Om det vore ett kriterie för att skaffa barn skulle människosläktet ha dött ut för länge sen. De flesta behöver och tycker om lugn och ro då och då, självklart även föräldrar.

Peppe · 7 years ago
jag ska försöka att inte bruka humor på den här bloggen i framtiden.

Anonym · 7 years ago
äsch äsch, här har jag har tolkat helt fel. Diggar din humor, sluta inte bruka den!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.