Hur folk profilerar sig

7 years ago

Vaknade lätt bakis, tog ett bad, åkte till Rundradion, pratade om Vackra människor och om hur vi vill bli sedda. Fantastisk lyx att få prata i en hel timme i radio utan avbrott, det får jag inte ens med Magnus (eller snarare verkligen inte med Magnus). Chattade efteråt med lyssnarna. Som samtalspartner hade jag givetvis kommunikationsexperten Reidar Wasenius.

Diskussionen i etern och efter programmet på chatten handlade mest om hur folk presenterar sig på internet. Vi pratade om profilbilder, om att man ska utgå från att alla läser och internet är evigt, om att googla sig själv och att det också är ett sätt att profilera sig själv om man hävdar att man inte gör det och inte bryr sig om vad andra tycker.

Folk kommer att skapa sig en uppfattning om en vare sig man vill det eller ej. Arbetsgivare kommer att googla oss trots att det är olagligt och alla de som aldrig kommenterar eller likear finns också där trots att de är osynliga. 

Jag försöker flika in att det är ohållbart att konsumera sig till en identitet och att det är problematiskt att det knappt går att röra sig utan att genomsyras av kommersiella budskap. Men det är kanske en annan diskussion. 


Det enda jag inte riktigt kunde svara på är vilken ålder det är okej för barn att få ett Instagramkonto. Ni får gärna berätta hur ni resonerar. Här är i alla fall programmet i podcastformat.

Bella · 7 years ago
Oj, så spännande det lät! Måste lyssna! Du skriver så bra och träffande...

Helena S · 7 years ago
Hade ingen aning om att googlande av potentiella arbetstagare är olagligt. Svår fråga om barn, tycker en privat profil kunde vara ok i 13-årsåldern och öppen när de är myndiga och således har eget ansvar.

Johanna · 7 years ago
Låter mycket intressant, ska genast lyssna! Vi har lite liknande intressen du och jag tror jag, nästa vecka börjar jag snickra på min avhandling i genusvetenskap (gah - prestationsångesten!) som kommer att handla om identitet, konsumtion och aktivism :-) Ha det bra / Johanna

Peppe · 7 years ago
Tack! Och roligt om du lyssnar, men framför allt om du gillar det som står i bloggen.

Peppe · 7 years ago
Jag tror tyvärr inte nån arbetsgivare följer just den här lagen.

Peppe · 7 years ago
Jäklar så spännande! Vilken drömkombination av ämnen liksom. Du kommer att vara svinbra, ingen rpestationsångest. Föreställ dig att du är en snubbe.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.