Internet är evigt

10 years ago

Här i Stockholm vajar det regnbågsflaggor överallt och som nån kommenterade är alla lite extra trevliga och solidariska mot varandra. Förra helgen ordnades det en Prideparad uppe i Jakobstad i Österbotten. Enligt mina källor var det en succé med en massa glada människor som deltog. För att visa sitt stöd för mångfald och jämlikhet hängde många upp handdukar i regnbågens alla färger på tvättlinor runt om i trakten. 

Samtidigt, och jag ber om ursäkt om jag missförstått detta: Några kristna i trakten kände sig obekväma, eller direkt kränkta, för att icke cis-personer tog så mycket plats. En journalist på tidningen Österbottens Tidning skrev följande Facebookuppdatering på sin privata sida: "Nämen om man skulle ta och förfölja lite kristna och hänga upp tvättlinan med handdukar i regnbågens färger nu." Journalisten förklarar själv att statusen var en ironisering på en insändare som tidigare i veckan hävdade att kampen för en jämlik äktenskapslag skulle vara förföljelse av kristna. Nån av journalistens "vänner" tog en skärmdump av statusen och spred den. Nu säger folk upp sina prenumerationer och journalisten blir hotad.

Om alla inte skrattar är det inte roligt? Kan man försvara plumpa kommentarer med att det bara var ett skämt? Absolut inte, men det hjälper kanske lite om man analyserar vem som skojar om vad. Är det vita som skämtar om rasifierade? Priviligerade män som skojar om kvinnor? Cis-personer som ironiserar över icke-cis? Vem har makten? Vilket är sammanhanget och referenserna? Är det ett privat skämt bland vänner eller representerar personen en institution? Vem hotar? Så jävla svårt, men en bra grundregel är att humor är roligare när den kommer nerifrån än tvärtom (i det här fallet vet jag faktiskt inte, förutom att en jämlik äktenskapslag har mycket lite med förföljelsen av kristna att göra). Och att internet är evigt. Alla läser allt. 

Eftersom jag inte är en professionell humorist ska jag inte föreläsa mer, men det är det viktigt att vi fortsätter prata om olika maktstrukturer. Alltså prata, inte bråka om vem det är mest synd om. 

Anonym · 10 years ago
Extra ironiskt då tidningen där journalisten arbetar skrivit otroligt mycket om kristna samt låtit deras inlägg ta plats på debattsidorna, också då de direkt uttalat sig negativt om homosexualitet. Det ryms helt enkelt väldigt många åsikter i tidningen, vilket ju bara är BRA så länge det är sakligt.Tyvärr är det vissa som är vana vid att få mest uppmärksamhet och de tål inte att Pride fick mycket uppmärksamhet under några veckors tid. Pride var typ det största som hänt i Jeppis på evigheter, det handlade om mer än bara själva paraden, det var folkmassor och kärlek....

Sandra · 10 years ago
En annan tråkigare grundregel är att vi kan analysera hur mycket som helst, men människor som föraktar andra grupper och ironiserar över dem knappast bryr sig om maktstrukturer. Snälla människor vill knappast såra - och för dessa lönar det sig att tänka efter två gånger innan de skämtar, om de vill ha ryggen fri. Gör man misstag är det lätt, säg förlåt. Sen tycker jag mig se ett mönster i det här fallet, att de som inte är kristna försöker rättfärdiga "ja men har du ingen humor heller"-uttrycket som de tidigare fördömt när det gäller rasism, feminism osv. Fast jag fattar vad du menar med det där med maktstrukturer eftersom lutherdomen fortfarande ses som en makt i det här landet. Men, majoriteten av kristna skriver inte insändare i tidningen men kan likväl bli ledsna över skämt om förföljelse oberoende av vem det var som började. Jag är själv troende och hoppas att jag aldrig har sårat någon med annan läggning än jag själv, men känner av det allmänna föraktet även om jag vet att det riktas till dem som skriker högst. Dessutom lär den kristna gruppen vara den mest förföljda i världen ft. och därför tycker jag det är vanskligt att förminska ordet - det var dumt gjort både av den kristna insändarskribenten och av journalisten. Som jämförelse - Yles henskämt som få ens uppfattade som ironi mot någon specifik grupp fick flera feminister att rasa, så vad som är känsligt för vem är svårt att veta. Så bäst bara att säga förlåt och så går vi alla vidare och de som vill fortsätta vara elaka kan man kanske inte göra så mycket åt.

Basse · 10 years ago
Men att tala om förföljelse av kristna i Finland är så absurt att jag inte riktigt förstår att man tar det åt sig. Om vi jämför med homosexuella:- Blir kristna utfrysta av sina föräldrar för att de berättar att de är troende?- Blir kristna misshandlade på gatan och får höra glåpord för att de ser kristna ut?- Vågar kristna inte hålla varandra i handen offentligt för att de är rädda för blickar och kommentarer?- Jämförs kristna av folkvalda riksdagsmän med djur och pedofiler?- Anses kristna konstant i den offentliga debatten av olika parter vara olämpliga att uppfostra barn?Skäms ni som ens har mage att vara sårade av journalistens kommentar.

Sandra · 10 years ago
Som jag sa... Jag tycker det var fel att förminska ordet förföljelse. Ja, homosexuella förföljs. Ja, kristna förföljs - inte i Finland men annanstans. Att kalla en parad/bykupphängning för förföljelse är att förminska ordet. Men kanske jag gör hårklyveri. Själv var jag en av två (vad jag kände till) kristna i min skola. Pratade aldrig om det. Ändå mobbades jag för det ständigt, så för mig ser nog maktstrukturerna lite annorlunda ut än i Jeppis.

Sandra · 10 years ago
Men för att svara på dina frågor så svar på fråga 1 - ja, har hänt. Och så finns de som inte blir direkt utfrysta, men möter så starkt motstånd hemifrån att de till sist ger upp 2 - misshandel har jag inte hört om och det är ju svårt att veta hur en kristen ser ut, men då mobbarna vet det haglar glåporden ganska tätt. Såg ett barn i tv säga till ett annat "är du en sån där jävla kristen" och konstaterade att det hade censurerats om kristen hade bytts ut till vilken annan grupp som helst. 3 - Ja 4 - Nej 5 - Ja, till och med det har jag hört ;) Men det var säkert bara en sån där rolig ironisk kommentar.

Fager Dam · 10 years ago
Hm, jo jag har också grunnat på det här. Efter alla gånger som diverse sannfinländare sagt plumpa saker och sedan ursäktat sig med att det är ironi, så tycker jag att det är bäst att inte dra detvarbaraskämt-kortet.Men alltså, har jag förstått rätt, att det här var på en privat och stängd fb-sida? Som någon sedan skärmdumpat och börjat sprida? Det var inte särskilt trevligt. För att inte tala om att nyhetstorkan har gett den här grejen helt löjliga proportioner. Förra veckans facebookskandal gällde Helsingforspolisens officiella fb-profil, det var liksom mera förståeligt att det drogs upp till nyhet. Myndigheter ska inte skämta om våldtäkt på fb, det är helt klart. Men att skämta på en privat och stängd fb-profil... jag har blivit så rädd för att skoja till det på fb. Ack de gamla tiderna när jag bara hade tiotalet fb-vänner och kunde uppdatera med insideskämt.

mickan · 10 years ago
+1 på den

mickan · 10 years ago
+ 1 på Basses kommentar alltså..

Starkismor · 10 years ago
Jag är rätt trött på att man ställer pro-sexuella minoriteter mot kristendomen. Alla kan skriva plumpt ibland och då tycker jag man ber om ursäkt. Är både kristen och pro hbtq. Kan faktiskt ta illa vid mig av statusen. Är trött på att man tar för givet att ett regnbågssträck skulle håna mig. Kyrkan är Guds och störts av allt är kärleken. Å den syndfria kan kasta första stenen, ok?

Anonym · 10 years ago
Tråkigt att du mobbades för din kristenhet Sandra, folk är jävliga. Men i Österbotten är det nog svårare att vara homo än att vara kristen. PLUS att Pride ju också riktar sig indirekt till kristna som har problem med andra saker så... Ja.Journalisten kanske agerade aningen dumt, men hen bad om ursäkt i efterhand, också på insändarplats i tidningen hon arbetar på. Så att det sen startats hatgrupper är aningen sjukt.

Anonym · 10 years ago
Oj satte hen istället för hon där :D

Sandra · 10 years ago
Ja, folk är jävliga. Hatgrupper är jävliga. I denna desinformations tidevarv måste jag faktiskt fråga om det är sant? Helt otroligt i så fall. Men jätteskönt att höra att journalisten bad om ursäkt! Då borde alla vara nöjda och glada - säga "I tasted my own medicine and it is bitter" och sedan dansa vidare i en salig, kärleksfull, färggrann röra individer med olika sätt att se på världen. Bor i Österbotten nu för tiden och vet hur annorlunda det är än stället jag kommer ifrån. Kan också tillägga att jag personligen inte blev sårad över statusen, mera frustrerad över att då en person (eller en handfull, vet inte hur många eftersom jag inte har ÖT) säger nåt dumt har folk en tendens att kasta skit på hela den grupp de få personerna ses representera. Kunde kanske förstå om det handlade om politiker, men inom kristendomen har vi inga demokratiskt valda insändarskribenter. Då det här återkommer gång på gång blir jag led till sist. Det är inte synd om mig eller någon annan kristen, men också vi kan bli irriterade på idioti och generaliseringar. Och med den faktiska förföljelse som sker i världen (i samma veva som detta hände sköts ju två kristna hjälparbetare ihjäl) är vi inga martyrer (hoppas jag inte hoppar nån på tårna nu), varken de homosexuella (?) eller de kristna i Finland (som heller inte är motsatser som Starkismor här nedan så klokt påminner om) och därför tycker jag vi alla kunde försöka komma överens då vi egentligen inte har någon orsak att slåss. Mitt förslag är att bemöta den person man tycker har sagt nåt dumt med saklighet och inte slänga skit på hela gruppen. Om en städare hackar på mig tar jag inte för givet att alla städare är idioter, men avskyr jag städare tar jag förstås chansen. Då kan jag fråga mig vilken bild det ger av mig innan jag trycker på tangenterna.

Sandra · 10 years ago
Kom att tänka på en vän som "tog hand om mig" när jag var ung. Han var homosexuell. Fick höra glåpord på sin arbetsplats. Fick tröst i kyrkan. Blev deprimerad och tog sitt liv. Så jag vill absolut inte förminska det lidande ickenormativa människor går igenom. Allt är inte svartvitt.

Basse · 10 years ago
Ytterligare:- Var det ett brott att vara kristen på 60-talet?- Var det klassat som en sjukdom att vara kristen ännu 1980?- Är uttrycket "satans kristen" ännu ett glåpord?- Har kristna sämre rättigheter enligt finsk lag jämfört med andra medborgare?Om det inte framgick så tycker jag alltså inte att det är läge för den kristna majoriteten att försöka stjäla åt sig förtryckskronan av sexuella minoriteter, inte i Finland.

Sandra · 10 years ago
Om någon vill stjäla någon annans krona är det mycket sorgligt. Om jag kunde lätta på tyngden av någon annans förtryckarkrona skulle jag gärna göra det och då inte för att jag vill ha den själv, men undrar ärligt, utan ironi, om elakheter mot en annan grupp faktiskt är den rätta vägen? Mår t.ex. en kristen gay bättre av att hens sexualitet och tro läggs mot varandra hela tiden? Eller bryr vi alls om hur andra mår? Kanske vi bara vill ha rätt. Jag ville verkligen inte delta i någon tävling om dem det är mest synd om, men det verkar som om det alltid ändå hamnar där så jag tackar för mig och önskar allt gott!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.