Våga tycka

6 years ago

Det fina med att skriva blogg är att man får skriva om precis vad som helst, barn, feminism, blommor, inredning, politik etc. Det är liksom grejen med bloggen: friheten att välja tema. Ibland önskar jag ändå att fler bloggare, äh jag säger det: kvinnor, skulle använda bloggen till att säga vad de tycker. 

Bloggen är det perfekta forumet för att öva sig på att formulera sina åsikter (är man tvungen att skriva ner vad man tycker blir det ofta klarare för en själv). På bloggen kan man avsluta meningar utan att någon avbryter, märka att det inte är så farligt om folk tycker annorlunda och helt enkelt skaffa sig erfarenhet i att högt uttrycka sina tankar. Och tycker man mycket kanske man får lust att läsa på och så tycker nån annan någonting och plötsligt har man lärt sig något nytt. Jag har själv lärt mig massor om bland annat feminism genom att läsa bloggar, senast i dag skriver Lady Dahmer om objektifiering.


Vi lever i en kultur där män hörs, syns och bestämmer mest och där flickebarn redan i dagis och senare i skolan får beröm då de är fogliga och tysta. Låt bloggen bli en liten del av jämställdhetsarbetet där kvinnor övar på att säga högt och emot offentligt (samtidigt kanske en plats där män får lära sig att ta ett steg bakåt, ge plats och lyssna på kvinnor. Kanske).

Det här är på inga sätt meningen att skuldbelägga folk som bloggar om bara vackra saker och gulliga barn. Jag menar inte heller att det bara är kvinnors eget ansvar att ta mer plats i samhället. Jag fattar att bloggen också kan vara ett andrum där man kan fly vardagens beslut och stress, ett forum där man får ta det lite lugnt och inte leverera så himla mycket hela tiden, men jag önskar ändå fler åsiktsinlägg, inte nödvändigtvis hela tiden, men då och då.

Anna · 6 years ago
Eftersom du sa det magiska ordet kvinnor kan jag inte låta bli att våga tycka :) Tycker du alltså det är viktigare att kvinnor tar mer plats i det offentliga rummet än att män tar mer plats i det privata? Att män får höra hur de viker kläder fel och att de blir utskrattade av mamman när de klätt pyjamaströja på barnet som ska ut och leka i parken är exempel på att männen i genomsnitt har mindre plats i hemmet. I mina ögon vore det ju lika viktigt för män att blogga om detta som för kvinnor att blogga om att ta mer plats offentligt. Jag vågar tycka lite till: det är fel att tvinga en kvinna att ta mer plats, om hon inte vill det. Det är lika okej att vara blyg och tillbakadragen som att vara framåt och utåtriktad, så länge det är ens eget val.

Anonym · 6 years ago
Bra! Jag vill också ha mera åsikter. Bloggare är ofta noga med att poängtera att den glassiga ytan är just bara yta, och att det under den finns ett djup. Men hej! Jag vill se och läsa om djupet också! Din blogg är en bra mix, poolbilder blandat med hardcore inlägg om feminism och annat intressant. Fortsätt! /Malin.

snabbmakaroner · 6 years ago
Det är också en fråga vad läsarna belönar. Jag läser tex. inte alls lika många åsiktsbloggar som jag läser bloggar som är vackra och personliga (men det finns ju en del!). Och allra mest respons får vanliga bloggare ofta för utseendeinlägg av den här typen: vilken klänning, vilka glasögon, vilken frisyr ska jag välja? Det påverkar ju klart vad man väljer att skriva om. Som mammabloggare orkar jag dessutom inte tänka klart och att i efterhand försvara mig för allt jag missade i inlägget är ju mycket jobbigare än att posta saker som inte kan diskuteras. Och då har jag ändå läst filosofi och är inte det minsta rädd för att diskutera ...

Peppe · 6 years ago
Jag tycker att det behövs fler kvinnor med makt (politisk, ekonomisk och intellektuell). Jag tycker alltid att det är fel att hånskratta åt andra människor. Jag hittar själv inte delen i inlägget där jag skriver om tvång eller att det är fel att vara blyg.

Peppe · 6 years ago
Tack! Håller helt med dig. Klart att alla människor är mer än yta, vare sig det är på bloggen eller bara det man ser över en kopp kaffe. Det kräver såklart mer energi att formulera åsikter än att publicera snygga bilder och jag fattar att man inte alltid orkar. JAG orkar inte alltid. Jag tror bara att det skulle gynna många att våga vara mer än bara vackra bilder. Men som sagt, jag fattar att man inte orkar.

Peppe · 6 years ago
Jag har full förståelse för det.

Anna · 6 years ago
Då är vi av olika åsikt gällande könsfördelningen. Jag tycker inte att den politiska kompetensen sitter i könet, och tycker inte heller att varken kvinnor eller män generellt t.ex. skriver bättre böcker. Jag önskar att personer som brinner för uppdrag som ger makt ger sig in i det uppdraget, oberoende av kön.Jag kanske har missuppfattat något, men jag upplevde att du önskar att kvinnor tar mer plats och vågar säga sin åsikt (på bloggar). Då finns en risk att en kvinna som inte vill göra det känner att hon borde göra något som hon inte vill. Jag håller med om att det finns personer som skullle må bra av att ta mera plats, och att många av dessa är kvinnor. På samma sätt finns det många som borde ta ett steg tillbaka och lyssna på andra, men också i denna grupp är många kvinnor. Jag erkänner att jag hör till dem. Eftersom jag är hemma och tar hand om barn och "vet så bra" måste jag ofta tänka på att låta min man göra på sitt sätt trots att jag tycker mitt sätt är bättre.

Anonym · 6 years ago
Önskar också att fler kvinnor skulle våga uttrycka sina åsikter. Största delen av problemet med det som män gör i hemmet är nog att de helt enkelt inte hjälper till tillräckligt. Enklare att låta nån annan ta ansvaret.Obs, grov generalisering, om nån inte fattar vad det betyder - googla!

Anonym · 6 years ago
Anna, jag har en känsla av att du vill missförstå Peppe. Bara för att hon peppar kvinnor att våga ta mer plats och våga bli hörda så betyder det inte att hon diskriminerar män och förbjuder dem att blogga om sina svåra stunder då frun skrattar åt dem för att de klätt barnet i fel kläder. . Dessa stunder är säkert svåra men jag tror (peppe correct me if I'm wrong) att peppe syftar på att kvinnor ska få och kunna lyfta fram svårare problematik än så i sina bloggar.. hälsningar mia s.

rockpaperscissorlizardspock · 6 years ago
Anna! Varje gång som jag är på väg att svara på någon av dina kommentarer i bloggen så slås jag av att jag så himla gärna vill ge dig lite boktips så nu gör jag det; den här är himla bra https://lup.lub.lu.se/search/publication/596764

Matilda · 6 years ago
jag måste nog säga precis tvärtom, jag läser hellre åsiktsbloggar (om man med åsiktsblogg menar blogg med innehåll. altså inte "det här hade jag på mig idag-bloggar. och peppes räknas till åsiktsblogg) jag går in på genusfotografen minst en gång om dagen och blir lika besviken varje gång jag är där att det inte kommit nått nytt (men det är ok, han måste lägga ner massvis med arbete på sina inlägg) jag läser både niotillfem och underbaraclara för jag tyckte dom hade innehåll, men ju längre jag stannar desto mer o-innehåll har dom båda och det intresserar mig inte. tjugo miljoner bilder (fina bilder visserligen) gör mig bara uttråkad jag jag vill läsa mer text. som peppes. bilder då och då är inget fel, (såklart inte, på en blogg gör en som en vill) men det är texten jag vill åt.

Peppe · 6 years ago
Anna, tycker du att det är bra eller dåligt att kvinnor får rösta, att vi har aborträtt och att kvinnor får utbilda sig på universitetet, vara myndiga trots att de inte är gifta och att våldtäkt inom äktenskapet är förbjudet i lag?

Linda · 6 years ago
Lite förbi ämnet, men tangerar i alla fall detta med åsikter: märker att du då och då nämner att du äter vegant (typ glass) men att du inte på en tid skrivit så mycket om ämnet. Kunde du inte skriva lite om hur du resonerar kring att äta vegetariskt och att påverka (och påverkas av) sin omgivning? Tycker att det vore himla intressant att läsa, säkert främst för att jag själv äter vegetariskt och har ätit på skalan vegan - peskaterian största delen av mitt vuxna liv. Har dessutom märkt att jag är bra på att rationalisera för mig själv och för andra varför den diet jag följer just för tillfället (t.ex. mycket mjölkprodukter medan jag ammar) är den bästa. Tyckte att det generellt var enklare att äta vegant/vegetariskt i USA, här i Finland måste man alltid, om inte försvara sig, så åtminstone förklara sig för varför man inte vill ha korv. Bra podcast förresten! Har lyssnat mig igenom diverse nya avsnitt medan jag städar, tänkvärt och underhållande. (Och sorry om kommentaren kommer två gånger, den första jag skrev försvann nånstans i Internetz mörkaste vrår.)

Anna · 6 years ago
Mia S.: Nej, jag vill inte missförstå någon. Men jag tycker det är ologiskt att skriva ett inlägg om att man är för ökad jämställdhet och i samma veva enbart slå ett slag för att kvinnor ska få det bättre. Män har ju samma problem men på andra områden så därför tycker jag det är bättre att skriva om problematiken könsneutralt utan att förringa någondera könets problem. Jag gillar inte att man värdesätter kvinnors makt lägre, genom att kalla kvinnors problematik svårare.Rockpaper: Tack för tipset!Peppe: Om man frågar mig min åsikt om jämställdhet så har jag alltid samma svar: könet ska kvitta. Om du tar upp frågor som gäller rösträtt, utbildning, myndighet, våldtäkt mm. så är alla dessa frågor sådant bestäms i lagen. Lagen är inte könsneutral idag. Kvinnor har inte lika stora skyldigheter som män (ingen obligatorisk värnplikt) och kvinnor har större rättigheter än män i vissa situationer. De exempel du nämnde är inga problem idag eftersom de punkterna så vitt jag vet är könsneutrala (?) men de övriga problemen borde åtgärdas asap.

Anna · 6 years ago
Största delen av problemet med det som män gör i hemmet är nog att de helt enkelt inte hjälper till tillräckligt. Enklare att låta nån annan ta ansvaret.Varför gäller inte samma logik åt andra hållet? Dvs. att inte kvinnor helt enkelt inte tar emot eller söker sig till uppdrag som ger makt i samhället?

Peppe · 6 years ago
Okej, jag ska försöka vara pedagogisk: Tycker du Anna att folk med annan hudfärg än vit har samma möjligheter som vita?

Peppe · 6 years ago
Samma här, Genusfotografen är så jäkla bra.Svårt det här, jag vill som sagt inte skuldbelägga någon för att hen bloggar om fina saker, men samtidigt VILL jag läsa om vad bloggare tycker och tänker.

Peppe · 6 years ago
Anna, en grej till. Några ypperliga svar på "män diskrimineras också"http://nojesguiden.se/artiklar/sa-bemoter-du-de-5-vanligaste-man-diskrimineras-ocksa-argumenten

Anna · 6 years ago
I Finland finns tyvärr redigt med rasism, svar: nej, inte i alla situationer.

Anna · 6 years ago
..och några bra kommentarer till den artikeln http://genusdebatten.se/nojesguiden-later-hej-blekk-latsasbemota-manlig-diskriminering/

Peppe · 6 years ago
Aha, men hur kan det finnas diskriminering då lagen är lika för alla oberoende av hudfärg?

Anonym · 6 years ago
... varav största delen av kommentarerna består av ovetenskapligt, kränkt sludder.

Anna · 6 years ago
Anonym: Var då? Visst finns det rötägg bland kommentatorer på de flesta bloggar, men jag hittar inget "kränkt sludder" där. Peka gärna ut det för mig, så kanske jag lär mig nåt nytt igen :)(jag har följt både hej.blekk och genusdebatten i över ett år, jag har lärt mig otroligt mycket på båda. Bland annat att män och kvinnor i genomsnitt kommunicerar olika, och att ingendera sättet är bättre eller sämre, bara olika, och att man måste vara medveten om det för att i vissa situationer kan man annars ta illa upp.)

Anna · 6 years ago
Nu förstår jag inte logiken. Var har jag påstått att en jämlik lag automatiskt leder till ett jämlikt samhälle? Jag har bara påstått motsatsen, att en ojämställd lag absolut INTE kan innebära att samhället är jämställt. Därför är det viktigt att hastigt åtgärda diskriminering enligt lagen.

Peppe · 6 years ago
yes mam! Så gärna.

Anna · 6 years ago
När man tänker efter är det lika absurt att lagen är olika för kvinnor och män som om den vore det för personer med t.ex. olika hudfärg. Både kön och hudfärg är ju egenskaper vi inte själva väljer, utan föds med. Ifall lagen skulle säga att alla icke-vita skulle vara tvingade till värnplikt men för vita vore det frivilligt, eller att alla med blå ögon har rätt till moderskapsförpackning och att de övriga blir utan, skulle många tycka att det är orättvist. Men om det gäller kön accepteras orättvisan av någon orsak tyvärr lättare.

Anonym · 6 years ago
Sorry men jag förstår verkligen inte hur du kan missa det...? Har varken tid eller lust att copy-paste en massa självklarheter. Det är bara att öppna länken och läsa på nytt.

Anonym · 6 years ago
One more thing! Ungefär såhär känner jag det. http://nojesguiden.se/blogg/hanapee/lilla-berlin

rockpaperscissorlizardspock · 6 years ago
Fast poängen, som du verkar missa helt (med flit?) var ju att du själv tagit upp att det inte kan finnas någon diskriminering mot kvinnor eftersom det inte finns någon lagstiftning som gör skillnad på män och kvinnor till kvinnors nackdel.

Anna · 6 years ago
Var har jag skrivit att det inte kan finnas diskriminering mot kvinnor?

Anna · 6 years ago
Det är ingen skillnad hur många gånger jag läser kommentarerna, i mina ögon finns inget kränkt sludder, bara kritik mot feminismen. Men som sagt är jag van vid mäns sätt att skriva så troligen upplever vi det helt olika, därför får du gärna förklara vad du tycker är kränkt sludder, så kan jag i min tur förklara hur jag upplever det.

rockpaperetc · 6 years ago
Du har flera gånger i kommentarer till andra inlägg tagit upp att det inte finns någon diskriminering mot kvinnor i Finland. Jag har varken tid eller lust att leta igenom en massa gamla kommentarer för att visa dig vad du själv skrivit, du är minst lika kapabel som jag att leta reda på dem om du inte minns vilka åsikter du utryckt

Anna · 6 years ago
What? Det har jag aldrig påstått. Kvinnor diskrimineras inte enligt lagen, så som män, men det finns förstås andra typer av diskriminering som också kvinnor drabbas av.

Helena S · 6 years ago
Haha! Kommentarsfältet proves your point!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.