Americanah, träningsprogram och helsingfors

6 years ago

Några helt lösryckta grejer:

BoktipsLäs Americanah i sommar, läste själv den i våras, men på grund av distraktioner som mitt mastersprogram kände jag att jag måste läsa om den nu. Läs också Vackra människor, när ni ändå håller på.

Träning: Jag vet ju ingenting om träning så i går bad jag Magnus göra ett träningsprogram för mig. På skoj, alltså. Så här ser det ut i dag:

Dag 1:
Intervallträning

Spring så snabbt du orkar i 2 minuter. Vila genom att i lugn takt promenera i 1 minut. Upprepa 10-15 gånger.
Plankan (hårt)

Vem är med? Man får får NATURLIGTVIS äta precis vad man vill och fuska så mycket man har lust. Min ständiga träningsfilosofi är att det ska vara roligt.

Diet: Och på tal om mat så skriver Time om hur den glutenfria dieten är helt onödig (bara dyr) för de allra flesta av oss.

Ekonomi: Kom också ihåg att diskutera er lön med kolleger. Det gynnar bara arbetsgivaren att hemlighålla det man tjänar.

Feminism: Just det, en grej till. Den där Alwaysreklamen som alla är så begeistrade av “Run like a girl” jag stör mig så jävla mycket eftersom det är en klassiker i kategorin sälj grej med feminism. Men det tänkte jag hetsa upp mig i i veckans podd.

Peace out.Helena S · 6 years ago
Den där reklamen ja. Samma irritation. Angående lönerna har jag sagt det förut och säger det igen: dags för Finland att ta lärdom av UK där normen är att publicera lönen med jobbannonsen.

Anna · 6 years ago
Intressant! Eftersom jag inte är feminist förknippar jag inte videon med feminism utan med jämställdhet. Jag tycker aldrig det är fel att lyfta upp jämställdhet. Jag ser fram emot podden, är nyfiken att höra din motivering till varför det är problematiskt att sälja saker med hjälp av ett jämställdhetsbudskap.

Basse · 6 years ago
Nice moves, sis.

anna · 6 years ago
Jag vill vara med på träningen! Är i desperat behov av att komma igång. Ska göra dag 1 i morgon! Vad menas med "hårt" btw ang. plankan?

Smulan · 6 years ago
1. Blev också besviken på reklamen, kanske för den var lite för hypad, hade väntat mig något djupare. Och rubriken "Every WOMAN should see this". Mja. 2. Intervallträning är SÅ effektivt.3. Du har så rätt om det där med att diskutera lön med kolleger. Bl.a. därför jag själv vågade förhandla om min lön.4. När kommer ni till Helsingfors och var ska ni bo?

Peppe · 6 years ago
Jag läste att du skrev det där om lönerna i UK i en annan tråd. SÅ jäkla bra!

Peppe · 6 years ago
men Anna, om du ska delta i diskussionen här skulle det vara hyggligt om du läste åtminstone det allra, allra mest grundläggande om feminism och jämställdhet. Annars finns det ingen poäng med att diskutera.

Peppe · 6 years ago
Thanks, bro.

Peppe · 6 years ago
JA! Välkommen! Jag brukar köra 10 minuter när jag kör hårt.

Peppe · 6 years ago
Smuli!1. precis så. Skuldbeläggande av kvinnor. "Si nu kvinnfolk vad ni gör åt er själva!" Det underliggande budskapet är att kvinnor får skylla sig själva.2. och fy fan så tungt.3. Heja och bra gjort! Vi hänger förresten en del med en av ägarna till Kiosked här i LA.4. Vi kommer i slutet av nästa vecka. Är hemlösa i juli och flyttar in i en möblerad lägenhet på Vävaregatan i augusti (där bor vi tills årsskiftet).

Anna · 6 years ago
Jag har, som sagt, läst väldigt mycket. Ju mer jag läser desto mer tar jag avstånd från feminismen, för den gör precis samma fel som jag själv är så arg på: att man gör skillnad på människor beroende på vilket kön de har. Könet ska kvitta, alltid. (utom när man besöker toaletter och simhallar i vissa länder, och om man t.ex. söker jobb som skådespelare)

Anonym · 6 years ago
Får man då fråga varför du inte startar en egen blogg och slutar hänga här? Liksom, helt ärlig fråga. Du verkar ju inte hänga med i någon diskussion alls hur som helst?Rekommenderar dig att 1) starta egen blogg och 2) sluta läsa bloggar som du inte förstår/gillar. Man mår så otroligt mycket bättre av sånt.

Anna · 6 years ago
Tack för tipsen! Jag hänger här för att jag lär mig så otroligt mycket genom att läsa Peppes inlägg och alla kommentarer. T.ex. i samband med #yesallwomen -diskussionen och kommentarer som "alla kvinnor vet hur det känns att gå med nycklarna i handen och vara rädd för män en mörk kväll", insåg jag att det är ganska stor skillnad till mitt liv. Jag är individualist och ser inte en kvinna eller man när jag går på gatan, jag ser människor. Går jag på gatan en mörk kväll är jag väldigt sällan rädd, och om jag är rädd är jag inte rädd för män utan för människor som känns skumma. Träffar jag en ny människa är steget att börja tala med hen lika långt eller kort oberoende av kön. Här, och på andra feministers bloggar, har jag insett att det finns människor som gör skillnad på kön, och det är något jag tycker vi borde försöka frångå.Därför är t.ex. kvoteringen en nyckelfråga för mig. Jag förstår feministers tankegång, men jag håller inte med i att det är rätt lösning. Ett exempel: Jag hörde nyligen om en finländare som höll på att doktorera inom medicin. Hon blev gravid och handledaren sa att hon får vara borta sex veckor, sen måste hon fortsätta jobba. När hon sa att det är för kort tid sparkades hon ut från gruppen och nu har hon sina doktorsstudier på hälft och kan inte gå tillbaka till samma grupp längre. (Hon har varit i kontakt med facket och försökt kämpa, men det har blivit en olösbar situation och hon ger nu upp)I en situation som denna, att hon och andra kvinnor hamnar lämna sin akademiska karriär bakom sig pga graviditet, förstår jag att man lätt börjar skrika "vi behöver kvotering av kvinnor för att öka andelen kvinnor!" MEN det är inte en bra lösning. Varför? Jo, då gynnas också sådana kvinnor som aldrig råkat ut för diskriminering! Och det vore ju lika orättvist som att gynna män som inte råkat ut för diskriminering. Om man endast skulle kvotera in människor (oberoende av kön) som råkat ut för diskriminering, då skulle jag kunna godkänna det. Om min kompis, eller någon annan förälder (oberoende av kön) råkat ut för detta, att man velat vara föräldraledig längre än sex veckor men det inte funkat, då skulle man lättare kunna få t.ex. stipendium att fortsätta studierna. Forskning är ju ett område som är knepigt, man kan inte så där bara ta en lång paus eftersom resultaten måste publiceras snabbt. Detta exempel är heller inget exempel på att en kvinna diskrimineras, ifall en man hade velat vara ledig längre än sex veckor hade det gått lika för honom. Det är alltså diskriminering av föräldrar, inte kvinnor.Med kvotering ser jag dessutom en stor risk i att när man kvoterar in kvinnor, så lyfter de i sin tur upp andra kvinnor till nya poster, och det är precis samma problem som hittills har funnits, att män lyft upp andra män. Könet ska alltid kvitta.Kanske du har rätt i att jag borde starta en egen blogg :) ska fundera på saken! Tills dess fortsätter jag gärna läsa både här och på andra feministers bloggar, eftesom jag lär mig om feminism då. Jag mår bättre av att lära mig nya saker än att hålla mig borta från sånt som jag inte gillar. Och vem vet, kanske någon annan läsare här också lär sig något nytt genom att läsa mina kommentarer, trots att vi tänker olika är våra åsikter lika värdefulla. Både jag och feminister strävar ju efter jämställdhet.

Mia · 6 years ago
Jag är kanske för mjäkig men jag blir liksom bara glad att glassiga reklamare försöker göra något "bra" med makten de har. Sedan om de inte gör det annat än för att sälja deras produkt, ja jag tänker väl att de tänker sälja den i vilket fall som helst. Hellre då att de säljer den på ett nyskapande sätt än genom att fortsätta köra på i samma unkna spår.

cruella · 6 years ago
Jag kom in snett på "Run like a girl" och fattade inte förrän långt senare att det var mensskyddsreklam. Då infann sig en något fadd smak. MEN! Being who I am fortsatte jag förstås att googla om det här med flickors/kvinnors kroppar och när vi tappar självförtroendet och tror att vi inte duger till att kasta boll eller kuta, åka bräda eller vad fan. "Throwing like a girl" heter en klassisk feministisk text av Iris Young, fenomenolog och feministisk filosof. Den handlar om samma sak från ett mer akademiskt och idéhistoriskt perspektiv. Därifrån hamnade jag i en text som heter "Throwing like a Brazilian" som säger intressanta om än självklara saker om hur vi blir bra på det vi övar på och det andra - not so much. (Capoeirakillar och fotbolltrollare som inte kan ta emot ett par kastade nycklar typ).Så sammanfattningsvis - JO, jag är glad att videon gick runt ändå:-)

Peppe · 6 years ago
Du är inte alls mjäkig. Jag stör mig bara på att det är kommersiella intressen som dikterar ideologier.

Peppe · 6 years ago
Fast Anna, det verkar mer som om du bara vill ha bekräftelse om att dina überliberala åsikter är rätt än att verkligen lära dig någonting. Jag kan ha fel, men oftast känns det som om du resonerar så här: "Jag har personligen inte upplevt något och därav kan det inte existera". För övrigt är feminism och jämställdhet samma sak.

Johanna · 6 years ago
Ja men eller hur?! Själva varufieringen av feminismen skaver. Sen så är jag lite tveksam till om budskapet alltid är överordnat avsändaren? Var går vår gräns för det? Hade det varit ok om tex American apparel gjort samma reklam eller låt säga SD (iof ett politiskt parti men ändå lek med tanken). Sen tänker jag också en hel del på varför det är just feministiska budskap som är så kommersiellt gångbara just nu. Vad skulle hända om låt säga Volvo gjorde en reklam som inte alls handlade om bilar utan om att tex barn till arbetarklassen har svårare att lyckas på universitetet? Skulle det funka? Beror det på att feminism är så avpolitiserat (speciellt budskapet i denna reklam - annat skulle det nog låta om det handlat om tex våld) och ickehotande? Hade varit mer spännande om mensföretaget gjort en feministisk reklam om just mens! Tänk en blodig historia om att mens är inget att smussla me eller om hur många kvinnor som faktiskt lider under mensen... Hur som, håller med dig om att det är problematiskt.

Anna · 6 years ago
I så fall har du missuppfattat ganska mycket. Jag har aldrig resonerat att diskriminering inte finns även om jag själv inte upplevt den. Jag kommenterar för att jag vill visa en annan syn på saken än du och andra feminister har. T.ex. påståendet att feminism = jämställdhet är en motstridighet ifall feminismen förespråkar kvotering. Ifall jämställdhet innebär att alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter oberoende av kön är kvotering mot jämställdhetens princip, eftersom kvotering innebär att två personer av olika kön inte har samma möjligheter i en jobbansökan. Två fel gör inte ett rätt, precis som du väldigt bra beskrev det gällande män i shorts: "Objektifieringen och dubbelbestraffningen av kvinnor löses inte genom att göra samma sak mot män."

Maria · 6 years ago
Anna, menar du då att två personer av olika kön har helt samma möjligheter och utgångsläge i en jobbansökan i nuläget? Kvotering kan, enligt mig, vara ett medel som tillämpas för en tid, för att sträva till och nå förbättringar avseende jämställdhetsläget i arbetslivet, eftersom att enbart utgå från likabehandling i teorin inte verkar ge resultat i praktiken?

Anna · 6 years ago
Nej inte alltid tyvärr. Men kvotering är att göra samma fel som man vill frångå, att favorisera någon enbart på grund av kön och inte kompetens. Det är bättre att t.ex. ha anonyma ansökningar och utbilda rekryterare att inte låta könet ha betydelse. De som söker en tjänst ska också ha rätt att höra motiveringar till varför man blev eller inte blev vald. Det vore också intressant att göra utredningar över hur rekryteringsprocesserna går till på arbetsplatser, t.ex. statistik över andelen sökanden av olika kön, och hur könsfördelningen av de valda ser ut.

Basse · 6 years ago
Om du visste hur rekryteringsprocessen för ledning/chefer ser ut, skulle du inte föreslå anonym rekrytering för sånt - och de är just för ledningsjobb könskvotering föreslagits. Jag kan också berätta att ingen blir lidande av könskvotering för ledningsgrupper, det enda det innebär är att rekryterarna och den anställande parten får lägga ett par extra strån i kors för att hitta kompetenta kvinnor utanför sina etablerade, penisbetonade kretsar. Och tro mig, dessa kvinnor finns.

Johanna L · 6 years ago
Här kommer en artikel och den forskning den bygger på om sossarnas framgångsrika kvotering varannan damernas under 1988-2010. "Könskvotering leder till högre kompetens hos män."http://www.dn.se/ekonomi/konskvotering-leder-till-hogre-kompetens-hos-man/?brs=dhttp://www.ifn.se/publikationer/working_papers/2013/985

Anna · 6 years ago
Basse: Nej det gör jag inte heller, för det föreslår jag utbildning och utredning, men i vissa fall är anonyma ansökningar bra, det håller du väl med om? Tyvärr handlar kvoteringen inte bara om ledningsjobb. Här är exempel på att kraven sänks för att kvinnor lättare kan bli brandmän http://www.exponerat.info/kvinnliga-brandman-i-lund-anvande-elva-minuter-for-att-forcera-sakerhetsdorr-inget-liv-kvar-da/ "2011 drev vi tillsammans med Centrum för Rättvisa ett fall i domstol som rörde en svensk brandman som trots två års utbildning nekades jobb vid Södertörns Brandförsvar. Samtidigt som ett antal kvinnor med sämre eller inga relevanta meriter fick jobb som brandmän"Och nyligen kunde man läsa att det är av betydelse vilket kön låtskrivare har i Melodifestivalen http://www.metro.se/nyheter/varannan-damernas-i-melodifestivalen/Hdznfy!1xTlPJPfivnTByIJAN8UTw/ Könet ska kvitta. I detta fall skulle det passa bra med anonyma bidrag, först när bidragen är valda får man veta vem som komponerat.Johanna L: Tack! Intressant läsning. Men ändå är inte kvotering rätt, ifall de inkvoterade kvinnorna är mindre kompetenta än män som blir bortvalda. Den situationen är vanlig ifall utbudet av kompetenta män är väldigt högt. Den rätta metoden är i stället att utvärdera vad de "de mediokra männen" har åstadkommit och kicka ut dom om dom inte gjort vad som krävts eller önskats.

maria · 6 years ago
Man brukar väl skilja på radikal och måttfull kvotering. I den sk måttfulla beaktar man väl, om jag förstått saken rätt, först kompetens å kvoterar därefter till den underrepresenterade gruppens fördel.

Johanna · 6 years ago
Anna: Exponerat som källa? Really? En sajt med 0 trovärdighet.

Anna · 6 years ago
Läser du hellre på svd? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-och-man-gav-inget-sommarjobb_6304688.svd Orsaken att jag valde exponerats länk är att den belyste problemet bättre. Det har ingen betydelse om det är en man eller en kvinna som får jobbet som brandman, det enda som har betydelse är att hen är den som är mest kapabel att klara av jobbet och har den bästa utbidlningen för brandmansjobb.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.