Boklista

10 years ago

I Helsingfors går det rykten om att min bok Vackra människor har kommit från tryckeriet och om allt går som det ska finns den kanske redan nästa vecka i bokaffärer runt om i Finland (önskar verkligen att jag kunde säga detsamma om Sverige) samt på internetbaserade handlar i stil med Adlibris. Bor man utanför Finland och Sverige och vill köpa boken är portot för 1-2 böcker 12 € och 5 böcker eller fler 25 €, hälsar förlaget. Vill man inte betala porto alls kan man vänta på e-boken som inom ganska kort (=ingen vet exakt när) lär dyka upp på förlagets webbplats.

BOKLISTA jag stal av Nio till Fem.


Snabbläsare eller långsamläsare?
Snabbläsare. Läser jag romaner läser jag bara för att underhålla mig själv. Läser jag kurslitteratur går det långsammare eftersom jag då är tvungen att stanna upp och försöka förstå.
Tegelstenar eller tunnisar?Tegelstenar. Gillar jag en bok vill jag att den ska hålla på länge. Gillar jag ej släpper jag den efter femtio sidor.
Bibliotek eller bokhandel?Bokhandel. Så dålig på att lämna tillbaka böcker. Fast jag ska lära Vidar älska bibliotek. Minns hur jag själv ÄLSKADE att botanisera i bland barnböcker när jag var liten (min mor berättade att jag var så ivrig att jag det första jag gjorde var att springa in och kissa när hon tog mig till ett bibliotek. Alltså minst en gång i veckan).
Ljudbok eller e-bok?Kämpar fortfarande med Eklunds Labyrint som ljudbok. Helt jävla omöjligt att inte somna. Säger därför e-bok.
Inbunden eller pocket?Ingen skillnad för mig. Pocket fysiskt lättare att hålla upp. Inbunden snyggare i bokhyllan.
Vampyrer eller spöken?Kanske vampyrer om jag måste välja. Inte längre så intresserad av det övernaturliga. Fast gillar Ajvide Lindqvist.
En i taget eller slalomläsning?
Slalom.
Nytt eller gammalt?
Mest nytt. Önskar att jag var bättre på klassiker.
Bokmärke eller hundöra?
Hundöron.
Snacks eller godis?
Ingendera.
Biografier eller memoarer?
Biografier.
Skräck eller chicklit?
Hellre skräck. Tycker för övrigt inte alls om chicklit-genren. Eller tycker att det finns ett lätt förakt i benämningen
chicklit. Böcker skrivna av lite "vimsiga, busiga, kärlekstörstande och konsumtionshetsiga quinnor med glimten i ögat" för motsvarande kvinnor att läsa. Vad fan liksom? Lika lite som jag vill läsa dicklit är jag intresserad av en kategori böcker som förminskar både författare och läsare. Det är som att dela in böcker i kvinnolitteratur och litteratur.
Soffan eller sängen?
Jag är med på båda.
Inne eller ute?
Allt funkar.
Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska?
Svenska, engelska och finska och lätta böcker på spanska funkar på originalspråk. Allt annat översatt till svenska.
Poesi eller prosa?Prosa.
Kvinnliga författare eller manliga författare?
Just nu mest kvinnliga, men jag läser också manslitteratur.
Boken eller filmen?
Boken.
Kokbok eller Bakbok?Kokbok.
Kärlek eller spänning?
Båda. Önskar jag kunde skriva spänning.
Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade.Minns ej. Kanske Den långa flykten. Eller är det en barnbok?
Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom:Bröderna Karamazov.
Jobbigaste bok jag läst:Läste allt av Stephen King som tonåring. Detta skapade en solid grund för min rädsla för mörker. Drömde mardrömmar i tio år efter It. 
Bästa barnboksförfattaren:Måste hålla med Nio till Fem: Roald Dahl.

Kugge · 10 years ago
Åh spännis, drömde om din bok förra natten!! :)

Peppe · 10 years ago
Är det sant? Gud vad roligt. Hoppas att du gillade den i drömmen :)

Anonym · 10 years ago
Kanske du vill ge dina bästa lästips till semestern?

Kugge · 10 years ago
Jag tror inte jag hann börja läsa den, du gav mig utprintade A4:or från mitten i boken, hehe. Men väntar på (e)boken!

Magdalena · 10 years ago
Hej!Kan meddela att din bok är slutsåld, hade förbeställt via adlibris men fick meddelande idag att det är slut så jag håller tummarna för att det kommer fler från tryckeriet och att jag får chansen till en bok med :)Kommer boken att tryckas i begränsad antal eller kommer alla som vill ha en kunna köpa en bok?

Evis · 10 years ago
Halloj, förbeställde din bok via Adlibris i mars och nu kom det mejl att de annullerat mitt köp och inte kommer skicka den för att den är tillfälligt slut hos leverantören. Vad händer? Snyft.. Kan du meddela då/om det kommer fler man kan beställa till stackars Stockholm?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.