Feminism i usa

7 years ago

Anonym: 
Jag upplever allt fler kvinnor som är uppenbart antifeministiska, alltså inte bara likgiltiga och ovetande, utan riktigt aggressiva. Jag undrar om du har funderingar kring det? Teorier om varför vissa unga kvinnor i dagens Finland kan vara riktigt antifeministiska? Jag förstår (ogillar men förstår) karlar som är på det sättet, men kvinnor…? Känns ologiskt.

Skulle också vara intressant att läsa om dina upplevelser av feminism i USA.


Bra fråga! Har funderat mycket på den. På basen av vad vi pratat om på kursen Gender and the News Media, det jag läst och vad folk i min närhet sagt finns det enormt mycket antifeminism i USA och också väldigt pålästa och feministiska personer. Det som är tråkigt är att landet halkar allt längre ner på World Economic Forums Gender Gap-lista, att det finns stater som vill förbjuda abort och att det knappt finns nån föräldraledighet alls. Många av mina yngre (kvinnliga!) klasskamrater tycker att en kvinnas uppgift är att stanna hemma och sköta om hushåll och barn, medan mannens uppgift är ett försörja familjen. Suck. 

Samtidigt finns det en massa feminister som ser de strukturella orättvisorna och som vägrar acceptera patriarkatet. Det diskussioner om intersektionalitet och det finns bra feministisk humor, skitbra litteratur och en massa universitet med smarta genusforskare. En grej jag funderat på är feministmän. Jag är bombsäker på att de finns, men har själv ännu inte stött på manliga feminister.

Jag har själv inte så stor erfarenhet av finländska kvinnor som är direkt antifeministiska, men det beror säkert mer på mig själv än på att de inte finns. Jag skulle tippa på att a) Finland ofta ligger efter i den feministiska debatten b) det handlar om ren okunskap (på basen av min erfarenhet pratas det väldigt lite om könsroller, feminism och jämställdhet i skolorna) c) nån slags neoliberal inställning där folk har svårt att se förbi sig själv (exempel: “jag har personligen aldrig upplevt diskriminering, därför finns det ingen diskriminering“. Är man själv privilegierad (vit, medelklass, välutbildad) har man ibland svårt att se att alla inte startar från samma linje. 

Gudrun Schyman sa i en intervju att man ska skita i de som är uttalat antifeministiska, de kan man ändå inte övertyga. Istället ska man prata med dem som inte riktigt vet vad feminism är.

Lina · 7 years ago
Jag börjar för min del tröttna på den feministiska debatten som bara går ut på att synliggöra förtryck. Jaha, men den då? Nu vet vi det. Dags att skrida till handling, att leva sitt liv som kvinna som ett gott exempel för de kvinnor som ännu är "psykologiskt förtryckta" och ser sig som maktlösa offer. Jag vill ha konkreta exempel på lösningar och kvinnliga förebilder att se upp till - inte för att de är så bra på att tala om feminism utan för att de är aktiva subjekt i sina liv. Jag tycker det börjar räcka med de här diskussionerna som går i cirklar och allt joho-nähä nu. Jag tror inte det tar oss nånstans att vi hamnar i extrema positioner. Men jag är absolut feminist i den bemärkelsen att jag är emot förtryck pga kön (och hudfärg, ålder, klass osv). Som kvinna skulle jag tycker jag dock att det är hycklande att i första hand vara emot det förtryck som drabbar en själv. Många feminister bryr sig ganska lite om andra typer av förtryck, som det verkar.

Anonym · 7 years ago
Voj så man njuter när man får höra intressanta svar på frågor man ställt :) Just det där med att folk är så privilegierade har jag också tänkt på. Man ser vad man vill se... Jag gillar nog Gudrun från och med nu!Lina: Jag håller delvis med dig, vill också se fler som faktiskt lever ut feminismen. Samtidigt är ju en debatt faktiskt just det, en DEBATT. Vi vet mycket lite om andras liv och hur de lever dem. Kanske du själv kan berätta hur du lever och föregå med gott exempel? Jag litar på att de feminister jag ser upp till lever som de VILL leva. Det är ju det som en del av feminismen går ut på - att folk ska ha möjlighet och rätt att leva som de vill utan att skada andra. Själv tycker jag det ibland, inte alltid, känns onödigt med en massa personliga beskrivningar om hur fint och jämställt man lever. Hur lever man egentligen "jämställt" i andras ögon förresten? Är det klassikerna som ska visas upp, att ens partner "minsann sköter hemmet också" eller är det att man beter sig på ett visst sätt...? Jag vill inte att någon visar mig hur jag ska leva jämställt, det väljer jag själv. Att man sen kan engagera sig i olika föreningar och i politik är en annan sak, det är något man skapar tillsammans med andra.

Anna · 7 years ago
Jag är inte feminist eftersom jag inte anser att kvinnan generellt är underordnad mannen. Jag anser att man inte kan värdesätta makt olika. Kvinnor har ju väldigt stor makt på vissa områden, t.ex. i hemmet. Den makten kan inte jämföras med att män i genomsnitt har större makt i vissa delar av arbetslivet. För att uppnå jämställdhet måste man jobba lika hårt mot orättvisor som gynnar kvinnor och det upplever jag att feminister inte gör. Jag gillar inte heller snacket om "systraskap". Könet ska kvitta! Jag ogillar också frimurarna och andra liknande herrklubbar, samt kvinnojourer - det har ingen skillnad vilket kön man har, man ska vara välkommen ändå. Jag skulle inte heller vilja kalla mig maskulinist, för det tycker jag låter som om man jobbar bara för mansfrågor. Därför är det lika ologiskt för mig att kalla mig feminist. Alla som är för jämställdhet och kallar sig feminister, borde ju också kalla sig maskulinister då de jobbar för mansfrågor? Jag är ingen antifeminist i det avseendet att jag tycker feminister gör ett bra jobb på vissa områden (dock tycker jag t.ex. kvotering är helt fel), men jag tycker feminismen idag är onödig eftersom det finns ett neutralt begrepp som jobbar för båda könen - jämställdism. Jag upplever att män diskrimieras i minst lika hög grad som kvinnor i dagens Finland, men på olika sätt förstås.

Basse · 7 years ago
"Som kvinna skulle jag tycker jag dock att det är hycklande att i första hand vara emot det förtryck som drabbar en själv."Ja, det gäller ju bara hälften av världens befolkning...

Tommix · 7 years ago
Utanför ditt inläggs ämne, men jag har undrar hur du ställer dig till detta förslag.http://www.friatider.se/forslag-gor-det-straffbart-kritisera-feminismDet läggs alltså fram förslag om att kriminalisera kritik av feminism. Detta fick mig att höja lite på ögonbrynen och ter sig inte direkt som någonting som borde få förekomma i ett fritt demokratiskt samhälle.Censur, det är någonting som Robert Mugabe pysslar med, inte vi.Vad är dina åsikter om detta förslag?

Anonym · 7 years ago
Tycker det där förslaget är vettigt eftersom kvinnohat är ett enormt problem i samhället. Mängden kvinnor som får hatmeddelanden speciellt på internet är enorm. Det är rena trakasserier det är frågan om och många är nog jävligt trötta på det.Man kunde dock ändra lite i förslaget, t.ex. är det lite svårt att veta vad som menas med "opposition mot feminism och jämlikhet". Man måste ju få komma med kritik, som du säger. Men det är jävligt stor skillnad på kritik och trakasserier. "Vilja att återskapa en hierarkisk social ordning i vilken heterosexuella män är privilegierade" och "Opposition mot att avskaffa kategoriseringar baserade på kön, ras och sexuell läggning" tycker jag däremot låter bra.

Anonym · 7 years ago
Hej Peppe! Jag känner en feministman, nämligen min far. Jag kan alltså intyga att dessa feministmän existerar, övrigt kan jag belysa att min far är 50+ och icke akademiskt utbildad, men ganska insatt i samhälle och politik på sitt eget lilla sätt. Det är han i min omgivning som mest uppskattar t.ex. Nanna Johanssons skriverier etc. Kommer inte ihåg om han någonsin skulle ha kallat sig feminist, men värdena matchar iallafall. Ha det så bra där borta!

Anna · 7 years ago
"Tycker det där förslaget är vettigt eftersom kvinnohat är ett enormt problem i samhället. Mängden kvinnor som får hatmeddelanden speciellt på internet är enorm. Det är rena trakasserier det är frågan om och många är nog jävligt trötta på det."Jag är ingen lagkännare, men är inte hot och trakasserier nu redan mot lagen? Din kommentar får det att verka som om hatmeddelanden är ett kvinnoproblem, det stämmer inte. Det är väldigt många män som blir utsatta. I denna undersökning var det fler män än kvinnor. http://www.journalisten.se/nyheter/var-tredje-journalist-hotad-det-senaste-aretOch punkten "kategoriseringar baserade på kön, ras och sexuell läggning" - det är ju precis vad kvotering är. Ifall man kvoterar HAR könet betydelse, vilket den enligt jämställdhetens grundprincip inte får ha. Så feminister som förespråkar kvotering skulle bli lagbrytare. (inte mej emot, jag är mot kvotering)

Anonym · 7 years ago
Den undersökning du länkar till hänvisar till journalister som blivit hotade, inte människor i allmänhet. I övrigt säger artikeln inte heller om personerna som svarat i undersökningen har blivit utsatta för upprepade hot eller om det är frågan om engångsförteelser. Igen - det är stor skillnad på begreppen. Men - Jag borde nog ha uttryckt mig tydligare. Jag menade kvinnor som skriver om feminism. Jag påstår mig ha en mycket bra bild av saken eftersom jag följt feministisk debatt i många år. Alltid är det nån som är arg, och ofta är det nån som kommer med osakligheter. http://debatt.svt.se/2013/02/18/jag-har-aldrig-blivit-mordhotad-av-feminister/ - Läs och begrunda!I övrigt kan jag rekommendera flashback forum till dig. Kiva plats att få ut sin ilska på.

Peppe · 7 years ago
Om jag förstår rätt är det är förslag som inte enbart handlar om feminism, utan också jämlikhet och antirasism.Sen tycker jag att Fria Tider (en högerextremistisk publikation) som publicerar den här texten både rubricerar fel och skriver om hela förslaget. Det handlar inte om att man inte ska få "kritisera feminismen" utan om vidta åtgärder mot vad man kallar "hot, hat och trakasserier" främst på Internet. Ganska stor skillnad.

Peppe · 7 years ago
Hurra! Jag känner också feministmän i Norden (bland annat min egen man), men har inte stött på någon i USA ännu. Hälsa din pappa att jag hejar på honom (och dej)!

Peppe · 7 years ago
här kan man läsa om jämställdhet i Finland:http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/-/_julkaisu/1845890#sv

Anna · 7 years ago
Tack för länken! Den visar t.ex. att män är så vana vid diskriminering att de inte ens inser själva att de är diskriminerade. "En dryg tredjedel av männen men bara knappt var femte kvinna gjorde bedömningen att könen är jämställda." - ALLA finska män är diskriminerade i och med värnplikten medan ingen kvinna diskrimineras i lagen, vilket gör att det är konstigt att fler män än kvinnor tycker könen är jämställda i Finland... män är vana vid förtryck och har kanske till och med blivit lärda att inte gnälla över orättvisor som drabbar dem på grund av kön.

Peppe · 7 years ago
Men nu handlar det inte om vad man tycker och känner, utan om fakta. Kvinnor är underrepresenterade i ledarpositioner, lönemässigt, de tar ut mest föräldraledighet och de hör till den största enskilda gruppen mest fattiga i världen. För att kunna diskutera jämställdhet måste man se strukturer och förstå analys. En patriarkal struktur är att män belönar och kvoterar in andra män i till exempel bolagsstyrelser. Nina Åkestam skriver väldigt tydligt om feminism: http://blogg.resume.se/nina-akestam/2012/07/05/almedalsveckan-del-3-darfor-ar-jag-feminist/Och om strukturer: http://blogg.resume.se/nina-akestam/2013/06/24/qa-del-2-om-jamstalldhet-och-feminism/Och om kvotering: http://blogg.resume.se/nina-akestam/2013/09/02/kvoten/

Anna · 7 years ago
Men nu handlar det inte om vad man tycker och kännerMeningen "En dryg tredjedel av männen men bara knappt var femte kvinna gjorde bedömningen att könen är jämställda" går väl inte att tolka på något annat sätt än att man har frågat människor om ifall de upplever att könen är jämställda eller inte. Så visst handlar det ju då om vad man tycker och känner? Om män känner sig jämställda trots att de diskrimineras enligt lag visar det att män inte är vana att tänka i banor att också de kan vara diskriminerade.

Peppe · 7 years ago
Feminism handlar om att män och kvinnor ska vara jämställda. Inte att det ena könet ska ha fördelar över det andra (eller tredje)

Anna · 7 years ago
Jämställdismen handlar om samma sak. Huvudsaken är väl att vi kämpar mot samma mål i alla fall :)

Peppe · 7 years ago
Haha, låt gå! Vi vill båda att det ska vara rättvist. :)

Basse · 7 years ago
Tommix: kanske bättre att analysera och länka till själva källan än analysera det via Fria Tider, som kanske inte är världens mest pålitliga sajt?

Mikku · 7 years ago
Hej Peppe! På tal om feministmän i USA, här är en TED talk som verkligen är värd att se! :) http://www.upworthy.com/a-ted-talk-that-might-turn-every-man-who-watches-it-into-a-feminist-its-pretty-fantastic-7

Peppe · 7 years ago
Tack! Ska kolla asap.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.