Tjejepitetet

10 years ago

En av mina nyaste vänner, Johanna, sa nånstans att hon är trött på alla spaltmetrar som tillägnas snubbar. Inte bara till att hylla alla män som gör TV, podcaster, scenshower, filmer och what not, men också till att klaga på den snubbifierade världen. Johannas poäng var att vare sig vi hyllar män eller kritiserar all mansproducerad media får de en massa plats. Vi kunde plocka bort varannan krönika som handlar om valfri penisduo och istället skriva om roliga, smarta och kreativa kvinnor.

Min minirevolution är att undvika att uttalat skriva om filmer, krönikor, podcaster, böcker och what not som kvinnor producerat, utan istället skriva om dem som.... sitter ni ner? SOM OM DE VAR VILKA MÄNNISKOR SOM HELST SOM GJORT DEM. Typ så här: "Den här filmen är jättebra. Se den!"  istället för "Den här filmen av en kvinnlig regissör är jättebra. Se den!" Inte bekräfta den manliga normen genom att betona det kvinnliga.

En annan sak som vi måste sluta göra är att kalla vuxna kvinnor för tjejer och flickor.

soxxy · 10 years ago
Jag var igår på Tiger Bells spelning och det var roligt att se kvinnliga rockmusiker på en annars ganska så mansdominerad scen. Vet inte hur många band med enbart manliga medlemmar jag har sett genom åren och kännt "halo var är kvinnorna ?" Det kändes som en frisk fläkt, men man måste play it cool och inte göra ett nummer av det just av de orsaker du nämner. Jag skulle inte förlåta mig själv om jag t.ex. hade kallat dem för ett "tjejband". Man kan faktiskt bara säga att de är bra och grymma, att de har bra musik, bra scenframträdande osv, dvs precis så som man annars skulle göra. Varför ska man poängtera att de är kvinnor? Det känns som att det går fel genast man gör det. Det är svårt att betona och lyfta fram när det är något kvinnor gör, utan att effekten också blir att man bekräftar den manliga normen.Jag är med i samma minirevolution!

Jenny · 10 years ago
Och dessutom kunde man överväga när det är sakligt/lämpligt att skriva om kvinnor och bara använda deras förnamn i texten (vilket blir flickaktigt, familjärt eller reducerande...). Fast det beror på sammanhang förstås, skriver man om en kompis på en blogg t.ex. är det inte samma sak (fast då låter bara efternamn också lite coolt kanske?).

Peppe · 10 years ago
Bra resonerat och Viva la revolucion! Och tack för den snygga hälsningen från spåvagnen!

Peppe · 10 years ago
JA! Mycket bra poäng.

Starkismor · 10 years ago
Ja härreminjee ja, tjejer och flickor. Kvinna låter väldigt tekniskt, kan vi inte återerövra ordet DAM!? Vem vill inte vara dam?

Sanne · 10 years ago
Jag blev irriterad i Hobbit filmen (The Desolation of Smaug) när orcerna pratar om Tauriel som SHE-elf och dom andra blir bara elves. Må vara att det var det enda sättet för orcerna att skilja på alla elves men ändå. Äcklit.

Anna · 10 years ago
JA! Tar efter.

Lisa · 10 years ago
Word, Pepps (och ni andra)! Reclaim dam, bästa svenska alternativet till min engelska fav, lady. KLART man vill vara! Passar också på att slå ett slag för donna (särskilt i mer raffiga sammanhang). Pondus i det tycker jag.

Lina · 10 years ago
Det med att bara skriva ut förnamn tycker jag i större utsträckning drabbar åldringar och barn, både män och kvinnor. "Bertil, 92" och "Lisa, 6" står det hela tiden. Så i det fallet tycker jag att det finns kanske ännu mera åldersrasism än sexism.

Peppe · 10 years ago
Jag är med på dam.

Peppe · 10 years ago
men precis. Till och med fantasifoster (skapade av män) gör mannen till norm. eckligt.

Peppe · 10 years ago
JA!

Peppe · 10 years ago
Jag ska börja använda donna.

Peppe · 10 years ago
du har så rätt. Åldersrasismen är hemsk.

Donna Jooles · 10 years ago
Haha, roliga kommentarer :) Det värsta var väl den finska kortfilmsnomineringen här om vintern när det var suomalaiset äidit som hade fått en Oscars-nominering eller vad det nu stod i löpen. Så förminskande, som om det var en instagram hemmavideo och inte en saklig produktion...

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.