Skriva bok

10 years ago

Om bara två månader blir det maj och månaden då min roman Vackra människor kommer ut. Det har nästan hela tiden varit fruktansvärt roligt att skriva den (helt annorlunda än min första bok Livet & barnet som verkligen var en pärs. Gud vad jag var trött på mig själv efter det). Men alltså fiktion, jag gillar att hitta på intriger och karaktärsdrag och betrakta min egen omgivning och plocka ut bitar jag kan använda i historien.

Jag har kanske bloggat om det förut, och åtminstone pratat om det i podden, men en gästföreläsare sa att han alltid läser sina böcker högt för sig själv. På så sätt hör han om dialogerna är naturliga och att det finns flyt i texten. Magnus var vänlig nog att erbjuda sig att läsa högt Vackra människor innan den går i tryck. Problemet med det är bara att Maggan efter många år som radiopratare är skitbra på att få medioker text att låta ganska hyfsad. Fast det är kanske bra eftersom det är så himla känsligt att ge ut en bok en själv skrivit. Jag känner redan nu hur jag håller fram mitt nakna bultande hjärta för recensenter och bokbloggare att slita i tusen bitar. För att inte tala om alla andra som kommer fram och förklarar att boken var helt okej, och att de själva funderar på att ge ut en bok, men att de inte hinner. Och en vill skrika: INGEN HAR EGENTLIGEN TID ATT SKRIVA EN BOK MELLAN JOBB, FAMILJ, NETFLIX, STUDIER, GYM OCH INTERNET. Men istället svarar en: "Gud vad roligt! Det ska du absolut göra så fort du hinner!"

Starkismor · 10 years ago
Du kan väl banda in Magnus då han läser så har du ljudboken klar med en gång! :)Föresten, banda in? Säger man så? Eller spola fram? Jag menar, det handlar knappast om stora ljudband längre. Vad heter det med hippa svenska termer?

Sara · 10 years ago
Hahahaha! Eller tystnaden som uppstår då en person man plötsligt träffar står och överväger om den borde säga att den läst ens bok, men sedan besluter sej för att inte göra det. Det blir några tomma, konstiga sekunder där.

minna lindeb · 10 years ago
Så tufft att du gjorde det. Nu är det bara Grattis!

Lina · 10 years ago
Men du måste väl inte skriva en bok? Gör det bara om du faktiskt vill. Det är ju synd om nåt som borde vara lustfyllt blir bara stress? Eller skala bort andra saker så du får tid med det lustfyllda. Måste allt göras samtidigt?

Anne · 10 years ago
Peppe, jag har lite funderat på att skriva en bok! Vad säger du om det? (Försökte vara lite rolig.)

Peppe · 10 years ago
Hahaha! Kanske spela in?

Peppe · 10 years ago
Vet precis den tystnaden.

Peppe · 10 years ago
äsch, jag borde ha varit tydligare. Jag tycker att det är så HIMLA ROLIGT och lustfyllt att skriva bok. Jag menade inte att klaga, snarare att lätt pika folk som säger att de skulle göra det om de bara hade tid (för det är något så många säger). För ingen har tid på riktigt, men tycker man att det är roligt och tillräckligt viktigt gör man det ändå.

Peppe · 10 years ago
hahaha! Du har inte tid för sånt tjafs.

Anonym · 10 years ago
Jag har en storebror som är expert på att säga "att han minsann också kunde gjort det om han bara velat". Han kunde tex också ha doktorerat precis som jag, om han bara velat. Suck... Det har åtminstone lärt mig hur jag inte vill bete mig och förringa andras insatser. Jag är grymt imponerad av alla som orkar skriva en hel bok. Bra jobbat!

Charlotta · 10 years ago
Jag tycker att det är sjukt starkt av alla som avslutar något sorts projekt, vare sig det är att doktorera, skriva en roman eller spela in ett album. Oberoende om jag tycker om själva slutprodukten vet jag vilket slit och vilken styrka det kräver att överhuvudtaget ta sig igenom en sån process, så jag har all respekt.

Emily · 10 years ago
Vad fint att du vågar. Och gör dig tid. Och njuter. Och kan. Grattis!Dethär "jag har också tänkt skriva bok" är kanske ett sätt för folk att hantera sin avundsjuka? Och, i och för sig, inte det sämsta sättet. Speciellt om det leder till mer än en lite småsurmulen kommentar. Melanie Klein (superintressant psykoanalytiker, början av 1900) tänkte sig att vi äger två slags avundsjuka: den som sporrar oss att efterlikna, utvecklas. Att sätta oss ner och skriva dendär boken. Och den som vill utplåna till varje pris, där det viktiga inte blir vad jag har utan att den andra inte ska ha. Förstörelselusta. Vi har alla dem båda inom oss, tror jag. Med ansvar för vad vi släpper ut.

Anonym · 10 years ago
Haha. Jag är den där typen som ingen tycker om som säger att den skulle göra saker bara den skulle hinna.Jag var förr alltid inne på den linjen att man nog hinner ned det man verkligen vill (tänk folks ursäkter att inte hinna röra på sig och må bra tex) men sen jag började plugga igen vid sidan av har jag VERKLIGEN fått äta upp mina ord. Ibland blir det hysteriskt och jag tror att du säkert vet hur det känns med dina egna studier.Jag tror att om man är en person som VILL väldigt mycket så blir det nödvändigt att ge avkall på vissa saker. Den påbörjade boken ligger där och väntar. Och hemmet är rörigt och halvfärdigt. Och alla böckerna som är olästa och vännerna man inte hinner träffa så ofta man vill...

Peppe · 10 years ago
Tack! Och det var inte menat som ett skrytinlägg. Snarare som att skriva bok är så mycket mer personligt och privat än att skriva tidningsartiklar eller blogga.

Peppe · 10 years ago
Himla intressant! Och låter mycket sant. Jag kan ibland känna den där missunsamma avundsjukan titta fram. Försöker trycka bort den och känna att allas framgång är min framgång.

Peppe · 10 years ago
haha, precis så. Man får helt enkelt kolla mindre på netflix eller skita i att byta gardiner/dammsuga.

FransyskanH · 10 years ago
Men, främst: vad vi ser fram emot boken!

rockpaperscissorlizardspock · 10 years ago
Uuu jag känner igen det där.. eller de som tycker att "jamen jag hade ju kunnat doktorera men ja sen fick jag ju jobb" som om doktorandtjänster are there for the taking och/eller oavlönade - GAH!

Peppe · 10 years ago
Gud vad roligt att höra!

Frida Svensson · 10 years ago
Jag är såååå imponerad av alla som skriver böcker så cudos till dig girl!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.