The commercialization of everything

7 years ago

Jag läser ju inte bara journalistik och prostitution, utan tar också en PR-kurs. Just nu pratar vi om hur kapitalistiskt och monopolistiskt internet är och hur det ursprungligen inte alls var meningen. I samband med det har vi naturligtvis pratat om skräddarsydda annonser och kraften av kompisar. Om en bekant rekommenderar en grej är det mycket sannolikare att du köper den än om du bara snubblar över en annons och det är naturligtvis därför är mycket värdefullare att till exempel få en bloggare att säga nåt om en produkt. Det vet alla. I början tyckte folk att det var lite obehagligt att blanda ihop vänskap och kommersialism, men småningom börjar till och med de mest kritiska vänja sig. Normaliseringen är blixtsnabb.

Personligen hoppas jag alltid att bloggare som “tipsar” om rabattkoder och produkter åtminstone får ordentligt med betalt för det.

Och ni vet hur google kan ge olika svar på samma fråga lite beroende på vem som frågar (på basen av hens sökhistoria). Enligt en artikel jag nu läser kommer framtida URL:s på samma sätt att se olika ut på basen av sökarens.

“Google’s former CEO Eric Schmidt notes that individual targeting “will be
so good it will be very hard for people to watch or consume something that has not in
some sense been tailored for them.

Jessica · 7 years ago
Jag tycker det är intressant med riktad/nischad marknadsföring, och är den välgjord kan den fungera. Samtidigt tycker jag redan att det är väldigt obehagligt att sökresultaten blir olika, tänk om sidorna sedan dessutom ska börja anpassas... Isch!

rockpaperscissorlizardspock · 7 years ago
men gud vad intressant! Den artikeln vill jag läsa, kan du slänga upp en referens eller länka? Jag har abonnemang på databaser via uni så inga problem)

Peppe · 7 years ago
Jessica: jag blir alldeles kallsvettig av att alla vet allt om mig.Rock Paper: sjukt intressant:Robert McChesney, "The Internet and Capitalism, II: The Empire of the Senseless?" (Chapter 5) from McChesney's 'Digital Disconnect.' (2013)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.