Internetberoende

7 years ago

Jag brukar lyssna på Medierna i P1, det är vanligtvis en utomordentligt välgjord podd som kanske mest riktar sig till branschfolk, men som borde vara av intresse för alla som funderar på hur journalister levererar information åt oss. För några veckor sedan granskade medierna ett företag som erbjuder hjälp mot vad de kallade internetberoende (fast senare ändrar de sig och kallar det internetmissbruk och några timmar efter Mediernas intervju ändrar de också rubrikerna på sin websajt).

Kollar du mailen eller Facebook redan i sängen på morgonen? Har det hänt att du tagit med telefonen in på toa? Blir du glad när du formulerat en riktigt bra statusuppdatering?

Problemet är bara att det inte finns någon forskning som visar att internetberoende verkligen existerar. Folk har visserligen skrivit om det, men enligt Medierna är det bara antaganden och förslag. Företaget som lovar hjälpa alla stackare som är för aktiva på sociala medier, har tydligen själva formulerat problemet och kommer lägligt nog med en lösning. Som konsumenten kan köpa.

Det bästa med Medierna i P1 är att de visserligen granskar företaget som säljer bot mot internetberoende, men eftersom poddens främsta uppgift är att diskutera just media så kritiserar de främst andra medier för att inte vara tillräckligt kritiska när de bjuder in det här företaget till sina TV-soffor.

cruella · 7 years ago
Jag ÄLSKAR Medierna, jag väntar otåligt på varje nytt avsnitt. Det är rätt mycket lama grejer att uppmärksamma alltså.

Peppe · 7 years ago
Samma här! Känner mig så mycket mer MEDVETEN efter att ha lyssnat på den.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.