Hej kapitalism!

10 years ago

En kommentar som förtjänar att lyftas upp. I senaste podden pratade Maggie och jag om hur priset för att gå ur Facebook ofta är högre än att stanna kvar. Det handlar inte bara om att hålla kontakt med vänner, eller visa upp bilder från solsemestern, utan också att det nu för tiden går att använda sina Facebookuppgifter för att logga in till en massa andra tjänster.

Här i kapitalismens USA köpte landets största kabelbolag Comcast ett annat stort kabelbolag Time Warner Cable. Det här innebär att det finns allt färre aktörer som kontrollerar tv- och bredbandsdistributionen. Inte nog med att Comcast äger distibutionskanalerna, de äger också bland annat NBC Universal som gör tv och film. Innehåll som bland annat konkurrerar med Netflix. För att folk ska kunna titta på Netflix behövd det bra bredband, men om Netflix samtidigt konkurrerar med bredbandsdistributörens andra bolag som producerar film och tv är distributören antagligen inte så sugen på att levera bra internethastighet. Är ni med? Wired förklarar det längre och antagligen bättre.

Gällande Facebook skriver Walopää så här i en kommentar:

"Det finns inget pris som är för högt för att ha TILLGÅNG till vad folk världen över kommunicerar varann.

Den här nyheten kommenterar egentligen utan tiläggskommentar podden där du o Maggan diskuterar facebook o om den dör ut eller inte. Facebook äger ju redan instagram, där mânga av smâungarna hänger. Nu whatsapp. Och sâ vidare.

Kan inte fatta mánniskor som säger: "jag har rent mjöl i pâsen, sâ mig stör det inte om nân vill kolla in vad jag hâller pâ med."

Vad som anses vara rent mjöl i pâsen är ju helt konjunkturbundet,kan svänga frân en dag till en annan.

Det kan vara sâ enkelt som att det plötsligt är kriminellt att vara homosexuell, feminist, eller att ställa för ingâende frâgor om bankväsendet. Och det du delat och gett ut fâr du inte bort.

Eller sâ, tänk ett sânt här helt oskyldigt exempel. Ponera, x antal âr framât, att google och facebook ocksâ gâr ihop - eller bara simply köper tjänster av varann. och lângsamt köper upp allt av intresse inom kommunikation. Tex ocksâ airbnb.

Tankeexperiment: jag bokar en bostad via airbnb och är jättenöjd med den o kommer bra överens med värden.
Om jag vill âka tillbaka till samma ställe kanske jag kommer pâ att jag kan deala direkt med ägaren till bostaden utan att betala förmedlingsavgift till airbnb.

Men hur ska jag kommunicera det till hen?
Per mail? Hopps, dâ fâr bolaget veta det. Per sms? det använder ingen längre, whatsapp har tagit dess plats, stopp igen - jag âker fast där med.

Poängen med det här exemplet är inte att jag inte längre kan spara in 30 euro, eler att nân sku bry sig om jag gör det. Poängen är att tekniskt sett kan de fâ fast mig, om de vill.

VI Är MED STORMSTEG PÂ VÄG IN I EN VÄRLD DÄR JAG INTE KAN SÄGA ETT KNYST TILL NÂN UTAN ATT ETT AV VÄRLDENS MÄKTIGASTE BOLAG HAR TOTALKOLL PÀ VARJE MINSTA RÖRELSE JAG GÖR.

Och DET är skrämmande. Mycket."

Maggie · 10 years ago
Brrr... otäckt hur mycket kontroll företag har.

Sabrina · 10 years ago
Jag kommer antagligen att drömma mardrömmar inatt. Bra inlägg!

Peppe · 10 years ago
Maggie: ja fy fan.Sabrina: tack! och det är bra att åtminstone vara lite medveten.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.