The bro code

6 years ago

Dagens film är trailern till The Bro Code som handlar om hur populärkultur, media och porr skapar myten om hur en riktig man ska vara. På många sätt har kvinnor mycket större utrymme att spela på könsroller, medan män är låsta vid några få premisser. Snubbar ska vara alfahannar, starka, alltid sugna på sex och aldrig visa känslor. Tror faktiskt att det är ännu värre här än hemma i Norden.

Efteråt pratade vi en stund om jämställdhet och jag överraskades av att några av mina klasskamrater tyckte att kvinnor som klär sig slampigt delvis har sig själv att skylla om de blir kallade horor och/eller våldtagna. Obehagligt. Och så lärde jag mig  att USC har en vidrig historia av våldtäkter och sexuella trakasserier.


TRAILER: The Bro Code: How Contemporary Culture Creates Sexist Men from Media Education Foundation on Vimeo.

cruella · 6 years ago
Obehagligt var ordet, men HALLELUJA för att vi har tillgång till en levande diskussion och debatt om det absurda i det! På flera språk! Toppen! Fatta vilket privilegium jämfört med att vara helt invävd i den amerikanska hegemonin. (Äh, jag vet att det finns miljontals vettiga = tänker som jag. Men det är klart att det vi slarvigt kallar för samhällsattityder byggs upp och sanktioneras av tusen och miljoner små byggstenar bestående av enskildas mer eller mindre genomtänkta åsikter och upprepande och återberättande av desamma.)

Rockpaperscissorlizardspock · 6 years ago
Jag håller väl inte riktigt med dig om att det handlar om frihet. Frihet implicerar ju att man har möjlighet att göra som man vill och så är det ju inte riktigt. Kvinnor förväntas lägga energi på sitt utseende (och straffas om de gör det för lite eller för mycket). Män förväntas inte lägga särskilt mycket energi på utseende (och straffas om de gör det). Kvinnor förväntas engagera sig känslomässigt (och straffas om de inte gör det). Män förväntas vara logiska och rationella snarare än emotionella (och straffas om de inte är det).Normerna för könen ser olika ut, friheten i jämförelse med det andra könet gäller ju enbart inom ramen för de könsnormer man förväntas följa.

Peppe · 6 years ago
Cruella: word to the mother. Trots att det finns massor av "vettiga" människor är är jag ändå överraskad över de konservativa könsrollerna som råder.Rock: fan du har rätt. Kanske barn av kvinnligt kön har större spelrum då?

Rockpaperscissorlizardspock · 6 years ago
Fast könsstrukturerna drabbar ju barn också så det är ju sjukt snävt svängrum för båda könen där också eller hur menar du? Barn är ju dessutom mer utsatta än vuxna i det att de ständigt "fostras" in i könsroller av omgivningen, oavsiktligt eller ej. Inte bara genom tillrättavisningar, ifrågasättande eller hån när barnet gör "fel" i förhållande till förväntningar; utan också genom att vuxna runtomkring aktivt tolkar barnet och översätter åt andra. Pojkar som skriker antas oftare vara arga eller trotsiga än flickor som skriker (de är ju såklart ledsna). Förskolepersonal sitter längre och tröstar flickor än pojkar när något hänt, på basis av logiken att flickor är känsligare. Pojkar möts konsekvent av lägre prestationsförväntningar vad gäller färdigheter i unga åldrar enligt logiken "pojkar utvecklas senare". På många förskolor placerar man barnen efter logiken "varannat kön" under lunchstunden. Flickorna förväntas ofta ta ansvar för och hjälpa pojkar och yngre barn. Pojkar antas ofta också vara senare med talet, för att ta det sabla lunchbordet som exempel igen så har det då visat sig att det i flickornas ansvarsroll även åläggs dem att "tolka" åt pojkarna och lista ut vad han egentligen menar.När pojkar i låg ålder pussar eller kramar tjejer trots att de säger nej beskrivs det ofta som gulligt.Spola fram några år.Hur många killar känner du som offentligt uppvisar andra känsloreaktioner än ilska/irritation? Hur många gånger har du hört att tjejer bara ägnar sig åt att hålla på och tolka killar hela tiden? (Hej parallell till Bechdel-testet: det är inte en slump att så få filmer faller på punkt nummer tre). Hur många killar känner du som spanade in i tjejernas omklädningsrum efter gympan utan att det fick hårda och självklara konsekvenser? Går någon enda människa fri ifrån normerande och begränsande förväntningar som är förknippade med kön, nej jag tror inte det. Däremot kan det nog kännas så när man spanar in på det "gröna" gräset på andra sidan staketet men det handlar ju inte om att något av könen är mer fri än den andra, vi har bara olika förväntningar på oss.Män kan upplevas som mer fria i det att de inte straffas om de "går före" eller "tar plats", men å andra sidan har de hårdare och mer rigida normer för hur de kan klä sig utan att bli ifrågasatta/ förlora i anställningsbarhet etc. En frihet jämnas ut av en motsvarande begränsing Min superduperjättelångrandiga poäng är helt enkelt att nej, jag upplever det inte som att något av könen är mer fritt än det andra. Däremot har män större ekonomiskt kapital än kvinnor och en mängd andra strukturella fördelar och där kan vi snacka om större frihet.

Rockpaperscissorlizardspock · 6 years ago
"det är inte en slump att så MÅNGA filmer" skulle det stå såklart :)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.