Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Hen: hur man kan använda det | November 28, 2013 | The Way We Play

Hen: hur man kan använda det

9 years ago

Det var Maria som först kommenterade detta på Twitter:

När Ksf Media söker ny VD och gemensam ansvarig utgivare för koncernens tidningar talar Konstsamfundets direktör KG Berg konskvent om den nya tidningschefen som ‘han‘. Nu kan det ju vara att ett av kraven för att bli inkvoterad som chef är att man ska ha en penis eller att Bergh redan valt ny VD och att det är en snubbe, men ifall vem som helst får söka kunde man i det här sammanhanget tala om den nya chefen som ‘hen‘.

Anna · 9 years ago
"hen" är väl inte godkänt som ord i svenska språket ännu? eller är det?Har också någon gång hört att han kan användas oberoende av kön, minns jag rätt var exemplet "kunden kan välja den han helst vill ha" utan att kunden nödvändigtvis är manlig. Exemplet lär finnas i någon svensk ordbok, jag äger ingen sån så jag kan inte kolla.Så kanske han ibland är neutralt? Vilket jag tycker är dumt men om det är så så är annonsen inte grammatikaliskt felaktig.Men tycker som du, hen vore ett väldigt bra ord att införa i svenskan så man inte behöver gissa när "han" syftar på en man och när det kan betyda båda könen!

Amanda · 9 years ago
Det finns inget "godkänt" eller inte om ord. Använder folk ordet är det ett ord, liksom. Och "hen" används ju, användarna tycker uppenbarligen att det fyller en funktion.

Rockpaperscissorlizardspock · 9 years ago
Oavsett vad som är grammatiskt riktigt så får det ju olyckliga konsekvenser när man talar om en tilltänkt anställd som "han". Jag tycker det var ett utmärkt exempel på ett tillfälle när det hade varit lämpligt att använda sig av ett könsneutralt pronomen.

Anna · 9 years ago
Min modersmålslärare i gymnasiet sa att man inte ska använda ord som inte finns i SAOL när man skriver officiella texter. Inte utan att förklara dem i texten i alla fall.Om "hen" inte finns i SAOL kan de som inte förstår vad det betyder inte kolla upp betydelsen. Om man tror att "hen" endast syftar på transpersoner så kan ju väldigt få ansöka om det lediganslagna jobbet. Varken "hen" eller "han" är lämpliga att använda i en platsannons så länge "hen" inte är godkänt och definierat. Jag tycker det vore bra om hen skulle godkännas snart eftersom det används ganska mycket i inofficiella sammanhang.

Anonym · 9 years ago
Språkvården fungerar inte riktigt så att man godkänner vissa ord och dissar andra och språkvårdare överlag brukar inte prata om ord som "rätt" eller "fel". I stället handlar det om att följa med hur språket utvecklas och ge rekommendationer om det finns förvirrande eller motstridiga ord/uttryck/grammatikaliska konstruktioner. Så här säger Språkrådet i Sverige om "hen":http://www.sprakradet.se/16474Tills "hen" har blivit tillräckligt etablerat är rekommendationen han/hon, den eller plural om något som kan syfta på individer av någondera könet. Endast "han" rekommenderas inte. Bara så här som allmän kommentar till inläggen ovan. :)Jag ser för övrigt fram emot första gången jag kan använda "hen" i mitt jobb (hittills har tillfället inte varit rätt). Jag minns fortfarande första gången jag använde "googla". Fast det är kanske bara språknördar som tycker att sånt är intressant. ;)Första gången jag kommenterar på bloggen, så jag passar på att tacka för en superintressant blogg på samma gång. :)

Jooles · 9 years ago
HBL egen spårkvårdare svarade den här veckan på en insändare som hade den fantastiska slutklämmen "höns, förlåt hens" (insändaren var igen en negativ reaktion på att HBL ställvis använder hen) att hen är godkänt av både finska och svenska rekommendationer för mediespråk. Minns tyvärr inte ordagrant hennes svar men ifall nån är intresserad så finns det i tidningen. Så det torde inte vara någon diskussion om det är godkänt eller inte. Är själv på stugan, annars hade jag kunnat citera direkt.Btw, när jag försökte googla om jag hade hittat HBL:s språkgranskares svar så verkade det som om artikeln nu är omskriven med henpronomet. Men orkade inte logga in bakom betalväggen för att kolla.

Peppe · 9 years ago
Minns att jag för ett drygt år sedan använde "hen" i en text på Hbl, men att språkvårdaren inte tyckte att det var lämpligt. Intressant hur fort utveckligen går.

Jooles · 9 years ago
Jag kollade förresten upp HBLs linje och HBL följer en rekomendation "undvika hen om det inte finns ett klart behov av det" i nyhetstexter, dvs just i detta fall då man inte vet om det är en han eller hon skulle det ha varit ok enligt HBLs egen linje. Vidare använder tidningen hen när personer ber om det och så "får" man använda hen i kolumner och repirtage etc.

matilda · 9 years ago
jag har för mig att om man pratar om "människan" på samma sätt som man pratar om "djuret" så pratar man om "hon" ? fast jag tycker å andra sidan att om man ska prata om en person som man ska tillsätta på en arbetsplats så ska man inte prata om den som "människan" på samma sätt som "djuret".

Peppe · 9 years ago
Jooles: sant! Men det var inte ok för ett drygt år sedan när jag ännu jobbade där.Matilda: sant! som båtar och klockor också är hon. och så sant igen som du skriver om människan och djuret

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.