Kommentarer på bloggen

7 years ago

I nästan alla mina kurser talar vi om nya och sociala medier. I förra veckan berättade en journalist på Los Angeles Times att tidningen överväger att helt stänga kommentarsfunktionen på tidningens webbsidor. Folk är helt galna där, sa han. Och tydligen påverkar det trovärdigheten på en text om tillräckligt många troll bajsar i kommentarsfältet. Självklart att läsarna ska vara kritiska och ifrågasättande, men tonen i kommentarsfältet är, enligt L.A. Timesjournalisten, helt annorlunda än den ton folk använder när de skriver traditionell e-post.

Vi pratade vidare om interaktivitet och hur viktigt det är för folk att känna sig sedda. Webbsidor där man själv har möjligheten att vara aktiv är ofta framgångsrika webbsidor. Om man tar diskussionen till bloggnivå tycker jag att diskussionen i kommentarsfältet många gånger är intressantare än själva inlägget. Att läsare tar sig tid att skriva vad de tycker är en komplimang till bloggaren. Det minsta man kan göra är svara. Det går naturligtvis inte om man har mer än två hundra kommentarer på varje inlägg, men om kommentarantalet ligger under tjugo är det ett litet fuck you att bara låta läsarkommentarer hänga obesvarade.

Anna · 7 years ago
Ärligt, du är min favorit pga detta. Du ÄGER Peppe, fan vad bra du är! Och jag, som bara den lilla bloggläsaren jag är, är så JÄVLA stolt över dig som rockar i L.A. och är en sådan jäkla intelligent journalist och feminist och.....tänkte börja namedroppa här men jag sammanfattar det helt enkelt istället: allt. GO PEPPE!!!! Ps älskar att höra vad du lär dig om där borta och hur du reflekterar över det!

cruella · 7 years ago
Jag håller fullständigt med om tidningarnas kommentarsfält. Det finns inget av värde där som väger upp all skit. Klart som fasiken att det färgar synen på varumärket.

Hanna · 7 years ago
Jag har börjat kommentera mer och mer eftersom jag också insett att det ger ett mervärde. Men tyvärr tror jag många läser bloggar i rss-läsare och då blir det liksom ett extra steg att ta sig till kommentarsfältet, vilket man kanske inte tar sig tid till om kommentaren bara är typ "Bra skrivet". Om man bloggar själv inser man hur värdefulla alla kommentarer är. Det betyder mer att några få kommenterar än att många läser. Jag försöker alltid svara, även om det blir med viss fördröjning ibland. Men jag har full förståelse för att man inte alltid svarar på alla kommentarer. Däremot blir jag väldigt besviken på de bloggare som konsekvent struntar i att svara på kommentarer trots att det kanske bara handlar om 5-10 stycken.

Jooles · 7 years ago
Det är ju också utlämnande om man tex i lilla svenskfinland kommenterar som sig själv, därför tycker jag också att man bör svara. Steget kan vara stort. Har nästan slutat läsa folk som inte brukar svara, inte måste man nu höja de som kommenterar till skyarna men ändå markera att man är glad att folk bemödar sig att kommentera. Precis som Hanna säger om rss-läsare så är det ju ännu mer värdefullt att nån tar sig tid.

Sara · 7 years ago
Jag håller med dig, kan bli galet irriterad på folk som inte svarar på några få kommentarer. Sjäv är jag nämligen en sån som också går tillbaka och tittar om jag har fått svar. Jag svarar nog alltid på kommentarerna på min egen blogg, ibland kan jag vara lite långsam på det, men alla kommentarer får ändå ett svar! Det är just nog det minsta man kan göra, det är ju så hemskt trevligt då folk faktiskt kommenterar! Jag brukar undvika att läsa bloggar i rena rss flöden eftersom jag gärna vill kommentera och då känns det jobbigt att klicka extra. Hehe.

Christina · 7 years ago
Både att kommentera och få kommentarer tycker jag är viktigt. Själv har jag tagit det till vana att svara på kommentarerna jag får under kommentaren. Det går ju åtminstone smidigt med wordpress. Sen igen kan jag tycka att det är lite tråkigt om man haft många besökare men inte en enda har tagit sig tid att faktiskt slänga iväg en liten kommentar.

Fiat · 7 years ago
Oj. Har faktiskt inte tänkt på att kommentarer kan dra ner nyhetsvärdet i en text! Det är så allmänt känt att t.ex. Aftonbladets kommentatorer är störda oftast. Å andra sidan är det ju jag och mina vänner som resonerar så - inte hela befolkningen.Anyhoodles: läser många bloggar från mobilen, och då orkar jag sällan kommentera eftersom att iPhone och blogger t.ex. inte är helt kompatibla. Men har någon kommenterat hos mig ser jag alltid till att gå in och svara. Ibland kanske det tar lite tid, för att jag inte sitter vid dator - men jag är så inne på din inställning: det känns som ett fuck you att inte svara. Och jag blir själv lite... ängslig när jag inte får svar (såvida det inte bara är ett HURRA eller något). Alltså ska man kommentera i den bloggen igen? Vill inte människan bakom bloggen att jag läser? Jag som är så rolig! Ja men du vet. Du är i alla fall en förebild när det kommer till att svara :)

Anna · 7 years ago
Hörde en YLE-chef på ett seminarium för någon vecka sen som berättade att deras strategi är att bemöta trollen som kommenterar. Främst modererar de men de har också som mål att alltid svara om kommentaren vänder sig direkt till en anställd på YLE. Chefen sa också att de kan ringa upp den som skrivit en kommentar och att de då alltid har blivit glada och nyanserat sig. Intressant strategi tycker jag. Jag kan bli galen på knäppa kommentarer men samtidigt tycker jag det är en bra grej att det finns möjlighet att kommentera artiklar men kanske främst för att få ta del av vad andra tycker. Ens bekantskapskrets är ju oftast så homogen. Alla tycker lika. Med kommentarerna får en lite insikt i vilka åsikter som finns.

Peppe · 7 years ago
Anna:

Rockpaperscissorlizardspock · 7 years ago
Något som jag tänkt på är att många tidningar verkar knyta komentarsfältet till facebook (iaf i Sverige) för att minska trollandet. Personligen tycker jag att det känns som en problematisk lösning. Jag kommenterar ju inte som Rckpaperscissorlizardspock för att få en möjlighet att trolla utan att det knyts till mig som fysisk person utan för att jag vill kunna interagera på nätet och ändå kunna ha ett privatliv som inte enkelt kan googlas fram av vem som helst.

Lurkeslurk · 7 years ago
Jag undrar varför folk vill bli sedda som troll. Är det så mycket lättare att spy ur sig skit än att försöka nyansera sin åsikt? Varför alls bry sig om att kommentera om man inte har nåt konstruktivt att komma med? Men tyvärr är det så att om man vill ta kål på myten om de toleranta finlandssvenskarna så kan man ta och läsa kommentarer på Svenska yle angående HBTIQ eller invandringsfrågor :-(

Peppe · 7 years ago
RockPaper: precis! Det ska gå att kunna vara anonym på nätet. Dessutom tycker jag att det är lite jobbigt att involvera FB i precis allt.Lurk: chockerande hur illa folk måste må. Så tänker jag att man bara mår sämre av att spy ur sig skit och det blir en ond cirkel.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.