Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Sparka uppåt | July 30, 2013 | The Way We Play

Sparka uppåt

9 years ago

Tommix och jag pratade lite om PK och samtalet utmynnade i olika sorters humor. Får vem som helst skämta om vad som helst. Tommix skrev bland annat så här (bara ett utdrag):

“Politisk inkorrekthet är en absolut nödvändighet i ett samhälle. Om alla var politiskt korrekta i sina uttalanden får du plötsligt skitsvårt att hitta någon människa som säger sanningen.Vi behöver ett samhälle med MYCKET MER politisk inkorrekthet. Är du en rasist, säg neger så vi vet att du är en rasist, säg att du slår ditt barn istället för det politiskt mer korrekta ‘barnuppfostran’ så vi vet att du är en jävla barnmisshandlare.”

Tommix har en poäng i att man måste få använda humor. Humor ÄR viktigt. Precis som Tommix tror jag också på humor som ett sätt att ifrågasätta rådande system och att skratta åt makthavare. Humor ä en form av makt. Jag håller ändå fast vid att vem som helst inte kan skämta om vad som helst. Att skoja om en minister, en framgångsrik företagsledare eller en annan person med mycket makt är roligt. Så fort man sparkar neråt blir humor jävligt svår.

Läste ni på Twitter att Jonas Gardells skojade om muslimska kvinnor “som ambulerande enmanstält”? Twitter satte kaffet i vrångstrupen och läxade upp Gardell varav Gardell skrev ett svar i Expressen där han förklarade att han jobbat med humor i trettio år och alltså vet vad han sysslar med (en annan diskussion är om bra humor räknas i hur många år man sysslat med komik). I mitt Facebook-flöde kallade folk hans svar för brilliant men jag fick lite dålig feelis. Att svara: Äh, ni är bara gravallvarliga och humorlösa. Skojade ju bara. Lugna ner er! är klassik mobbningsfason. Hur besvarar man nåt sånt?

Bara det att han har makt nog att svara en twitterstorm i form av en krönika i en av Sveriges största tidningar visar att Gardell är en mäktig person. Och han menade garanterat inget illa, ville bara vara rolig. Kanske det inte ens var ett så farlig skämt. Men det kan ÄNDÅ bli fel. Hade en muslimsk kvinna i burka skrivit samma skämt hade det varit mycket roligare. Humor är inte alltid något som är förlösande och för folk närmare varandra. Tvärtom kan det alienera människor och grupper. Jag tycker att Björn Lindgren skrev en bra förklaring på SVT Debatt till varför alla inte kan skoja om allting:

“För varje skämt, för varje medskrattare och för varje person som inte säger ifrån, förstärks denna typ av skämts grund, nämligen negativa fördomar om utsatta minoriteter.

“Men att säga att humor i alla lägen gynnar demokratin är ungefär lika onyanserat som att säga att åsikter som uttrycks alltid gynnar demokratin. I båda fallen måste vi granska syftet och konsekvenserna: Sexism, rasism, islamofobi osv är alltid ett hot mot demokratin och allas lika värde – oavsett om det kommer i form av ett skämt eller inte.”

Anonym · 9 years ago
WORD!

Sandra · 9 years ago
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Sandra · 9 years ago
Instämmer! Kom att tänka på en artikel jag läste i vintras som handlar just om komedi/PK som jag tyckte var ganska belysande. Ett favoritcitat: "A comic who doesn't censor himself is just a dude yelling." http://www.huffingtonpost.com/nico-lang/gaycism-and-the-new-norma_b_1927815.html?utm_hp_ref=entertainment&ir;=Entertainment

cruella · 9 years ago
Gardell har blivit lite för helig för sitt eget bästa. Hans fan base är otroligt lojal.

Basse · 9 years ago
Men det var trevligt som omväxling att se Gardell dra ett skämt som också Sverigedemokrater kan skratta åt.

Lo · 9 years ago
Det är fantastiskt bra att vara PK om man faktiskt tycker så- men såklart dåligt att dölja odemokratiska, rasistiska etc åsikter bakom en PK fasad. Och Jonas Gardells fanbase må vara lojal- men jädrar så mycket skit han får! Han kan få hundratals kommentarer på något han lagt ut på facebook- några vettiga, några pinsamt ofrivilligt komiska medhåll och en hel räcka homofobiska utrop utan koppling till själv inlägget.

cruella · 9 years ago
Lo, homofoberna är så klart sin sak och inget att ta lätt på i något sammanhang, men i övrigt är ju både Gardell och Levengood näst intill ihjälälskade. De är kanske värda det, jag vet inte. Jag är gammal, så gammal att jag levt med Gardell så länge som han levt med sig själv och jag uppskattar honom massor och tycker att han skriver fantastiskt om väldigt mycket. Men jag är inte frälst, det är jag inte. Jag tycker det finns ett koketteri, ett spelevinkeri, l'enfant terrible-posen som jag finner rätt outhärdlig där den uppträder. Ingalunda bara hos Gardell.

Anonym · 9 years ago
Bra skrivet Peppe!! Etta

Anonym · 9 years ago
Ja! Bra skrivet!

linnea p. · 9 years ago
Jepp, håller med dig. Tycker inte att "det var bara på skoj"-försvaret är okej. Istället för att ursäkta & undanflykta sig själv så kunde ju Gardell gärna säga någonting i stil med "förlåt, jag tänkte inte igenom det", men nu beslöt han sig tydligen för att gå den pinsamma vit kränkt man-osande vägen och blev all self-righteous up in here. Eller ja, up in Expressen då. Känns nästan lite hädiskt att jämföra Gardell med en vit kränkt man, måste erkännas, men i hur han hanterade just den här situationen har jag svårt att INTE se vissa likheter där emellan. Trist.Blogginläggstips: http://www.vian.se/antirasism/vi-och-de-och-jonas-gardell/ !

Anne · 9 years ago
Så bra Peppe! Bland annat därför älskar jag dig!

Jooles · 9 years ago
Så.sjukt.trött på att man får slå ifrån sig med humorargumentet, men det är ju nog mer ett finskt än ett svenskt problem. USA är långt, långt ifrån problemfritt, men åtm jag njöt av att få lite avstånd till den delen av Finland. Även om det var mer fysiskt i form av atlanten än psykiskt i dagens värld!

johanna · 9 years ago
Jag tycker generellt att ja, alla saker ska kunna skämtas om. MEN - och det här är ett stort men - man måste då inse att allvarliga grejer är allvarliga grejer, även om man skämtar om dem. Ska man skoja om förintelsen kan det funka om man är ståuppare och lägger en hel show på det. Drar man iväg ett skämt bara lite sådär, blir det enbart märkligt och ibland obehagligt. Twitter är ett så flyktigt medium och Jonas Gardell, som ju vanligtvis är bäst på att tweeta, borde vara lite ödmjuk när han för en gångs skull inte går hem där.

Peppe · 9 years ago
Tack för kommentarer och länkar! Uppskattar mycket.

Anonym · 9 years ago
Förlöjligande är en härskarteknik, och alla kan göra tabbar. Svagt av gardell att inte kunna be om ursäkt.

Denna Sandra · 9 years ago
Finfint inlägg, Peppe, och intressant diskussion här i kommentatorsfältet!

Tommix · 9 years ago
Välskrivet och välciterat inlägg Peppe! Å andra sidan blir ju inlägg där jag citeras sjukt bra väldigt lätt! ;-)Du sade att när "man sparkar neråt blir humorn jävligt svår"; det har du rätt i, men den blir inte omöjlig. Ibland är det t.o.m. nödvändigt att 'sparka neråt'. Förstås får man, som du säger bättre effekt om man sparkar uppåt.Som alltid när det gäller humor så måste man vara mycket noggrann och välja sina ord på guldvåg.Men vem är det egentligen som bestämmer vad som är 'upp' och vad som är 'ner' i humorstegen. Vem är 'utsatt' och skall därmed får skojbefrielse? Jag menar, ser man på opinionssiffrorna så ligger Centerpartiet i Sverige riktigt risigt till och med tanke på hur få det är som verkar kunna tänka sig att rösta på dom i kommande val så är dom i sanning en verkligt svag minoritet. Innebär detta att jag numera inte får skämta om centerpartister? Lövpressare, boulespelare, yogainstruktörer, alla är dom mycket små minorieter, är det LOL-förbud för dom också?Vem är det som är sparkrankare? Twitters opinionsbildare verkar ha tagit på sig den rollen utan omröstning.Sjäv förbehåller jag mig rätten att roundhousesparka åt alla håll.Med det sagt så var inte Gardells skämt alls roligt och det är där skon klämmer. Tweetet var inte speciellt fyndigt, slagfärdigt eller roligt. En redaktör skulle troligen ha skickat tillbaka tweetet till Gardell för omskrivning eller papperskorgen. Nu är man sin egen redaktör på twittan och det har sina risker.Twitterhundarna skällde extra hårt på Gardell, antagligen för att han är Gardell. Twittraren Vian Tahis (vars blogginlägg länkas till i dessa kommentarer ovan) kallade honom upprepade gånger för rasist vilket i sig är direkt kränkande. Gardell skrev nedsättande om burkor som bärs av kvinnor av ALLA raser, någonting som gör anklagelsen både inkorrekt och osmaklig.https://twitter.com/kommuntant/status/360673739068813312https://twitter.com/kommuntant/status/360719451370426369Gardell var plump och opassande men han var inte rasist.Nog om det! Gardells tweet visar hur synnerligen svår humor är att utföra. Även om man är sjukt rolig så finns det alltid någon som blir arg...alltid. Tar man sig för att skriva skämt som alla kommer att gilla då blir inga skämt skrivna.Att anklaga folk som inte skrattar åt ens skämt för 'humorlösa' är dock både dumt och inkorrekt. Jag kan inte för mitt liv tycka att Mr Bean är rolig, ändå skrikskrattar miljoner åt Atkinsons figur. Jag tycker att Penny Arcades seriestrippar ibland är hysteriska men jag har full förståelse för att dom flesta får Kalle Anka-frågetecken över sina huven när dom läser en av deras strippar.Alla har sin egen humor.En sista sak:Fast jag har letat så har jag inte hittat en enda bärerska av burka som uttalat sig i denna fråga. Känner ni någon? Kan ni posta en länk här om ni har hittat en. Kan det verkligen vara så att varenda kritiker av Gardell i denna fråga...varenda en...inte bär burka?Om så är fallet, hur kan det komma sig?Återigen, tack för en god debatt.T.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.