Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Sommarprat, härskartekniker och p-piller för män | June 24, 2013 | The Way We Play

Sommarprat, härskartekniker och p-piller för män

9 years ago

Lyssnade till Liv Strömquists sommarprat medan jag sprang i dag. Hon talade till stor del om mens. Om varför just mensblod är skamligt när ingen annan blödning är det. Om skillnaden mellan skam och skuld och lite om serier. Ladda ner podcasten, por favor.

Jag fick sommarprata på Radio Vega ungefär 2008, det är naturligtvis inte närapå lika prestigefyllt som att sommarprata i Sveriges P1 (men jag gick ändå omkring och skröt om att jag var en sommarpratare). Jag pratade bland annat om härskartekniker och hur man bemästrar dem. Det är naturligtvis inte alltid möjligt, men om man kan identifiera härskartekniker förstår man åtminstone att det inte är fel på en själv. Härom dagen såg jag ett tydligt exempel på hur en person ignorerade en annan i tydlig härskarteknikanda. Obehagligt och lite fascinerande.

Ponks tipsade om en artikel i DN om varför det inte finns p-piller för män:
Männen som testade det klagade på biverklningar som acne, minskad sexlust och depression. Det är en av faktorerna till att preventivmedel för män inte finns på markanden. Kraven på att produkterna ska vara i princip biverkningsfria är enorma, jämfört med dem på kvinnliga preventivmedel.

Tubbs · 9 years ago
Så passligt! Speciellt, då jag hade en menshändelse i morse. Ska lyssna på sommarpratet. http://tubbs.ratata.fi/blogg/article-47248-317722-hyvaa-alkanutta-tyoviikkoa

Anonym · 9 years ago
Den ska lyssnas på! Har Vega sommarpratade i år? Etta

cruella · 9 years ago
Det där med biverkningsfriheten stör mig ENORMT! Viagras biverkningar skiter män världen över högaktningsfullt i däremot. Man måste tolka mäns motvilja mot dessa ev eventuella p-piller som att de helt enkelt inte tycker att det ligger i deras intresse. Allt annat är kamouflage. Och det är det som är så jävla sorgligt

Caroline · 9 years ago
Ja, visst är det orättvist - tänk så många biverkningar vi kan få (och måste stå ut med!).Detta är en preventivmetod för män helt utan biverkningar (!!): http://www.wired.com/magazine/2011/04/ff_vasectomy/ (bli inte lurad av linken, det handlar alltså inte om sterilisering) Den kemiska förklaringen kommer inte fram men ämnet som injiceras är polärt och "drar" med kemiska krafter sönder spermierna när de åker förbi, tack vare polariteten. 100% säkert, och kan enkelt tas bort. (man kunde jämföra principen med kopparspiral, där hormoner inte påverkas utan kopparjoner som lösgörs från spiralen bildar en miljö i livmodern där eventuella befruktade foster inte kan fästa)Problemet är att läkemedelsföretagen tjänar så ofantligt mycket på att sälja p-piller att de inte är intresserade av alternativ, och de kommer att sätta emot allt de kan (speciellt i USA). Så vi får se - kanske det hittar till Finland om tjugo år...

Peppe · 9 years ago
Tubbs: tack för länken!Anonym: tror tyvärr inte att pratet finns längre. men jag antar att det inte var så himla bra. om jag får prata en gång till lovar jag att vara sjukt bra.Cruella: precis! Jag blir så otroligt besviken och ledsen för det är så ORÄTTVIST!Caroline: Sjukt intressant! Hade ingen aning. Tack så mycket för länken.

Helena S · 9 years ago
Men samtidigt känns det tryggare om kvinnor går omkring med hormonrubbningar än om män gör det. (Betyder inte att jag tycker att det är okej) Blev så fittig på läkaren som skrev ut ett e-recept på p-piller fast jag sa att jag inte ville ha varken det eller spiral när jag var på efterkontroll efter Stellans födelse, hon fnös när jag föreslog kondom och mumlade om vasektomi.

cruella · 9 years ago
Helena, då skulle du höra vad de säger när man dristar sig till att tala om pessar... Detta suveräna preventivmedel har i princip helt försvunnit nu eftersom det är så svårt att få tag på spermiedödande medel. Fattar inte den negativa kampanjen.

Anonym · 9 years ago
Hej Peppe! jag är en ung kvinna som blivit intresserad av jämställdhet/feminism under tiden jag läst din blogg. Jag undrar om du kanske har någon intressant litteratur om ämnet att tipsa en nybörjare i ämnet? :)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.