Anne skriver om vikt

8 years ago

Jag funderar ofta på om jag ska blogga om utseende och vikt, speciellt nu under pågående bikinisäsong och med Facebook-annonser som trycker ut förslag på hur man ska gå ner i vikt. DN (eller var det Fokus) skrev i går om hur modeller är tio kilogram lättare i dag jämför med för tio år sedan. Skvallertidningar jämför kändiskroppar och vi gottar oss åt celluliter på andra samtidigt som vi skräckslaget undersöker våra egna lår. Det stör mig oändligt mycket att kvinnor (för det ÄR mest kvinnor) tillbringar så mycket tid med att fundera på om de är tillräckligt smala. Tid som kunde användas till att läsa böcker, klättra i berg, doktorera, skateboarda, skriva böcker eller vad annat som helst.

Samtidigt tycker jag att vi borde sluta prata om kroppar. Alltså den kvinnliga kroppen, det är ju uteslutande den man diskuterar. All fokus på kroppen, vare sig det är bra fokus (du duger) eller dålig fokus (gå ner fem kilo), får en att fundera på den egna kroppen och var den placerar sig på lämplighetsskalan. Alla texter om kroppen riktar våra tankar åt fel håll. Men så länkar Anne till ett gammalt inlägg om att vara jättetjock och jättesmal och hur det är skit samma. Det är bra, läs det.

För övrigt hittade jag ett par vansinnigt snygga Hope-byxor på rea. De var två nummer för stora, men jag tröstade mig med att jag antagligen ändå bli tjock och go i USA.

Peace in mind · 8 years ago
Gillar mycket hur du formulerar dig kring kroppen och vikten. Och det otroligt störande i att det alltid tycks finnas plats att diskutera kropp - kvinnokropp.Fö anser jag att Hope gör fina grejer...

Maria Turtschaninoff · 8 years ago
På en månad gick jag upp 5kg i LA. Just sayin'. Man blir lurad av deras jätteportioner. Och sjukt goda mat.

kairi · 8 years ago
Vet int om det är supermognad i åldern av 21 år, men jag väger HELT för mycket, lever loppan o motionerar helt för lite, men de senaste åren har mitt självförtroende ändå skjutit i höjden. Ganska skönt egentligen! Såklart FINNS det ju dagar som man ser på sig själv i spegeln o är äcklad, men oftast beror det snarare på en dålig hårdag än en tjock mage. Sku vara SÅ prima om alla bara kunde vara nöjda med sig själva o förstå att DE ÄNDÅ ÄR OMTYCKTA, vare sig de väger 55 kg eller 105 kg.

Anonym · 8 years ago
Efter att ha fått barn har min kropp förändrats en del. Viktmässigt är jag inte så mycket tyngre än innan jag fick barn, men saker och ting "hänger" olika nu. Jag märker att jag har svårt att ta emot uppmuntran om att alla ska vara nöjda med sina kroppar av människor som själva ser ut som "norm idealet" (eller vad jag kanske inblillar mej att är idealet) med platta magar och ocellulitiska ben. Lätt för dom att säga - tänker jag. Vilket ju är dumt, men så känns det. Jag blir sur och arg på tips om vilka slags kläder man kan använda för att dölja sin sladdriga mage och hurdana mönster man ska undvika. Jag tycker det är så fel. Och sårande. Jag hatar tanken på att måsta dölja nåt med min kropp pga nåt jäkla ideal samtidigt som jag har svårt att acceptera min egen kropp. Tidigare tänkte jag inte på min kropp så mycket, önskar att jag kunde acceptera den förändringen som har skett.

Peppe · 8 years ago
Peace in mind: tack! jag tvekar alltid inför att blogga om det. Vill inte bidra till fokusen, men samtidigt känner jag att det finns mycket att säga (och jag är mycket nöjd över HOPE-byxorna).Maria: jag kommer att bli stor och fin!Kairi:: du är antagligen mycket, mycket mer mogen än jag då jag var 21. Och verkar vara en sjukt fin typ.Anonym: vet vad du menar.Och jag tror att alla har problem med sina kropar ibland. Står framför spegeln och ojar sig. Jag försöker själv fokusera på funktionaliteten. Hur jäkligt bra ens kropp fungerar,

Carita Liljendahl · 8 years ago
Viktigt ämne du tar upp. Själv är jag 51 år, väger 25 kg för mycket men försöker vara nöjd med den jag är i dag. Utseendet är inte allt. Det finns så mycket annat som är viktigt.Och som du säger, varför inte sätta fokus på annat, som att läsa böcker eller klättra i berg. Hoppa fallskärm, whatever.Mest är det väl kvinnors kroppar som studeras och kritiseras, inte minst av kvinnor själva :-(

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.