Sommarhelsingfors

8 years ago

För en tid sedan frågade en bloggläsare om mina bästa Helsingforstips inför sommaren. Här kommer några:

Mattolaituri– Sätt dig ner vid havet, drick en kopp kaffe eller ett glas champagne och kolla in båtarna som glider förbi.

Fafa’s – Godaste falafel’n i stan. Lär finnas också i Kampen och Sörnäs, men den på Stora Robertsgatan är min favorit. Har man tur bjuder personalen på spontan dans och sång till låten som spelas på radio).

Koffparken -i ändan av Nylandsgatan. Här hänger ju alla under varma sommarkvällar.

Sandvikshallen -bara ett stenkast från Koffparken.

Helsingin Jäätekötehdas- Vaniljsglass på pinne. Enkelt och gott.

FleuristeSoftys rekommendation. Mysigt, gott kaffe, centralt och så får man ta med sin hund om man vill.

Fredrikstorget -utomhuscafé med mattor och ibland musik.

Patrona – sjukt god mexikansk mat. Lönar sig att boka bord i förväg.

Borgbacken – lär i år ha gratis åk för småttingar.

Mille Mozzarelle -liten italiensk krog på Båtmansgatan. Frukost, lunch, brunch, middag och vin. You name it.

Eirastranden – en riktigt sandstrand där folk börjar doppa sig så fort isen försvunnit.

Nu hinner jag inte hitta på fler. Kan ni fylla i era egna tips?

johanna · 8 years ago
Mina favoriter från en sommarhelg i Hfors i augusti förra året:- nattpromenad i Kronohagen med öppna fönster och nån som spelade violin- Hagelstams antikvariat gillade jag!- Marimekkos outlet i Hertonäs antar jag att man kan åka till året om, men var så nöjd över att ha blivit skjutsad dit av lokalbefolkning. Känns inte som om man som turist skulle hittat annars (om man inte är japan iofs, det var fullt av dem)

Peppe · 8 years ago
bra val! och roligt att ni kom i väg till Marimekkos outlet, den är jäkla bra. Karins favorit.

Kiri Korvenoja · 8 years ago
Ugnsholmen! Båten tar dig dit från kompassen för några futtiga euro. Tillbringade många underbara sommardagar där med din son :) vi båda diggade sjukt mycket! Lugn strand och sparsamt med gäster, inga stora vågor pga hamnområde så kidsen kan leka lugnt, café och på andra sidan ön finns varma klippor att steka sig på :)

catariina · 8 years ago
Parkerna i Kallio! Så sjukt trevliga människor.Eviga eld-parken -> nära till toaletten på Carusel och söta skejtpojkar precis bredvid.Promenera längs Baana (har ej själv gått hela, men kan tänka mig att det är trevligt).Öl på Base terass, givetvis.

Maria · 8 years ago
Kolonistugorna + stränderna på Drumsö!

Sofie · 8 years ago
Att ta falafel från Fafa's, burritos från Cholo eller sallad från Four Seasons (Kaptensgatan) och sätta sig i någon park på spontan lunchpiknik.Hamburgarna hos Roslund i Sandvikens hall.Glass eller skumpa på Domkyrkans trappor.Att ta en springtur längs med stranden enda från Eirastrand till Silja-terminalen och sedan fortsätta ner till salutorget och runt Skatudden. Beroende på ens kondition kan man ännu förlänga länken upp till Hagnäs bro.Mbars terass på natten.Flow-festivalen.Froyo från Kippo på Stora Robertsgatan.

Anonym · 8 years ago
Café Regatta vid Edesviken i Tölö (nedanför Sibeliusparken), öppet från soluppgång till solnedgång - har du inte kontanter på dig får du betala "nästa gång" - hundar är välkomna. På sommaren får man hyra kanot, på vintern åka i en karusell gjord av en gammal gungstol. Tar du påtår på kaffet får du 5 cent. Huippu!

Basse · 8 years ago
Sånt som du eventuellt inte hittar i Sthlm, utan är specifikt helsingforsiskt:Köp Kolmen kaverin jäätelö (glass) från nån butik och ät den i en park.Pubrunda i Berghäll.Ät litet finare på nån traditionell finsk restaurang med fin inredning och/eller ålder, t.ex. Graniittilinna, Loiste eller Lehtovaara.Ät lunch i Hagnäs saluhall eller Sandvikens saluhall.Morgonkaffe på Hagnäs torg, för genuin Helsingforskänsla.

Anonym · 8 years ago
kan du ge lite Vasa-tips? det är ju inte din hemstad, men vad har du gillat mest när du varit där?

karin · 8 years ago
Så roligt, vi som funderar på att åka till Helsingfors några dagar med barnen i sommar. Min son som fyller 7 om några månader är en riktig nöjesparksfantast (vilket barn är inte det i och för sig :) och vi är nyfikna just på Borgbacken. Är det någon som har en uppfattning om hur det är jämfört med t ex Gröna lund, Liseberg eller Tivoli? Är det ungefär lika stort, fler/färre åkturer som barn kan åka etc? Tacksam för svar.

Peppe · 8 years ago
Tack tack tack! Tyvärr är jag superdålig på Vasa, men Linn Jung (linnjung.com) är superbra! Kolla med henne.Karin; Borgbacken är väl lite mer gammaldags än Gröna Lund (eller?), men ungrfär samma storlek. tror absolut att dina barn kommer att gilla den! Dessutom är Berg och dalbanan otroligt fin.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.