Smak för bröd

8 years ago

Tidigare i våras presenterade Sonja Fazers nya bageri på Fabriksgatan för mig. Sjukt gott och färskt bröd. Vi bor ju granne med Kannistos bageri på Båtmansgatan så det kändes lite fult att shoppa nybakt bröd från annan ugn, men jag gjorde det  ändå. Nu kan jag inte äta frukost utan Fazers mörka surdegsbröd med valnöt. Det är dyrt som fan (ingen sponsorering här), men fruktansvärt gott. Plastförpackat butiksbröd smakar enbart pellets nu för tiden.

Det är intressant hur man vänjer sig vid smaker. Äter man all mat med ketchup tycker man att det är så mat ska smaka. Vänjer man sig vid industriellt framställd mat tycker man kanske att den är den godaste.

Jag vill tro att kött från frigående, friska djur smakar bättre än industriellt uppfödda. Att lightprodukter alltid förlorar mot äkta vara, att frukt som mognat i solen är mustigare och att smör är godare än margarin. Men kanske det tar lite tid för smaklökarna att vänja sig vid de riktiga smakerna.

Nu säger någon att det är så mycket dyrare att köpa ekologisk och närproducerad mat och det stämmer nästan alltid. Men om man köper kvalitet kanske man är mindre benägen att kasta bort maten. Jämför med att köpa ett storpack eller varor på specialerbjudande.

I det senaste numret av Magasinet Filtar finns det ett reportage om “fäbodifiering” alltså om hur matproducenter döper sina produkter så att konsumenten ska associera dem till rena och oprocesserade produkter. Texten slutar med ett citat av journalisten Michael Pollan som för sagt att man bara ska äta mat ens mormor känner till. Nu lade han till att man aldrig ska äta mat som det görs tv-reklam för.

Magnus köper fortfarande dagsfärskt frukostbröd från Kannisto.

smilla.ratata.fi · 8 years ago
Jaha. Så skrev jag världens längsta inlägg och den försvann. Är tröstlös.

Hannasvirrvarr · 8 years ago
Jag antar att du menar Filter? Och detta menar jag absolut inte som stavfelskritik, tycker bara det var ett oerhört lustigt felslag. Ett magasin om Filtar, hahaha.

Tormenta · 8 years ago
Ja du, jag är helt med dig. Försöker laga närproducerad mat från grunden med enbart ekologiskt kött. Förra veckan stannade vi i lekparken alltför länge så maten jag tänkt laga till middag (laxfärsbiffar med tomatmangosalsa) skulle ta för lång tid. Jag rusade stressad in på Konsum och köpte en färdig lasagne på 1 kg som man värmer på en kvart i ugnen. Skämdes nästan lite vid kassan. Min son på 4 år åt upp halva förpackningen och konstaterade andaktsfullt att det var det godaste han någonsin ätit. Hälsar "Knäckt moder" alias Tormenta

Peppe · 8 years ago
Smilla: nej. NEJ! NEJ! Hanna: nej, jag syftade på tidskriften om filtar. Filtar.Tormenta: SÅ ROLIGT att du är här! Länge sen. Och så skrattade jag också gott till historien!

Anonym · 8 years ago
Här finns ett mejerivarumärke som heter Hjordnära. Vet inte om det verkligen är det, men det låter så fint att jag alltid köper det ändå. Jag har helt slutat köpa butikernas egna märken, särskilt på mejeriprodukter. Det är inte så himla lätt att vara bonde nu för tiden och jag har ingen som helst lust att köpa creme fraiche som är gjord på "grädde från EU" (ICAs egna). // Lufthamn

Lurkeslurk · 8 years ago
jag har en kompis som anser att det enda riktiga potatismoset är pulvermos. Ryys. Jag rekommenderar att baka eget bröd, åtminstone om man inte har ett bageri om hörnet. Det finns enkla recept som inte behöver knådas så mycket och det blir så gott!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.