Kroppen, kroppen, kroppen

8 years ago

Jag har gått och funderat på ett blogginlägg om kroppen, men på grund av distraherande faktorer som visumintervjuer och massvis med jobb (ni som lovar att leverera texter men inte gör det: SKÄMS!) har jag inte riktigt fått till det.

Men detta har jag funderat på: Att vi ständigt påminns om hur vi ser ut. Så fort man klickar på tv:n, bläddrar i en tidning eller rör sig på stan påminns man om hur den perfekta kvinnokroppen ska se ut Det finns en norm för kvinnokroppen och den är slank. Lunchade med Friman och diskuterade den feministiska kroppen, men kom inte fram till hur den ser ut. Är den androgyn eller stor och döljande? En kurvig kropp med långt blont hår uppfattas knappast automatiskt som feministisk.
Folk (inklusive jag själv) tillbringar enormt mycket tid med att fundera på hur de ser ut. Om de borde gå ner i vikt, tränar mer, äta mindre godis, träna rätt, fasta för att rena kroppen, sminka sig eller inte sminka sig, klä sig snyggt, sluta bli äldre och det tar aldrig slut. 
Bloggen Brunheten skrev ett inlägg om hur till och med Underbara Clara vill visa upp en snygg kropp (röv). Om hur mycket vi törstar efter bekräftelse. Ifall till och med Underbara Clara tycker att det är fint att ha en snygg kropp och kul att visa upp den, vem kan man då lita på?
Har också funderat på om det alls är sunt att överhuvudtaget diskutera kvinnokroppar. Bara ett blogginlägg om kroppar kanske får någon att fundera lite extra på sina magkorvar. Om vi är helt tysta och inte tänker så mycket på våra lår får vi kanske tid och plats över för en massa andra fantastiska saker.
Ber därför om ursäkt för det här inlägget.
Lästips: Brunheten.
Lyssningstips: En varg söker sin podd, men Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Anonym · 8 years ago
det finns väl ingen feministisk kropp, utan det kan vara vilken kropp som helst av alla kroppar som finns.

Peppe · 8 years ago
det sade jag också, men sedan började vi prata om hur den feministiska kroppen uppfattas. Att en kropp med stort blont hår och stora bröst har svårare att uppfattas som en feministisk kropp än t.ex. en androgyn kropp.

Hannasvirrvarr · 8 years ago
Ett ämne som intresserar mig. Den feministiska kroppen är kanske en kropp som inte ä utseende i första hand. Kroppen är ju så mkt mera än utseende men tyvärr fastnar fokus där när det handlar om kvinnokroppen.

Hannasvirrvarr · 8 years ago
Ett ämne som intresserar mig. Den feministiska kroppen är kanske en kropp som inte ä utseende i första hand. Kroppen är ju så mkt mera än utseende men tyvärr fastnar fokus där när det handlar om kvinnokroppen.

En sporadisk läsare · 8 years ago
Den feministiska kroppen har såklart ett gigantiskt, tänkande huvud och i övrigt valfri färg form o storlek. Kanske partyhatt överst? He he.

En sporadisk läsare · 8 years ago
Den feministiska kroppen har såklart ett gigantiskt, tänkande huvud och i övrigt valfri färg form o storlek. Kanske partyhatt överst? He he.

Fridas Djurblogg · 8 years ago
En otroligt störande känsla är när man känner att "jag har läst nånting liknande och måste länka till det men VAR fanns det nu, och VAR läste jag det?" Men som tur kom jag nu på det! Här http://hej.blekk.se/2013/05/15/beyonce-har-inte-svar-pa-allt/ skriver en bloggare om problematiken med bikinireklam överlag, fast Beyonce äger.

Carita Liljendahl · 8 years ago
Jag tycker att kvinnokroppen ska se ut som den gör på Inge Lööks målningar och kort - de där med de gamla glada gummorna!

Anna · 8 years ago
Åh gud. Det är på den här punkten som mitt feministiska jag ständigt slåss mot den stereotypa tjejen inom mig. Mitt konstanta inre tjafsande om min kropp som jag gör ALLT för att hålla tyst om bland folk. Jag tröstar mig med att det är därför jag fattar att feminismen behövs!! Jag har knappt nåt klokt alls att säga på den här punkten. Är totalt nedtryckt av patriraktatets male gaze här. Grr.

Peppe · 8 years ago
Hannasvirrvarr: exakt! kroppen är så sjukt praktisk och händig och det är ett sånt slöseri att nästan enbart fokusera på hur den ser ut.En sporadisk läsare: hahaha! JA!Fridas Djurblogg: TACK för länken! Fastnade en längre stund där. Bra läsning.Carita: ett gott exempel.Anna: jag är så med dig.

Matilda · 8 years ago
jag har också funderat på det där med kroppar och kroppsfixering. jag jobbar som vikarie på förskolor, och brukar ofta säga "hej snygging" till barnen. eller om något barn inte "orkar" äta upp (fast dom gör det, det blev bara tråkigt att sitta kvar när alla andra gick) så brukar jag säga "okej, får jag titta på din mage?" och sen peta lite på den och säga "men här finns det ju jättemycket plats! i din fina mage får det nog plats, minst fem tuggor till!" och mest överlag säga att barnen har fina armar, ben, panna "var försiktig med ditt snygga huvud, du vill väl inte att det ska gå sönder?" och tänker att barnen redan i ung ålder ska tycka att dom är vackra och fina. men samtidigt kan jag ibland under om jag skapar en uppfattning om något som dom inte hade en uppfattning om förut.

Lisa · 8 years ago
Jag som verkligen börjat tröttna på bloggeriet (inkl min egen) gillar verkligen att läsa din Peppe! Så även om jag mycket gärna skulle vilja diskutera den feministiska kroppen och rövar kommer här istället bara en skopa fjäsk. Du är bra!Ps. Kan du jonglera på riktigt?

Maria Turtschaninoff · 8 years ago
Fast jag tycker Underbaraclaras svar har varit bra. Jag tycker hon har bloggat om hur bra hon mår av att röra på sig, inte hur smal hon är eller hur bra hon ser ut.Du är alltid lika söt, Peppe :-)

Christa · 8 years ago
Det här är så intressant och så svårt. Oftast känns det som att det enda korrekta är att helt enkelt låta bli att skriva om sin kropp, låta bli att fotografera den - ja låta bli att så väl våndas men också glädjas över den. Och det är tråkigt. Att vi talar för lite om att kroppen ger oss glädje. Att kvinnokroppen är vacker, att den är en källa till glädje och njutning. För kvinnorna själva. Och för männen (fast det får man förstås inte säga). Och att just det är svårt att ge uttryck för det om det enda feministiskt korrekta man får säga om kvinnokroppen är att den är "stark" och "praktisk". Så nej, jag publicerar inte heller gärna bilder på mig själv där min kropp är i fokus. Hur glad jag än är över den.Måste fundera mer på det här.

Peppe · 8 years ago
Matilda: känner precis igen mig själv. Kunde ha exakt samma jargong. Men vet inte heller om det är bra eöller dåligt. Bra att avdramatisera, dåligt att sätta fokus. Samtidigt kan man väl inte ignorera kroppen.Lisa: jag saknar din och KRAM och tack för fjäsket! Uppskattar mycket.Maria: sant. Underbara Clara är smart och bra och det var inte meningen att kritisera henne som person, bara ett iakttagande att vi alla är mänskliga.Christa: gillar hur du tänker. Återkom gärna om du kommer fram till något.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.