Livet versus bloggen

8 years ago

På sistone har jag utanför internet pratat en del om internetpersonligheter versus kött och blod. Senast i dag lunchade jag med en kollega som tog ämnet på tal. Innerst inne vet ju alla att bloggen bara visar ett fragment av verkligheten. mem det är så lätt att sugas in i historien och tro att bloggen är en komplett spegling av livet.

Jag antar att alla ni som själva bloggar vet att bloggen inte är en spegel, snarare en skugga. Hur mycket man än bloggar, twittrar, instagramar och facebookar kan, och framför allt vill, man aldrig visa allt. Åtminstone hos mig händer det enormt mycket som aldrig når bloggen.

Jag har frågat er detta förut, men kör igen. Har ni en bloggpersonlighet som skiljer sig från verklighetens person?

Charlotte Vainio · 8 years ago
Jag har säkert det, men inte medvetet. Eller alltså, det är klart att jag censurerar massor på bloggen. Saker som inte alla behöver veta liksom. Men så gör jag ju med folk jag pratar med i verkliga livet också. Den enda som känner mitt verkliga jag är min avhandling. Och vi kommer inte alltid överens.

Alexandra M-O · 8 years ago
Jag är långt ifrån lika trevlig IRL som jag är på bloggen.

Peppe · 8 years ago
Charlotte: du är inte bara smart, utan också en mycket rolig kvinna.Alexandra: ser ändå fram emot att träffa dig en dag.

Mia Skrifver · 8 years ago
Om bloggen är the real me, är jag hemskt enkelspårig. Jag inbillar mig att jag kanske är mer än min blogg. Men den är kanske en vital del av hurdan jag är. Om jag nånsin är på nåt visst sätt. Jag tror väl mest att det förändras, det där med hurdan man är. Kanske inte varje timme men äh, nåja.

Pia · 8 years ago
Jag är nog lika knäpp IRL, men inte riktigt lika rolig. På fb är jag blyg och på Instagram (som är min favorit) är jag mest aktiv. Känner mej mest blottad på Vine, men eftersom det ännu känns såpass litet så är det väldans mysigt.

Peppe · 8 years ago
Mia: så sant. man förändras, bloggen förändras, men är ändå aldrig en exakt dokumentation av livet.Pia: men du är sjukt rolig också utanför bloggen!

den elaka bloggaren · 8 years ago
oh ja! men det är så väldigt medvetet, om jag känner för att skriva nåt glatt, så påminner jag mig själv om att det inte är det jag har en blogg för.

Linn · 8 years ago
Jag tror faktiskt att jag är ganska exakt som det jag visar på bloggen. Förutom att jag i verkliga livet pratar om mitt jobb och min familj och mina vänner på ett annat sätt, men jag är nog ändå samma. Tror jag. Eller? Du har ju träffat mig, du kan väl svara på det äru göllig?

wonderland · 8 years ago
Svårt. Jag tror nog att man får en glimt av mig, men inte en hel bild, även om jag försöker vara mångsidig.

ello · 8 years ago
Jag bloggar inte men mitt Facebookjag är definitivt ingen spegling av mitt liv. Jag visar upp mina nya skor, men inte skavsåren, jag marknadsför min arbetsgivare, men knappast den låga lönen. Jag berättar om hur jag jagar tjuvar, men inte hur rädd jag var. Jag håller min relationsstatus som Singel, trots att kärlekslivet faktiskt börjar arta sig.Och jag ser inget fel i det, för jag utgår från att alla andra gör likadant, i blogg, instagram, facebook eller twitter. Vår tids livslögn?

minna lindeb · 8 years ago
Ja, a det skulle jag kanske kunna svara på om jag visste vem det är som stirrar på mej i spegeln varje gång jag ser in i den.

Jenny H. · 8 years ago
Jodå! Jag är mycket mer ful i mun och uppkäftig och förhoppningsvis roligare privat jämfört med vad jag är på bloggen. Tycker det är svårt att vara rolig i text. Beundrar de som kan (som du bäste Peppe) Ibland spyr jag lite över att jag låter så seriös och töntig. :)Sen orkar jag inte provocera och debattera så mycket på bloggen - medans jag annars kan tycka väldigt mycket annars.Bloggen är absolut inte hela jag helt enkelt. Jag är bättre än så. ;)

Fager Dam · 8 years ago
Hm, min bloggpersonlighet är i praktiken mitt arbetsjag. Bloggade om det.

Sara · 8 years ago
Jag vet inte? Är nog lika neurotisk, knäpp och förvirrad som pâ bloggen? Fast snyggare pâ bloggen än in real life pga kan censurera bildvalet ganske hârt. Stort, varmt grattis till allt! LA, fasiken! Go girl!

Jenny · 8 years ago
Den är några procent av mig, det jag vill dela. Resten är för privat. Många tycker att min blogg bubblar av glädje och sån är jag. Oftast glad. :D

Johanna L · 8 years ago
Sånt här är så spännande! Jag tycker i de flesta fallen att personer man läst på blogg och sen träffar är sig väldigt lika, det blir inga stora personlighetsöverraskningar. Samtidigt vet jag ju att man inte visar upp allt, för det gör ju inte jag heller. Tycker nog att jag är artigare, mer slipad och lite mer återhållsam på mina bloggar - helt enkelt proffstrevlig ibland - för att det blir enklast så. Folk blir ändå upprörda på mig då och då på Bokhora för att jag uttrycker åsikter. Men irl är jag alltså ännu mer åsiktig. Jag orkar faktiskt inte vara det på nätet för jag skulle nog (eller kanske, tror jag) få lägga massa tid på att förklara / försvara mig, och jag tycker inte att det är värt det. Pick your battles liksom.

Peppe · 8 years ago
Det här är så sjukt intressant! Folk säger att jag är "mer nyanserad" och snällare i verkligheten jämfört med bloggen. Men alltså jag vet inte.

Ela · 8 years ago
Oj vilken svår fråga. Målet med min blogg är ju att jag ska vara så ärlig som möjlig. Så jag tror att den speglar mig ganska bra. Sen kanske jag inte är lika modig IRL. Men bloggen har hjälpt mig att bli modigare där också.

smilla.ratata.fi · 8 years ago
Jag upplever att jag definitivt inte är falsk, men att det är bara vissa valda delar som presenteras. Mitt inre är lika hemligt, eget och privat, lite som en överraskningspresent för dem som jag råkar lära känna i verkliga livet utanför internet. Men som med alla presenter vet man ju inte alls hur de tas emot. Tror att någon ibland blivit överraskad av att jag egentligen är ganska så snäll, men också väldigt lekfull och politiskt inkorrekt när det beger sig.

Peppe · 8 years ago
Linn: du är faktiskt precis som på bloggen. Älskar att din torra humor fungerar både i ord och ljud.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.