Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Saker jag tänkt på | March 25, 2013 | The Way We Play

Saker jag tänkt på

10 years ago

Under helgen har jag funderat på en massa saker jag borde blogga om. Bland annat följande:

Efter att ha pratat om Sveland och hat i bokpodden med Bokhoran Lindbäck fortsatte jag på feministlinjen och diskuterade jämställdhet med alla Stockholmskompisar jag träffade. Lena-Fi hade en intressant teori om att Sverige på många sätt är mer jämställt en Finland, men också mer sexualiserat. Ska man som kvinna komma någon vart i Sverige gäller det att vara smart, men också snygg och vältränad. I Finland har man en mer avslappnad inställning till utseende.

Nu har tre av mina vänner berättat att de kör klara hushållsscheman hemma. Inget bråk om vem som ska handla, städa, laga mat eller tvätta. Millimeterrättvisa, I salute you!

Magnus har beslutat sig för att gilla det mesta han ser på Instagram och Vine. Han menar att folk blir så glada över en lite like att han gärna bjussar på det. Magnus hade också en helt egen teori om Alex Schulmans monolog i lördags. Men den kan vi ta i ett annat inlägg.

Jag måste flytta till Stockholm inom kort.

Peppe · 10 years ago
ja, till L.A. Men kanske sen.

Anna · 10 years ago
Jag älskar din blogg Peppe! Blir så glad av dig! Mvh dokumentärfilmsstudent i Stockholm

Fridolina · 10 years ago
Det var en intressant teori! Jag bodde i Sverige ett år och tyckte att jag märkte av det där också. Det är som att finländska kvinnor (och män!) har en lite mer avslappnad och förlåtande attityd till t.ex. kroppshår och fett.

Peppe · 10 years ago
Anna: åh Anna, fina du! Tack så hemskt mycket och stor kram från HelsingforsFridolina: hoppas att det stämmer och att vår inställning smittar av sig på svenskarna.

johanna · 10 years ago
Som före detta utlandssvensk i Storbritannien kan jag säga följande: brittiska kvinnor (män också, men kvinnorna är måltavan här)man möter på gatan ser i allmänhet inte lika friska ut som svenska kvinnor. I evighetsserier på tv, typ Coronation Street, reflekteras det i rollbesättningen på ett helt annat sätt än i exempelvis USA. Men det finns en stor och mycket aggressiv kändispress i Storbritannien vars like jag inte mött på andra ställen. Det är en typ av medium som rapporterar om kvinnors baddräktstillstånd på ett sätt som är elakt, hånande och ger mig som "vanlig" ont i magen. När det gäller jämställdhet är Storbritannien ett u-land. Med detta sagt; jag har tänkt på samma sak och reflekterat över att i rätt många länder söder om Sahara - samma länder som brukar hamna högt på listor över dåligt läge för jämställdhet mellan könen - finns det en helt annan syn på kvinnors former. (Ursäkta långt inlägg men detta är väldigt intressant så fortsätt gärna resonemanget!)

Karin · 10 years ago
Angående Johannas kommentar så rekommenderar jag boken Sherezadhe goes west av Fatima Mernissi där hon diskuterar sexualiseringen av kvinnor i väst gentemot den i arabvärlden. Hennes point är ungefär den att västvärlden har sina egna harem där uppfattningar och krav på kvinnors utseende håller kvinnor "fångade". Välskriven, intressant och lättläst bok som jag rekommenderar till alla intresserade av feminism och kvinnans ställning inom olika kulturer.

Peppe · 10 years ago
Johanna: så intressant! Tack för kommentar, ska fundera vidare på sexualitet och jämställdhet. Följer du "kvinnohat" på Instagram?Karin: tack för tipset! Uppskattar storligen.

Anonym · 10 years ago
Städscheman rules! Städbitterheten och smågrälen är ett minne blott och ingen behöver tjata, lättare att ta sitt ansvar när man vet exakt vad som krävs, även för den yngre mannen i huset./Hanski

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.