Obs debatt

11 years ago

Hej!

Nu har jag svalt en Burana 500 och är good to go för en stund. I kväll ska ni som bor i Finland titta på Obs Debatt om moderskap. Jag fick en förfrågan att vara med, men eftersom vi åker till Stockholm i kväll var jag tvungen att tacka nej*. "Vem är bästa mamman" skriver en av programledarna på sin blogg. Det är säkert ironi.

I den bästa av världar kommer det att bli en diskussion som inte enbart baserar sig på deltagarnas personliga erfarenheter och "kan inte alla bara vara snälla mot varandra"**, utan också innefattar lite analys och en uppriktig vilja att förstå och komma vidare. Som någon kommenterade här tidigare är alla individuella beslut en del av samhället (det där om att det privata är politiskt) och folk som tror att de fattar så fria val oftast bara följer utstakade banor.

Jag hoppas också att papporna har en roll i samtalet. Föräldraskap handlar trots allt oftast om mammor och pappor (ursäkta heteronormativiteten), inte bata om hur  Tänk er förresten motsvarade diskussion där en pappa känner att han måste försvara sitt föräldraskap och berätta hur mycket han älskar sitt barn genom uppoffringar. Som om någon skulle tvivla på att hans kärlek till barnet.
.
Åtminstone Hannah kommer att sitta med i studion och jag är säker på att hon levererar. Tror inte att hon ställer upp i bästa mamma-racet. Det är för övrigt omöjligt att vinna ett sånt.


*jag ville bara få in att de också frågat mig för att ni ska bli imponerade och tycka att jag är en samhällsdebattör.
**det är i och för sig också mycket viktigt, men i den debatt ger det inte så mycket substas.

minna lindeb · 11 years ago
Ska bli intressant att se programmet. Funderar över det här med fria val.Vad finns det mellan utstakade banor och fria val?Och vad är "frihet från" när man väljer?Frihet från vadå?Frihet till vadå?Och sen hoppas jag att alla är snälla. Jag blir så dum och elak när någon biter mej.För har du märkt(jo det har du säkert) hur begränsad diskussionen blir då defenser väcks? Man vill förklara sitt val för man har ju valt enligt sin tro och vilja.Och det är här som det mänskliga subjektet spelar in (tror jag) och sätter käppar i hjulet för diskussioner som rullar knaggligt. Det blir läger för och emot när defensmekansimer aktiveras och man känner att man måste försvara sitt val, som om det hotades. Trots allt är vi inga analysmaskiner utan självreferens. Eller till all lycka.(?) Tror på att empati är en förutsättning för demokrati, inkännandet en bra övning för individens utveckling, solidaritet och acceptans beroende av vår människorkärlek och respekt för varandra?.Kram på dej och krya på dej fort.

Peppe · 11 years ago
Minna: du har helt rätt och formulerar det väl. Och tack för påminnelsen om hur viktigt det är att också höra riktiga människor, inte bara snacka ansiktslösa strukturer.KRAM!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.