Studio jetlag

8 years ago

Välkomna till studio jetlag! Klockan är halv fem på morgonen och i dag ska vi prata om det redan uttjatade ämnet anonymitet på internet. Min journalistkollega Sylva Bjon skrev två inlägg om ämnet och bland annat min bloggkollega Elaka svarade med egna tankar om anonymitet.

När jag i går läste Linnéas  inlägg om Eurovisionslåten Marry Me funderade jag mindre på om Krista är ironisk eller inte (vi känner varandra och jag diggar Krista som fan. Det kommer inte att finnas en analys av hennes låt här) och mer på att internet är vidrigt. Det finns en hel del sakliga kommentarer på Linnéas inlägg, men också en del riktigt hemska. Vare sig det handlar om att använda blogginlägg som en terapeutisk behandling för ledsna människor att få ur sig sin ångest och bitterhet eller bara en smula ren ondska är egentligen ointressant. När man kommunicerar med andra människor ska man uppföra sig.

Jag har länge gått omkring och trott att internet är demokratiskt. Här har alla, åtminstone tekniskt sett, en möjlighet att få sin röst hörd. Men så är det inte alls. Skriver man med sitt eget namn får man kanske utstå så mycket skit att man till slut väljer att hålla käft.

Efter snart åtta år av bloggande tvekar jag nu för tiden allt oftare inför att skriva inlägg som handlar om till exempel jämställdhet. Det inte värt att få hatiska kommentarer. Den där kalla känslan i magen när man ser att anonym kommenterat. Eller det är kanske värt det, men jag orkar inte längre. Speciellt på Alfamamman på Hbl kommenterar ibland folk som verkar psykiskt rubbade. Dagstidningar drar tydligen till sig den värsta slummen. Också här på Livet & Helsingfors blir jag allt blekare i mina åsikter. Jag har bättre saker för mig än att argumentera med anonyma haters.

Mina primära känslor efter att ha läst Linnéas inlägg är därför: “Gud så skönt att jag inte behöver tampas med de här kommentarerna” och “Shit så imponerande att hon orkar svara sakligt på allt folk skriver”. PS Och vill man gifta sig med sin partner är det bara att fria. Att vänta på att den med penis ska be om ens hand känns väldigt 1600-tal.

linnea p. · 8 years ago
Haha! Tack du. Hela den här upplevelsen har fått mig att verkligen inse hur tokmycket jag gillar när folk förstår att man inte måste vara så extremt ställningstagande, liksom att alternativ A inte nödvändigtvis utesluter alternativ B, att det finns flera vinklar man kan titta på olika saker från, och så vidare. Det här blev kanske lite flummigt nu, men ja, jag tycker det är väldigt uppfriskande att få kika in i synsätt som innehåller flera toner är bara svart och vitt, som ditt! (Det blev någon slags syftningsotydlighet där som jag inte vet hur jag ska fixa, men jag menar ju förstås att du verkar se på saker och ting med den där mera utökade färgskalan.)Jag har funderat på det där med trollen/odjuren, VARFÖR är det alltid de mest hätska, hatiska och 100%-igt osammanhängande personerna som kommenterar på nyhetssajter? Alltså det GÅR ju inte att föra en diskussion där alls, vilket är puckat felsvängt. Jag har ett par gånger gjort misstaget att försöka diskutera nånting på Vbl.fi och varje gång har jag hållit på att få en stroke. Kan inte ens förställa mig vilken skärseld det skulle kännas som att blogga i en sån miljö.

Smuli · 8 years ago
På tal om ingenting:Riku igårkväll:Jag tänker se på Morgon-tv på torsdag!Jag: Varför det?Riku: Jag vill se Peppes pannlugg!

Smul igen · 8 years ago
*måndag that is

Peppe · 8 years ago
Linnéa: du är fortfarande min idol i att svara konstruktivt på folks kommentarer. Jag uppskattar också ditt inlägg och håller med. Att den inte handlade om Krista som person gjorde du också mycket tydligt.Smuli: alla vet ju att Riku är den som har min favorit biroll i bloggvärlden. Hälsa att jag ser ut som Jim Carrey i Dumb & Dumber.

Anonym · 8 years ago
jag brukar vara anonym, men jag brukar inte vara elak (vad jag vet). men ok, förstår att det blir lite ojämlikt att bara den ena parten i en diskussion är anonym. ska gå nån annanstans med mina kommentarer, jag är nämligen helst anonym på nätet, vill jag diskutera under eget namn kan jag göra det ute i köttrymden. vi använder tydligen internet på olika sätt :)

Peppe · 8 years ago
Anonym: du får gärna kommentera här. Jag menade inte att alla ska vara offentliga på internet, snarare tvärtom: jag skulle ha fler åsikter om jag var anonym och det känns lockande ibland.Men också att jag kanske lägger ner mindre energi på att svara folk som är anonyma eftersom det känns lite obalanserat.

Lfthmn · 8 years ago
Har du funderat på att inte godkänna Anonyma kommentarer? Jag har inte fått många taskiga kommentarer, men de få jag fått - alltid Anonym - har gjort att jag helt enkelt valt att aktivera kommentarsgranskningen och helt enkelt neka alla sura Anonyma kommentarer. Man behöver inte ens läsa dem. Däremot har jag godkänt kritiska kommentarer om de haft ett namn. Jag tycker inte att det är fel. Man måste inte acceptera allas "åsikt" om de inte beter sig som folk och de får inte "kicken" (?) av att se sina elakheter i skrift, där alla andra också kan se dem.

den elaka bloggaren · 8 years ago
jå, jag tror nog mycket på att man måste börja filtrera både vad man låter stå kvar, vad man sätter ner sin tid på att svara på osv. jag - som ju själv är anonym - har börjat radera direkt om jag tycker en kommentar är fel för mig, t.ex. hade nån "skämtat" i en kommentar på ett inlägg om barnfattigdom med fingerat namn och det var kanske inte menat så illa, men jag tyckte kontexten var fel och jag raderade det direkt utan samvetskval.det är som i en trädgård, det kan bli riktigt fint, men man måste rensa i rabatten.

tommix · 8 years ago
Jag skrev världens längsta inlägg om varför Sylvia Bjon hade fel i sitt inlägg och varför anonymiteten inte får naggas i kanten. http://tommix.nu/2013/01/yttrandefrihet/Orsaken till att ni har bokstavligen galna människor på HBL.fi beror på att ni tillåter bokstavligen galna människor att husera vilt där. Noll moderering, noll instrument för deltagarna i diskussionen att moderera, noll deltagande av skribenten i kommentarsflödet. Husis verkar har skräddarsytt sin sajt för troll och galningar.Ang. Kristas text.Varför i hela fridens namn söker någon efter mening i en eurovisionslåt?!? det är ju som att fundera över på vilket sätt mjölken blandar sig i kaffet. Helt meningslöst.Kristas låttext är lika mycket en markering för gammeldags könsroller som Carolas text i 'Främling' var ett uttryck för en undermedveten främlingsfientlighet.

Peppe · 8 years ago
Lfthmn: jag har funderat på det och stundvis haft på den funktionen, men jag vet inte varför det tar mig emot. Jag vill kanske att det ska vara lätt och enkelt att kommentera och de allra flesta är ändå vettiga människor oavsett om de tycker som jag eller inte. Men som sagt, du har kanske rätt i att en moderering av kommentarer skulle göra bloggandet friare.Elaka: du her rätt till hundra. Jag vill inte heller att rasistiska eller antifeministiska åsikter ska besudla min blogg. Hittills har jag bara tagit bort kommentarer på Alfamamman, men tror att jag kommer att tillämpa det här också i framtiden.Tommix: den här gången håller jag helt med dig om kommentarerna och Hbl. Jag tror till och med att vi diskuterat det tidigare också. De borde ta in dig som konsult :) Kristas sångtest tänker jag inte diskutera här.

Anonym · 8 years ago
På tal om ditt inlägg om otrohet och kultur. Vad tror du det beror på att man i norden kommit längre vad gäller jämställdhet än i ex övriga europa och varför inte världen? där det ex ännu förväntas att mannen bjuder på allt?

Peppe · 8 years ago
Bra fråga. Det där borde jag forska i. Skulle dock tippa på att det handlar om välfärdsstatens införande på 60-talet då man började prata att alla har rätt till ett bra liv. Jag tycker absolut inte att mannen ska bjuda kvinnan, men i övriga Europa är kanske inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ÄNNU större än här och att det därför faller sig att den med mest pengar bjuder?

RockPaperScissorLizardSpock · 8 years ago
Jag saknar dina inlägg om jämställdhet som fan för att säga det rakt ut, snälla bli inte tystad, gå inte med på det.Kram från Malmö

Peppe · 8 years ago
Tack för det! Jag ska inte låta mig kuvas.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.