Resebyråer

9 years ago

Här på Aava finns det en några praktikanter. En dansk snubbe i köket (han brukar smyga kokoskex åt mig när ingen ser), en annan dansk kille i receptionen och två tjugoåriga kvinnor från Finland. Den ena finländaren studerar turism och vill jobba på en resebyrå i framtiden. Enligt henne växer ständigt efterfrågan på resebyråer. Folk anlitar allt oftare byråer för att få unika och skräddarsydda resor.

Det här förvånade mig eftersom jag trodde att folk allt mer bokar sina flyg och hotell själva. Att internet gjort resebyråerna överflödiga. Nu måste jag fråga er: Bokar ni resor via resebyråer eller pusslar ni ihop utflykten själva?

Ja, och jag inser såklart att vi är lyckligt lottade som överhuvudtaget har möjlighet att resa.

minna lindeb · 9 years ago
Jag lägger en två euros slant i kundvagnen och sen bara kör jag.

Peppe · 9 years ago
HAHAHA! Är de så dyra nu för tiden?

Fager Dam · 9 years ago
Jag har nu två vintrar i rad bokat resa med samma väletablerade och liksom soliga resebyrå. Kan inte säga annat än att de tappat greppet. Dålig information hela vägen. Sånt som gick an för 30 år sen när varken internet eller färgkopieringsmaskinen var uppfunnen. Skulle ha fått bättre och billigare resa genom att boka själv. Men samtidigt, med nytt område man aldrig varit på tidigare är det härligt att boka färdigt paket. Så jag tror nog på resebyråerna - om de lär sig att följa med sin tid och t.ex. tipsa om riktigt bra restauranger i trakten.

cruella · 9 years ago
Beror på resans syfte. Om jag, teoretiskt, det har aldrig inträffat, skulle vilja bädda in mig själv i värme och minimalt ansvar för en vecka kan det bli paket. Annars fixar jag gärna själv. Jag ogillar att ingå i kollektiv jag inte själv valt. Enstöring och retar mig för lätt på fôlk.

jsylvin · 9 years ago
Aktiv-resor är väldigt bra när det gäller långa resor. Jag har bara beställt flyg genom dem och skött boendet själv, men de är smidiga, förmånliga och har en katalog som får en att vilja begå vilka brott som helst för att bekosta det resberoende bilderna ger upphov till. Nästa år drar vi till Malaysia och jag misstänker att jag anlitar dem igen.

Anonym · 9 years ago
Jag förespråkar boka själv, sambon skulle gärna välja paket. Vi åker alltid budget så kollar nog ganska mycket vad som ger mest valuta för pengarna. Tror dock på resebyråer som kan erbjuda denna efterforskning för en billig slant, för det går åt fasligt mycket tid att ta reda på allt själv, jämföra alternativ...

Anonym · 9 years ago
Vi plockar ihop och bokar nästan alla resor själv. Endast ett par gånger under de sanate 10 åren har vi bokat via någon resebyrå, och då endast för att vi rest i stor flock (med släkten). Jag gillar friheten i att boka och välja själv. Lätt är det också.

Jill · 9 years ago
Jag bokar alltid själv, eftersom jag tycker att halva nöjet med att resa är att söka olika sätt att resa på. Ett undantag har vi mot denna regel, då vi åkte på vår bröllopsresa. Vi kontaktade Helin Matkat och bad dem hjälpa oss, mest för att vi inte riktigt visste var vi ville åka. Det fungerade jättebra, de hittade bra rabatter till oss som bröllopsresenärer och hotellen vi bodde på hade fått mycket information om oss på förhand. Allt löpte mycket smidigt, men jag tror inte jag kommer att göra det flera gånger.

Sofie · 9 years ago
Själv. Alltid, oberoende om det är Tokyo eller Stockholm. Endast då det gäller nåt sånt som man inte får tag på utan resebyrå, t.ex. Japan Rail Pass, har vi anlitat en byrå. Och då bara för den tjänsten, inte själva resan.

Christina · 9 years ago
Vi vår familj är ganska bekväma och bokar oftast på nätet. Fast morbror då igen så bokar alltid allting själv, men sen igen så reser ju han till helt andra ställen än de vanliga charterställena.

Anonym · 9 years ago
Det är ju ganska stor skillnad på paket och paket... Vem som helst kan ju boka ett flyg och några hotell på en "lätt" destination själv, klart det. Men om man t.ex. Villl åka på en flere veckors resa till tja, Australien, Nya Zealand med en liten sväng till Fiji eller liknande... Eller en unik safariresa i östra Afrika. Eller islandhoppa på Hawaii? Varför chansa och använda timmar och åter timmar av sin dyrbara tid på att "skräddarsy själv" när ett proffs kan ta hand om allt? Bra resebyråer använder mycket tid och pengar på att verkligen bekanta sig med destinationer och hotell och bygga upp ett nätverk av goda samarbetskumpaner ute på välden. Allt för att kundens värdefulla resa (semester) ska lyckas på bästa möjliga sätt. Dessutom får man paketreselagens trygghet vilket är mycket värdefullt när T.ex. snöstormar härjar på världens flygplatser och du inte kommer fram till destinationen som planerat. Lite krasst uttryckt så nog kan jag ju också t.ex. trimma min lugg själv och i princip klippa mitt hår själv också men om jag vill ha ett ordentligt resultat så anlitar jag definitivt ett proffs! Men min point var alltså att det är en stor skillnad på paket och paket... Matkaoppaat seriens "voiko täällä maksaa Suomen rahoissa" resenärerna är också en heeeeeeelt annan värld./ Annika

Malin · 9 years ago
Oj. Jag har aldrig ens kommit på tanken att anlita en resebyrå. Det kunde man ju faktiskt göra. Vi bokar nog alltid via nätet efter att ha jämfört priser här och där. Det lönar sig alltid, för vi tar nästan alltid olika flygbolag.

Fridolina · 9 years ago
Mina Rysslandsresor har jag bokat via byrå. Det var skönt att inte behöva krångla med visumansökningar då jag inte hade någon koll på sånt. Sedan skötte jag ändå boendet själv (bodde hos en kompis) och gick och köpte tågbiljetter själv. Men ändå - att sköta den där pappersdelen själv - not worth it!

Sandra · 9 years ago
Olika beroende på typ av resa. Oftast pusslar jag/vi ihop själva. Bröllopsresan tog vi hjälp för att vi ville få den skräddarsydd och skulle det vara läge för familjeallinclusive så kan det bli paketresa. Men oftast egensnickrat.

jonna · 9 years ago
Alltid själv på nätet! Oberoende om det är Sthlm eller Asien.

Tina · 9 years ago
Förr reste vi charter, men de senaste åren har det varit reguljärt.Jag tycker om att leta efter flyg och hotell själv. Det är min stora hobby, så jag har min egen lilla resebyrå. Oftast blir det alltså reguljär flyg och hotell skilt. Men jag kollar också charter och jämför tiden det tar att resa och priserna. Om det blir alltför många flygbyten (t.ex. till några små öar långt borta ute till havs) eller känns osäkert att ta sig fram på egen hand med barnen så väljer vi hellre charter. Ett flygbyte och några timmars extra bytestid är dock inget problem. Att ta sig fram är också en del av resandet.Resor i Europa (alp- och stadsresor har vi alltid bokat själva). Även Ryssland, Asien, Mauritius och Mexico resor på egen hand.Men i Vietnam anlitade vi faktiskt en lokal resebyrå. Det gillade jag. Det var skoj att maila med dem före resan, samt träffa dem under resan, och så kunde de tipsa oss om bra hotell och ge goda praktiska råd.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.