Otrohet och kultur

8 years ago

Magnus var ute och drack thaiwhiskey (Hong Tong) med en ny polare som avslöjade att de flesta thailändska män har en älskarinna vid sidan om sitt äktenskap. “Det är en kulturell grej.” hade killen förklarat. 

Vare sig det här stämmer eller inte  kunde jag inte låta bli att koppla utlåtandet till en kväll då Karin och jag åt middag med en japansk snubbe i en skyskrapa i Tokyo. Japanen sade samma sak: “Många, många japanska män har en älskarinna” och när vi höjde på ögonbrynen: “Det är en kulturell grej“. Underförstått: Ni kan inte förstå eftersom er kultur är annorlunda. Samma diskussion har utspelat sig i Seoul och i Buenos Aires. Det är faktiskt bara i Norden som folk inte försökt övertyga mig om att det är en kulturell grej att vara otrogen. Man ser det väl mer som biologi och hedonism här.

Sabrina · 8 years ago
Har det kommit fram vad fruarna tycker om saken?

Charlotte · 8 years ago
Jag har precis läst en helt otroligt intressant artikel om otrohet under medeltiden i Norden. Jag ska försöka blogga om den sen, men i princip handlar det väldigt mycket om hur man ser på äktenskapet. Om äktenskapet är en gudomligt instiftad institution mellan en man och en kvinna som ska dela allt, finns det inte utrymme för varken otrohet eller variation.

minna lindeb · 8 years ago
Tack för tipset.Jag ska skylla på att jag har min egen kultur nästa gång jag snubblar in i typ Lindy Larsson...

Catta · 8 years ago
Jag har hört samma kommentar av ett par europeiska män vid två olika tillfällen, ena var fransman och andra österrikare. Den sistnämnde ville ännu påstå att ALLA män (även nordiska) är otrogna. Suck...

Johanna Sandqvist · 8 years ago
Hur är det med kvinnorna i andra kulturer då? Har de också älskare vid sidan om äktenskapet? I Mocambique är det kvinnorna som vänstrar. Där är det tradition att mannen av artighet backar ut och går ett varv runt kvarteret om han upptäcker främmande skor i hallen när han kommer hem.

Fager Dam · 8 years ago
Jag tänker påstå att det hör till min KULTUR att slötitta på dåliga tv-serier hela dagen med handen inknölad i en chipspåse. It is tradition, you know.

Anonym · 8 years ago
jag har en fråga. lite tråkig att fundera på sådär på semestern kanske, men jag frågar ändå. i de flesta av världens språk (har jag läst) så finns ett könsneutralt pronomen av typen hen. men nationaliteter som talar dessa språk är inte mer jämställda än andra, så könsneutrala pronomen tycks ha liten om någon alls inverkan på jämställdheten. tycker du i alla fall att det är motiverat att använda hen?

jsylvin · 8 years ago
Till anonym: jämställt eller inte är det klart att "han" när man syftar på en icke känd person inte är könsneutralt. De flesta väljer därför att skriva om det, t.ex. genom att använda "den" (t.ex. den som känner sig orättvist behandlad kan ta kontakt med sin huvudförtroendeman), "kunden", "patienten" eller något annat substantiv i stället för ett pronomen, eller "han eller hon". Eftersom många anser att dessa möjligheter inte räcker till, har "hen" dykt upp i språket. "Hen" motiveras av att folk tycker sig behöva det. Om vi som använder det blir tillräckligt många, får tillräckligt mycket tyngd och det visar sig att "hen" inte blev en modefluga som kom och gick, kommer språkvårdens rekommendationer att ändra. Åtminstone i informella akademiska sammanhang i Helsingfors förekommer det frekvent och utan ironi, även om det inte är tillräckligt etablerat för att folk ska våga använda det i formellare sammanhang. Det här är ändå ett tecken på att många uppfattar att tillägget behövs.Jämställdhet är svårt att nå utan att vi ändrar inte bara på våra värderingar (det är lätt att tycka att jämställdhet är bra) utan också på vårt sätt att handla (det är obekvämt att ändra på sin egen livsstil och lätt att hitta ursäkter för att slippa ändra sig). Det att många ändå tycker att "han" inte omfattar alla människor är ett tecken på att attityder långsamt håller på att förändras, och inte heller språkvården rekommenderar längre "han" som könsneutralt. Steget är fortfarande långt till ett jämställt samhälle, men "hen" motverkar på inget sätt strävandena efter jämställdhet. I och för sig frågade du Peppe vad hon tycker, men i väntan på det fick du läsa vad jag tycker.

cruella · 8 years ago
Och jag säger som ovan!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.