Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Tågsjukan | September 28, 2012 | The Way We Play

Tågsjukan

10 years ago

För många år sedan seglade jag med några vänner över från Helsingfors till Tallinn. Det blåste inte nämnvärt, men jag mådde ändå fasansfullt illa. Om jag inte hade en fantastiskt förmåga att kunna somna av ren viljestyrka skulle jag sannolikt ha dränkt mig själv i ren desperation. När vi anlände till Tallinn hoppade jag iland och tog färjan hem medan de andra fortsatte seglatsen vidare.

När jag i dag satte mig på tåget hade jag förberett mig med vägkost, Filter, Icon Magazine och Miss World, beslutat mig för att skriva ut en intervju och samlat på mig några tv-serier. Jag var lite orolig att tiden inte skulle räcka till för alla mina aktiviteter.

Little did I know att jag så fort tåget startade skulle bli sjösjukare än någonsin. En timme in i resan var jag tvungen att besöka tågtoaletten för att returnera min frukost till moder jord (när kvinnan som stått bakom mig i kön kom ut från toaletten mimade jag lögnaktigt “graviditetsillamående och pekade på min mage” vet inte varför det är finare att vara gravid än sjösjuk). Resten av resan satt jag och försökte fästa blicken vid horisonten samtidigt som jag profylaxandades och räknade ner minuterna fram till Göteborg.

Det finns ingen lärdom i den här anekdoten. Förutom att jag måste stryka tåg från listan på transportmedel jag klarar av.

cruella · 10 years ago
Bara snabbtåg. Du skulle ha tagit ett vanligt gammalt mjölktåg.

Maggie · 10 years ago
Äsch då tråkigt att höra. Jag brukar se fram emot tågresor för man hinner göra tusen saker (som man inte hinner om man kör bil eller flyger). Månne det har någon skillnad om du åker med näsan i färdriktningen eller ej?

Charlotte · 10 years ago
Oh no! Inte för att det gör något bättre, men jag vet preeeeeciiiis hur det känns...

Mamma · 10 years ago
Oj jestas! Jag blir också jätte åksjuk, också på tåg. Tycker det är störande att måsta ägna 2 timmar varje dag till arbetsresor med kommunala färdmedel och inte kunna läsa eller arbeta under den tiden!!

Daniela · 10 years ago
Jag har aldrig förut varit en person som blir åksjuk, men tammikukku som Linn skulle sagt, tåg kan jag knappt titta på längre utan att må illa som en annan sjöborre. Alltså riktigt riktigt illa. Vet inte vad det e med dom här svenska tågen, men jag kan inte åka dem längre!

Heidi · 10 years ago
Jag blir alltid åksjuk på Pendolino. Inte på Intercity, "vanligt tåg" eller på närtågen!

Linnéa · 10 years ago
Stackars dej! What a hell-ride.

minna lindeb · 10 years ago
gaah att spy på tågtoalett...Man spyr ju ihjäl sej av lukten där.Stackars dej.

Johanna · 10 years ago
Men fy fan vad jobbigt! :( Inte minst att bli berövad på den där ljuvliga stunden då man bara ska läsa, götta sig och kolla serier på datorn. Måste ha varit tortyr!Men alltså var du på bokmässan igår? Synd att jag inte såg dig, hade varit skoj att säga hej :)

Nea · 10 years ago
Uschdå! Själv blir jag åksjuk i bil och buss om jag läser eller försöker göra något annat än titta ut. I tåg funkar det. I båt beror det på gungangdet. Nåja, alltså försöker tipsa om att du kanske klarar tåg om du sitter och tittar ut och åker med ansiktet i färdriktningen..

Jean · 10 years ago
I Sverige säljer de ett tuggummi mot åksjuka som heter Calma. Bunkrar upp varje gång jag är i Sverige. Hälsningar "åksjuk sedan 1983"

Jenny · 10 years ago
Usch din stackare! Detta händer mig också på snabbtågen, men jag har hittat ett hyfsat botemedel: åksjuketuggummi. De heter Calma och finns på Apoteket (finns för övrigt ett på centralen i Gbg). Det hjälper mig i varje fall, men de är lite äckliga, tungan domnar liksom och man blir lite trött. Fast det är bättre än att vara spyfärdig i tre timmar.

Kiri · 10 years ago
På senare dagar har jag också börjat bli grymt åksjuk. Tåg hör till det värsta. Sen efter det kommer buss och bil. I veckan fick jag gå av några hållplatser tidigare för jag mådde så illa i bussen. Tidigare, nada!

Peppe · 10 years ago
Tack för er sympati och era råd. Ni är fina människor. Nästa gång shoppar jag Calma.

Peppe · 10 years ago
Johanna: är du kvar i dag? Hänger här fram tills i morgon eftermiddag.

hakuna · 10 years ago
Jag kompar tidigare kommentarer, gamla hederliga snelltåg funkar utmärkt (och då hinner man dessutom med all sin sysselsättning. Pendolino är helvetet på jorden, inte bara skakandet och det konstiga rullandet, men det luktar wc-ankka eller annan äcklig kemikalie i hela tåget att man får graviditetsillamående av bara lukten.

Peppe · 10 years ago
jag borde ALLTID kolla med er innan jag fattar några beslut.

calici · 10 years ago
Vad skönt att se att andra också lider av denna mycket märkliga åksjuka. Trodde att jag var ensam om att bli åksjuk på X2000 men inte vanliga regionaltåg. När det kommer till X2000 förresten: Det är MYCKET värre att åka på övervåningen än på undervåningen.

Anonym · 10 years ago
Man får även köpa "illamående piller" på apoteket i fin! Finns oftast inte i hyllan, man måste fråga efter det... men de är receptfritt och funkar super bra! H: någon som blir väääldigt lätt sjösjuk men klarade av en hel vecka på segelbåt i medelhavet utan problem:)

Peppe · 10 years ago
Tusen tack för tipset! Jag har hittills undvikit båtar så långt det går.

Johanna · 10 years ago
Var tyvärr bara där i torsdags (men bor ett stenkast från mässan, i huset på andra sidan korsvägen) :)Hoppas du haft det bra! Vi får ses på nästa mässa istället. Eller nån annan gång.

Sarah · 10 years ago
Mitt tips är "åksjukearmband" som man lägger runt handlederna. Jag har köpt mina i Sverige, vet dock inte om de säljs i Finland än http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=213755Jag var skeptisk till en början men eftersom de har hjälpt mot min åksjuka kan jag lova att de hjälper vem som helst. Man måste bara komma ihåg att lägga på sig armbanden ca en halvtimme innan avfärd. En helt sanslöst fantastisk uppfinning som jag inte klarar mig utan! Åksjukepiller kan slänga sig i väggen.

Peppe · 10 years ago
Johanna: nästa gång it is!SaraH: tusen tack för det utmärkta tipset!

Sarah · 10 years ago
Det var så lite, berätta gärna om dina åksjuke-fria reseupplevelser sedan!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.