Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Damtidningar | July 30, 2012 | The Way We Play

Damtidningar

10 years ago

Jag vet inte hur länge jag lovat mig själv att inte längre köpa damtidningar, men så åker jag till Stockholm där de är så mycket billigare än i Finland eller sätter mig på ett flyg till Malaga och vill ha lite underhållning på flyget*. Och varje gång blir jag sur på mig själv för de allra flesta tidningar som riktar sig till kvinnor består av en blandning av texter om hur man ska sluta fokusera på sitt utseende och istället satsa på substansen, blandat med reportage om hur man blir snyggare. För att inte tala om den massiva produktplaceringen. Alla de som kritiserar produktplacering i bloggar borde först bläddra i en tidning riktad till kvinnor och sedan kasta den första stenen.

Jag gillar mode, men trots att jag har en vagina tycker jag också om att läsa texter som handlar om andra ämnen än bara hur jag borde intressera mig för annat än min kropp. Är ni med? Ska vi grunda en tidning som är en blandning av typ Filter, Icon Magazine, Vi, Bon och modereportagen i Elle och Trendi?

*som om det inte räckte att ha ett barn att roa sig med.  Eller “roa”, det finns ingenting roligt i att flyga med barn.

Softy · 10 years ago
Alltså ids int, jag tänkte PRECIS på samma sak! I en svag stund köpte jag färdigt några tidningar att ha på flygresan. Bläddrade igenom dem och ångrar mig redan nu. What a waste of money. De bara spyr ut sitt budskap; köpa, köpa KÖPA! Det värsta är att jag aldrig lär mig. Ja, grunda gärna dendär tidningen, please! Välkommen tillbaka också! Ser ut som ni haft det skönt!

Softy · 10 years ago
Vilket ord förresten, DAMtidningar. Jag känner mig då inte som nån vacker dam precis så jag får bara skylla mig själv att jag köper dylika glassiga skräpmagasin.

fröken nytta · 10 years ago
Grunda, grunda Peppe! Jag lovar att det är den enda tidningen som jag någonsin kommer att beställa. Jag köpte också massor av glassiga damtidningar i ett skede, men nu är det slut på det. Är så faaasligt trött på dem.

Smul · 10 years ago
Måste nog erkänna att jag älskar att bläddra i dylika, men du har rätt - man blir liksom lite stressad av att läsa dem. Det borde ju vara en avslappnande upplevelse, men ändå känns det som om man borde blir smalare, sluta färga sitt hår hemma och definitivt aldrig ha råd med snygga höstkläder när man lägger dem ifrån sig. Sjukt! Vad tycker du Peppe om Blondinis tidning Egoboost då?

Anonym · 10 years ago
damtidningar är damtidningar. herrtidningar är porrtidningar, inte sant? var är logiken i det, liksom?

puva · 10 years ago
ja tack. det gör vi!

Fager Dam · 10 years ago
I'm in. Mitt tidningsideal är Månadsjournalen, minns du den? I många år var mitt drömjobb att skriva för Månadsjournalen, när den lades ner var det stor sorg.

Christina · 10 years ago
Jag köper hemskt sällan "dam"tidningar numera, hellre läser jag inredningstidningar. Köpte en Amelia i Sverige och blev rätt överraskad av innehållet. Låt vara att det var en hel del mode och produktplaceringar, som inte intresserar mig det minsta. Men där fanns också helt läsbara och intressanta artiklar om alla möjliga ämnen. Så visst är damtidningar bra, men det borde kanske finnas en för kvinnor som vill läsa mer än titta också.

Anonym · 10 years ago
Har läst träningsbloggar och kollar dagligen tumblrs med fokus på vältränade brudar... Är sjukt träningsfokuserad nuförtiden... Och köpte för en månad sen en damtidning. Blev helt chockad över hur feta (ja, du läste rätt) jag tyckte att kvinnorna i den såg ut. Alltså på riktigt. Man blir så jävla hjärntvättad. Har också i många år tänkt att jag ska sluta köpa dessa hjärndöda, tråkiga och pladdriga idiotiska magasin, men nappar nog ändå nu som då åt mig en. Speciellt semestertider.Tröstar mig med att tidningarna knappast tjänar storkovan på att lilla jag köper en tidning en gång i halvåret. Men många bäckar små...

Peppe · 10 years ago
Softy: vi går omkring och fundera på ungefär samma saker. Lunch snart eller är du i New York?Fröken Nytta: okej! vi gör det!Smuli: jag har bara bläddrat i den. Tycker att texterna inte är så proffsigt skrivna, men borde nog ge den en ärlig chans innan jag dissar den helt. Vad säger du?Anonym: jag har också tänkt på det. Egentligen borde ju DAMtidningar vara fulla av nakna män inte kvinnor.Puva: JAJAJA! På riktigt!Fager Dam: Ja! Tänkte faktiskt just på Månadsjournalen. Gillade den som fan. Brukade frossa gamla ex på en f.d. pojkväns lande.Christina: det måste vara för att den fantastiska Hannah B jobbar på Amelia :)Anonym: så intressant! på allvar. Tänk att det man ser så fort normaliserar en bild på omvärlden. Bloggar du? Skriv i så fall ett helt inlägg om det, jag läser gärna.

S. · 10 years ago
Jag slutade köpa "dam"tidningar för kanske sju år sedan. Som reselektyr köper jag pocketböcker. Ibland läser jag min mans jakttidningar om jag inte "orkar" läsa pocket. Illustrerad vetenskap köper jag ibland på resor om jag verkligen känner att jag måste få läsa något annat än böcker. Ja, snälla, grunda en vettig tidning!

Jenny · 10 years ago
Jaaaa! Kör!

Hannasvirrvarr · 10 years ago
Ja! Sorgligt nog finns det ju tydligen en marknad för damtidningar eftersom de fortsätter. När jag var till Göteborg i början av sommaren upptäckte jag Icon Magazine, den gillade jag mycket. Tyckte också att den kändes väldigt könsneutral.

Anonym · 10 years ago
Varför i fridens namn ska vi ha dåligt samvete för att vi läser damtidningar då och då? Njöt hämningslöst på flyget till Grekland av Svensk damtidning. Människan har många sidor, och det att jag älskar damtidningar betyder inte att jag inte kan njuta av Dostojevski. Också. Varför ska vi alltid måsta selittä så mycket om varför vi gillar flärd och skvaller en stund? :-) Enjoy!!

Malin · 10 years ago
Jag är också med! Jag kan vara tidningens Österbottenkorrespondent.

Smul · 10 years ago
Håller med. Texterna är tyvärr ytliga och ganska barnsliga. Skulle inte köpa. Men jag gillar ändå idén.

Anna · 10 years ago
Jaa! Heja Peppe!

Lene · 10 years ago
norske stella har forsåvidt en del produktplassering, men det er et grepa blad, sjekk det ut :)www.stellamagasinet.no

Fridolina · 10 years ago
Jo man blir så uppgiven. Jag har hunnit läsa många dam- och tjejtidningar sedan jag läste min första Veckorevyn när jag var cirka 8... Med åren har jag utvecklat något slags hatkärleksförhållande till de här färggranna blaskorna men på senaste tiden har lågan slocknat helt. Jag vet inte om det är så att de har blivit så mycket sämre eller så har jag helt enkelt tröttnat. Kanske är det tanken på alla pengar jag spenderat på dem som har fått mig att tappa lusten. Eller så är det vetskapen att det finns så mycket bättre texter, inredningsinspiration, skönhetstips osv på bloggar ändå...

Anonym · 10 years ago
Ja ja absolut! Jag är också med!- Ulrika

HannaH · 10 years ago
Intressant läsning och kommentarer Peppe.Vad man gillar att läsa om är en smak och personlig sak. Tidningar riktar sig ju till en speciell målgrupp och man passar väl in i den ena, men inte i den andra. Jag vet inte exakt vad du menar med produktplacering. Visst finns det tidningar som bara använder sig av samma märken i t.ex modereportage. Jag kan bara tala för mig själv, men varje gång jag gör en sida i amelia tänker jag på många saker. Självklart är läsarna och målgruppen viktig, men märkes- och prisspridning likaså. Att få ihop en sida med t.ex tolv produkter i samma tema, men från olika märken och varierande priser är svårt och en utmaning. Det är för mig inspiration och inte produktplacering.Jag kan hålla med om att viktreportage känns lite tjatigt, men det finns nog en tanke med att lägga just sådana puffar på omslaget. Det säljer och har alltid gjort. Se t.ex på kvällstidiningarnas bilagor, deras omslag består typ bara av vikt och hälsa. Tror inte att tidningarna skriver om det på skoj eller för att reta upp någon. Det är nog det som säljer bäst idag, tror jag i alla fall.Men om du startar en tidning och behöver lite Stockholmshjälp, vet du var jag finns :-).

Peppe · 10 years ago
Hannah: I hear you. Jag tycker också att modesidorna är en annan sak än uttryckligt plock och smyinförande av prdoktnamn här och där.Jag är lite tudelad till bantingstips. Tydligen säljer de (det är det kvällstidningarna kör med), men varför vill folk läsa det? är det för att vi hela tiden fokkuserar så mycket på våra kroppar. Ses i slutet av augusti över ett glas vin och pratar mer?

HannaH · 10 years ago
Mm, det är en gåta. Vet faktiskt inte varför, men helt tydligt är det ju det som säljer. Vilket de flesta tänker först på dagar som nu när tidningsbranschen pekar neråt.Jag vill så himla gärna ses. När kommer ni?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.