De skrämmande chaufförerna

10 years ago

Jag avskyr själv de där robottesterna så innerligt så vi testar att vara utan dem en tid.

På tal om busschaufförer så är jag så rädd för dem. Jag åker sällan buss och betalar alltid kontant när jag gör det. När jag lägger fram mina varmsvettiga mynt eller min skruttiga sedel förväntar jag mig alltid en utskällning. Det händer högst var tredje gång, men är tillräckligt obehagligt för att göra mig nervös redan på hållplatsen.

Lotta · 10 years ago
var inte rädd för dem, de allra flesta är urgulliga bara man smajlar och säger hej :) just igår talade jag hela resan med den trevliga farbrodern som körde. Sen finns det en härlig chaufför som kanske lättast beskrivs som en purfinsk man som konverterat till muslim. han brukar ge en liten hälsning via högtalaren, typ "tervetuloa tälle xx-linjalle Helsingin keskustaan, missä sää on tällä hetkellä blabla.. Jos jumala suo, saavumme määränpäähän klo xx" :D:D:D

Anonym · 10 years ago
Varför inte skaffa ett busskort och ladda det med värde och underlätta båda för dig, medpassagerarna och framför allt chauffören (alla chaufförer är förövrigt jättetrevliga bara man själv är det!)?

Liisa Mendelin · 10 years ago
jo, skaffa busskort, de gör livet så mycke enklare. Jag har själv ett busskort till helsingfors fastän jag inte ens bor där. Det är bara så skönt att inte behöva betala hela sitt liv bara för att man vill åka lite kollektivt när manhälsar på. (de blir alltså billigare resor me busskort)

Lurkeslurk · 10 years ago
Jag håller med, skaffa ett resekort och ladda det med värde. Ni kan t.o.m. dela på ett och så kan man låna ut det till gäster. (Vi har ett extra kort hemma just för det.) Så slipper du stressa. Eller så kan du fyra av ett strålande leende varje gång du hoppar på bussen, jag är säker på att du kan få vilken chaufför som helst att smälta på det viset:-)

Anonym · 10 years ago
"alla chaufförer är för övrigt jättetrevliga bara man själv är det", alltså det stämmer nog inte alls. betalar man med kontanter så får man rätt ofta mördande blickar, även om det borde vara ett helt acceptabelt betalningssätt, så jag förstår nog 100 % peppes resonemang.

Anonym · 10 years ago
nja, det kanske inte stämmer på alla men på de allra flesta. Om kunden klart och tydligt berättar vilken biljett de vill ha (bara för att den köps i Helsingfors betyder det inte att det nödvändigtvis är en internbiljett kunden vill ha) så chauffören inte behöver agera tankeläsare och få en hel del skit över sig för en felaktig biljett så är nog chaufförerna till 99% jättetrevliga. En bekant som råkade ut för en olycka med sin BMW och fick komma till jobbet med buss har därefter fortsatt åka buss i rusningstrafik, det är både säkrare och trevligare enligt honom. Skulle bara passagerarna köpa busskort skulle livet enligt honom vara ännu bättre och jag håller med. Kontanter är ett acceptabelt betalningssätt, som turist i stan finns inte så många alternativ men som fast bosatt i regionen är det enkelt att skaffa busskort och göra livet lite lättare för sig själv och MÅNGA andra. Låt chaufförerna satsa sin tid och energi på att föra oss från punkt a till punkt b på säkrast och snabbast möjliga sätt, att sälja biljetter tar bara onödig tid i anspråk.h. anonym 3:28 em

The tit · 10 years ago
I'm afraid of them too.

Louise · 10 years ago
Peppe, håller med dig. Kanske man borde fixa ett busskort. Förra veckan åkte jag buss till storstan och sa vänligt hej, fick inget svar o blev rädd att han sku vara arg på mig när jag betala med 20 euros sedel. Han sa inte ett ord. Suck.. Vår busskultur

Isabella · 10 years ago
Vissa är snälla. Vissa inte. En dag när jag tog bussen från Grankulla till stan tog det 20 minuter istället för de normala 35-40. Det är inte lagligt möjligt eftersom detta är en rutt som åker ooomvägar & småvägar. Jag kommer med bil längs motorväg accompanierad av min relativt snabba körstil in till stan på den tiden. Dessutom var jag rädd som fan för jag var mer än en gång säker på att min sista stund var kommen (och däremellan grämde jag mig över att mitt öde blir en busskrash). Så jag gick helt snällt och påpekade att farbror kanske körde lite fort på vissa ställen, speciellt med tanke på snöstormsvädret. Det skulle jag icke ha gjort. Vilken jävla utskällning jag fick. Är i smyg lite stolt över mina ballz men så vad jag skämdes, ingen, intens mina forna högstadielärare, har skrikit åt mig på det viset. Hu.

Lurkeslurk · 10 years ago
"En busschaufför, en busschaufför, det är en man med glatt humör!Och är han inte glad och snäll, så jobbar han på HKL..."brukade vi sjunga i tiderna. Vissa är hur trevliga och hjälpsamma som helst, och andra är tyvärr skräckexempel. Jag brukar hursomhelst alltid hälsa vänligt, för jag vet hur det är att jobba i ett serviceyrke, ett hej och ett leende piggar upp förvånansvärt mycket.

Peppe · 10 years ago
Jag åker så sällan buss att jag känner mig som kusinen från lande som hälsar högt och ler och försöker småprata med chauffören och sedan ännu vinkar när jag stiger ut. EN riktig freakshow.Men vet ni vad. Det hände ungefär två gånger om året att jag är tvungen att åka buss. Annars blir det spårvagn, fötter eller cykel. Jag tror att jag ändå struntar i det där kortet.

Sträng slurk · 10 years ago
Men vad betalar du med på spårvagnen då? För det gör du väl?

Peppe · 10 years ago
Yes mam! Alltid med telefonen.

Anonym · 10 years ago
Förstår inte varför det skulle vara så svårt att skaffa ett kort och hjälpa både chaufförerna och medpassagerarna. Hur många gånger du åker med bussen är väl sak samma. Åker du dessutom med spårvagn lite oftare skulle du ju faktiskt spara en slant på kuppen. Det finns ett flertal orsaker till varför maskinerna finns där, en är bl a chaufförernas trygghet. Ju mindre pengar, desto färre rån! Ju mindre tid för att sortera pengar, mer tid till att hålla koll på vad som händer i bussen osv osv. Det är ju inte så himla svårt att som passagerare vara med och hjälpa till men vill man vara fröken tvärtemot så går ju även det bra, chaufförerna betjänar nog ändå. Vad gäller någons inlägg om finsk busskultur, vad har det med biljettköp att göra? I Stockholm kan man inte ens köpa biljett på bussen, är det bättre? I London sitter chaufförerna bakom plexiglas för att vara ordentligt skyddade och på alla de bussarna går det inte heller att köpa biljett. Ring upp HSL och kolla, chaufförerna råkar ut för ganska mycket problem (häromåret misshandlades en finlandssvensk chaufför nästintill till döds! det hade dock inget med biljettköp att göra) så varför inte hjälpa till för att få det att bli lite säkrare?Att betala med kontanter är ju ungefär som att jag skulle gå på en av dina föreläsningar och ställa mig i dörren och börja prata istället för att sätta mig ner direkt så att du kan fortsätta med ditt primära jobb, dvs föreläsa. Många busschaufförer är otroligt pratsjuka men att göra det medan de kör är ju som alla förstår mindre smart och att dra ut på biljettköpet för att prata om väder och vind tycker kanske chauffören om som har hela arbetsdagen framför sig medan den som skall hämta sitt barn på dagis gärna skulle röra sig framåt för att slippa till dagiset i tid.h. anonym 3:28 em (är förövrigt ekonom och inte busschaufför om någon nu skulle tro det)

Peppe · 10 years ago
Vet du vad anonyma ekonom, jag har haft en riktigt fittigt lång och tung vecka och jag orkade inte ens läsa igenom din långa och arga kommentar eftersom jag just nu inte är intresserad av vad anonyma bittra läsare tycker. Ta din irritation och ilska till gymet eller joggingsspåret och håll dig borta härifrån om du inte kan vara trevligare.hejdå!

Anonym · 10 years ago
Nej men oj då, det var inte meningen att såra varken dig eller någon annan men bra att du sa ifrån. Förlåt! Jag har bara följt den här bloggen lite nu och du under några månader (började med att en i Norge bosatt person ville ha hjälp med att tolka ett uttryck) och fastnat för vissa saker men endast reagerat ordentligt på denna. Men för min del är det inget problem att hoppa över denna blogg, ingen har tvingat mig hit. Anledningen till att jag skrev anonymt är att jag känner inte dig och du känner inte heller mig. Det var ämnesinnehållet jag reagerade på och då ett av alternativen är att kommentera anonymt så gjorde jag det. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt men precis som busschaufförerna kan vi alla ha riktigt dåliga dagar. Idag hade jag det inte men tyvärr råkade du ha det. Jämställdhet var väl vad jag letade efter i bloggen men det hittar jag nog på annat håll också.h. anonym 3:28 em P.S. Jag varken löper eller går på gym, jag reser hellre och tillbringar gärna tid med familjen. Den lilla tid som blir över går till att skriva.

Peppe · 10 years ago
det lugnt. lite trött på att bli tillrättavisad av anonyma kommentatorer bara.fred och frid och heja jämställdhet!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.