Sjukt bra pjäs

11 years ago

Om ni inte har annat för er och råkar befinna er i Helsingfors nästa måndag ska ni se Jag är din flickvän nu.

Jag såg den 2008 och diggade den jättejättemycket.

Jag är din flickvän nu är en nattsvart, rolig, politisk, gapig, vrålfeministisk föreställning som tar avstamp i Nina Hemmingssons och Liv Strömquists serier och går igenom allt från den allra första pojkvännen till häftig lesbisk rullatorsex. Om unga arga kvinnor beväpnade med svart humor, vassa repliker och sköra hjärtan. Med mycket musik och lite dikter. Samhällskritik har aldrig varit roligare.
Efter föreställningen (ca kl 20.30) ordnar Lilla Teatern en diskussion under rubriken Konsten med jämnställdhet i foajén. I panelen deltar Blaue Fraus skådespelare Joanna Wingren och Sonja Ahlfors,  Hbl:s kulturchef Philip Teir, Erik Söderblom, verksamhetsledare för Helsingfors Festspel och Marcus Rantala, statssekreterare  (UVM) och riksdagskandidat (sfp). Lilla Teaterns konstnärliga ledare Pekka Strang fungerar som moderator och inträdet till diskussionen är fritt.

Tid: måndag 7.3 kl 19.00

Speltid: ca 1h 20 min (ingen paus)
Biljetter 19 €.

pimples.ratata.fi · 11 years ago
Jag skriver under: såg den 2008 och ä-l-s-k-a-d-e. Och har man inte läst bilderböckerna har man gått miste om en sann godisburk i bokformat. Kittlar så skönt både hjärncellerna och smilbanden!

Peppe · 11 years ago
Håller så med dig! Det är nästa så jag funderar på att se den på nytt.

Sockerkaka · 11 years ago
Ja! Jag såg också, och gillade supermycket! Heh, själv ska jag se gubbmonologen Grottmannen nästa måndag (gästspel i Närpes). Känns lite småfel, men jag tänkte att det kan vara bra att veta hur fienden tänker ;D

Linda · 11 years ago
H e r r e g u d! Såg den förra sommaren på Parkteatern i Stockholm. Jag skrattade så jag fick ont i magen och reciterar fortfarande dem ibland! Ja bli alldeles skrattig av att tänka på henne som snodde en hund som någon hade lämnat utanför en matbutik, haha, ooh!!(Och att dom prata finlandssvenska gjorde såklart mig alldeles salig här i svenneland)

Peppe · 11 years ago
Sockerkaka: jag har inte sett den ännu. Rapportera gärna.Linda: vad roligt att du sett den i Stockholm! Jag tycker faktiskt att det är det bästa jag sett på många år. ( och visst är vi mumintroll supergulliga?)

Lurkeslurk · 11 years ago
Jaa, den var skitbra! Sablar, misstänker att jag har kvällsskift:-( Så kan ni fortsätta på samma linje och gå på Subtales dagen därpå. http://subfrau.net/Lämpligt sådär på kvinnodagen.

Esbomamma · 11 years ago
TACK för tipset! Denna esbomamma goes alltså Helsingfors nästa måndag med sina bästaste tjejkompisar (biljetterna redan fixade o allt). Hurra!

Linda · 11 years ago
Jag är (var?) också ett mumintroll, även om ja tyvärr börjar tappa tråden ;) blir utskälld av alla vänner i Esbo när ja kommer hem i hälsa på... Därför e de skönt (hälsosamt?) att höra redig finlandssvenska ibland. O så kan ja allti hävisa ti alla svennar att de minsann e sådär som den vackraste dialekten låter, trots att ja själv int mera hittar den lika bra.

Basse · 11 years ago
Jag vill inte regna på din parad, men jag försökte se Grottmannen för några veckor sedan och stod inte ut mer än till halvtid. En kväll med familjen kändes som bättre investerad tid, så jag gick hem.För en profeminist som jag var hela föreställningen en enda lång plåga. Den ideella grunden kändes helt åt skogen fel, och eftersom jag dessutom inte gillar buskis fanns det liksom inget kvar att hämta mer.Betyg: den sämsta pjäs jag någonsin sett. Det är sorgligt att just Grottmannen blivit den pjäs som har gått rekordlänge.

Basse · 11 years ago
För att återgå till ämnet: jag borde kanske se den här pjäsen du gör reklam för istället. Det verkar vara lite mer i min smak.

Peppe · 11 years ago
Lurkeslurk: tack, utmärt tips!Esbomamma: så roligt och så glad jag blir! Ni har en strålande föreställning framför er!Linda: vi måste bejaka vårt muminspråk.Basse, jag har avsikligt låtit bli att se Grottmannen just för att jag antog att jag kommer att känna som du. Könsstereotyper känns inte så roligt och fräscht.Jag tror att du skulle gilla Jag är din flickvän nu.

Anna · 11 years ago
Jaa, jag såg den två gånger på Parkteatern i somras. Den var så upplyftande att se.

AnnaK · 11 years ago
Tack för tipset, köpte två biljetter och tänker gå med en kompis:)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.