Hur gör ni?

10 years ago

Föräldrar med småbarn, hören upp! Hur gör ni för att inte gå under av tröttma? Var snälla och ge mej era bästa tips på Alfamamman.

Sign.
Trött kvinna

dockster · 10 years ago
Att gå lägga sig så tidigt man bara kan hjälper ganska mycket. Kaffe hjälper en stund men sen blir magen dålig och allt blir bara blä. Vackert väder hjälper förvånansvärt mycket i alla fall såhär i början av våren/sommaren. Red Bull fungerar jävligt bra och är ett bättre alternativ än amfetamin (som annars skulle vara det givna valet) eftersom det är lagligt.

Anonym · 10 years ago
Man blir iofs trött av att promenera men vagnen oxå men ibland känns det som enda sättet att få den lilla att sova = vila.

Anonym · 10 years ago
Man blir van. Tröttast är man då barnet sovit gott en tid, och sen klämmer i med en dålig natt. Om alla nätter är dåliga hinner kroppen anpassa sig och går på sparlåga. Kan hända att man är lite långsam och beter sig lite konstigt, men man överlever.

Johanna · 10 years ago
Jag skulle säga just detsamma, alltså att man blir van. Det är inte roligt att sova dåligt hela tiden, men det är sant att då kroppen anpassar sig och det går liksom lite lättare. Men, kanske vad kan hjälpa i allmänhet är att försöka vara lite öm för sig själv och acceptera att man inte orkar nödvändigtvis alla grejer man skulle vilja orka. Man får vara lat och trött om det känns så. Ta emot hjälp ALLTID när det erbjuds, och våga också fråga efter det när det behövs. Bättre dagar kommer snarare eller senare. Sorry, jag tror att det finns inte så många mystiska knep trots att jag gärna skulle vilja ge några :-) Har sovit dåligt circa 3 år i rad för två barn som vaknat 3-5 gånger i natten. Men man överlever, trots att man inte alltid skulle vilja det ;-)

Peppe · 10 years ago
Dockster: "Red Bull fungerar jävligt bra och är ett bättre alternativ än amfetamin (som annars skulle vara det givna valet) eftersom det är lagligt." hahaha! tack nu känns det bättre!Anonym: du har rätt, dessutom ger frisk luft lite energi åt en trött kropp.anonym2: du kan ha nåt där. är man van vid mycket sömn blir kroppen så chockad av en sämre natt att den vägrar samarbeta.Johanna: bästa tipset: var öm och snäll mot dej själv. Jag ska prestera mindre från och med idag. Tack!Och god speed med den egna sömnen.

Linda · 10 years ago
Håll ut, är mitt bästa tips! För det blir nämligen bättre hela tiden, de första typ tre-fyra månaderna är värst. Och tillåt dig själv vara lite zombie, man behöver int vara så j-vla skarp hela tiden. Kram!

Telmo · 10 years ago
Kanske inte så aktuellt för Vidar ännu, men när barnet blir lite större så tycker jag att det är bra att den får öva sig på att göra saker för sig själv så mycket som möjligt. Att äta själv är väl det som blir först aktuellt. En liten tid är det ett jävla sottande men strax lär dom sig att få skeden in i munnen på rätt sätt. Efter det behöver man bara sätta tallriken framför nunan och så kan man koppla av medan dom själva stoppar i sig.Senare kommer pottandet, att klä på och av, att tvätta händerna, att sätta tillbaka leksaker etc.Orsaken till att barn känns så lättskötta fr.o.m. ca 3-4 års ålder är just att de vid det laget klarar av att göra de enkla sakerna själv. Ju tidigare dom lär sig, desto lättare för föräldrarna. Och barnen tycker ju också om att göra saker själv bara man uppmuntrar dem till det. Utom att städa tillbaka leksaker.

Peppe · 10 years ago
Linda: tack för de tröstande orden. vanligtvios säger alla: "vänta bara... det blit värre" och jag börjar vara lite trött på att höra detTelmo: det där ska jag komma ihåg, det känns både logiskt och smart. Tack!

Anonym · 10 years ago
Jag håller med ovanstående om att man vänjer sig vid tröttheten. Och mitt bästa tips är att ibland gå och lägga sig samtidigt med barnet på kvällen även om det skulle vara frestande att få lite tid för sig själv. (Alltså även om barnet lägger sig vid åtta.)Och tupplurar på dagen, förstås, ifall man är typen som kan sova på dagen.//Tormenta

puva.ratata.fi · 10 years ago
bra tips. har själv jättesvårt med det där med att lägga mig tidigt och att sova när barnet sover. över huvud taget har jag svårt att somna, men det är en annan historia.mitt överlevnadssätt har nog varit sällskap. om natten har varit riktigt sur så har jag hälsat på en kompis i samma situation som jag i stället för att stanna hemma och tycka synd om mig själv, vilket skulle ha varit alternativet. ingen sympatiserar lika mycket med en trött babymamma som en annan! det har för mig varit otroligt skönt att ha så många vänner och bekanta som fått barn samtidigt som jag. det har inte gjort något att diskussioner blivit på hälft eller att båda sett ut som spöken, hålögda har vi dragit våra vagnar runt stadens gator och fört mystiska dialoger som aldrig skulle öppna sig för andra än sådana som sovit avbrutna nätter i flera månader.

Peppe · 10 years ago
Tormenta: du kan ha en poäng där. Vanligtvis håller jag mej vaken till typ helv-elva elva för att Viddelito ska äta och somna och jag inte ska behöva vakna två gånger. Men kanske jag ska testa på sömn vid klockan åtta.Puva: mitt problem är tyvärr det motsatta. Jag hinner inte träffa alla som vill ta en kaffe/äta lunch/ta en promenad och har dåligt samvete för det. Redan nu är hela nästa vecka fullbokad. Samtidigt som jag är enormt tacksam över att mina vänner och bekanta vill/orkar träffa mej är jag lite stressad över att jag aldrig bara är hemma och chillar.

Ylva · 10 years ago
Från en bebismamma till en annan är mina tips - lite husmoderliga - som ajg försöker följa är att äta bra o regelbundet (oxå bra för humöret:), vara ute något dagligen, sova/vila lite under dagen - jag vet det kan vara svårt men en powenap och sen säga nej till sådant som inte är så viktigt tex slökolla skräp på TV. Nåt som stressat mig är tidningar typ Mama där alla verkar så pigga o alerta, så den läser jag inte längre eftersom jag blir trött av den. och fantastiska Peppe, jag är impad av att du orkar o hinner blogga så mycket o klokt jag orkar ibland knappt messa med min man... Jag tror dina vänner fattar att du kanske inte orkar träffas just nu utan behöver vila så du får kraft o energi till din lilla famih o till dig själv o till dem oxå. Så försöker jag tänka. Din blogg är så bra!

Ylva · 10 years ago
Från en bebismamma till en annan är mina tips - lite husmoderliga - som ajg försöker följa är att äta bra o regelbundet (oxå bra för humöret:), vara ute något dagligen, sova/vila lite under dagen - jag vet det kan vara svårt men en powenap och sen säga nej till sådant som inte är så viktigt tex slökolla skräp på TV. Nåt som stressat mig är tidningar typ Mama där alla verkar så pigga o alerta, så den läser jag inte längre eftersom jag blir trött av den. och fantastiska Peppe, jag är impad av att du orkar o hinner blogga så mycket o klokt jag orkar ibland knappt messa med min man... Jag tror dina vänner fattar att du kanske inte orkar träffas just nu utan behöver vila så du får kraft o energi till din lilla famih o till dig själv o till dem oxå. Så försöker jag tänka. Din blogg är så bra!

puva.ratata.fi · 10 years ago
jo men då tar jag tillbaka mitt tips och säger att det är helt ok att avboka!!! och på riktigt: om någon blir sur för att du inte orkar träffas, då får den bli det då bara och så kan ni reda ut saken senare. det ÄR uttröttande att vara med en bebis dygnet runt, oberoende om det är en filbunke eller duracellkanin man har fått. boka in chilltid och då blir svaret på lunchförfrågningar ett nej tack, jag hinner inte för jag ska slöa på soffan just då.med detta sagt: ifall du hellre går en promenad i ditt eget sällskap eller bara sover än dricker kaffe och skvallrar med mej så är det helt okej. :)

Sebastian · 10 years ago
Sist och slutligen finns det ganska mycket man kan lämna bort och prioritera sin egen dagssömn samtidigt som barnet sover. Enligt egen erfarenhet t.ex. inte fara ut på stan, inte träffa kompisar, hålla datorn stängd. Med att skära ner litet av det här för att själv få vila istället hjälper mycket.Fast betyder det här nu att vi inte äter lunch på fredag?

Peppe · 10 years ago
ylva: tack för fina och kloka ord!puva: klart vi ska ses! moko ligger ju bara över gatan och där finns det kaffe.basse: nej, det betyder det inte.

Mamman i Familjen · 10 years ago
Sov bredvid barnet och amma liggandes på natten. Du behöver inte ens flytta ungen för att amma på andra bröstet. Bara att luta sig över. Efter en tid märker du knappt att barnet suger tag och du kan själv sova vidare. Dessutom slipper du stiga upp, tända lampa och piggna till liksom. Av samma anledning vaknar inte heller ungen på riktigt.På morgonen vet du inte ens hur länge eller hur många gånger du varit vaken på natten.Sen kanske inte alla ungar är lika men det har funkat på mina två. Och jag har varit hyffsat utvilad.Tips nr två är att sova på dagen tillsammans med ungen.Det har du väl aldrig hört förr=)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.